Statistisk sentralbyrå presenterte nylig tall fra 2017 som viser gjennomsnittslønnen for de fleste yrker.

Det er, ikke overraskende, ledere av ulike slag som ligger på lønnstoppen.

Øverst finner vi ledere av olje- og gassutvinning, handels- og skipsmeglere, samt finansmeglere. Lønnsvinneren tjener i overkant av 100.000 i måneden, hvilket utgjør en årslønn på drøye 1,2 millioner kroner.

I andre enden finner vi hjelpearbeidere i ulike produksjoner, samt gatekjøkken- og kafémedarbeidere. Se fullstendig oversikt lenger ned i saken.

OM BESLUTNINGER: – Man ser at for dem som orienterer seg mer mot humanistiske fag, er ikke godt betalte jobber like viktig sammenlignet med dem som velger økonomi og administrative fag for eksempel, sier Elisabeth Josefine Lackner som har skrevet boken «Studievalg» sammen med Hedvig Lie Nygaard. Foto: Hanne Ystad Mørch

Fornuftig å sjekke forskjellene

Elisabeth Josefine Lackner har en mastergrad i utdanningsvitenskap og er medforfatter av boken Studievalg. Hun mener det handler om å være bevisst på hva som er viktig for en selv.

– Er lønnsnivået viktig for deg, er det fornuftig å undersøke hvilke jobber som vil være aktuelle når du er ferdig utdannet – og hvilken lønn du kan forvente å få.

Hun påpeker likevel at mye kan endre seg.

– Og det må man ta i betraktning når man leser lønnstallene, for i dag er arbeidslivet i stor omstilling. Det kan godt hende at jobbene som er godt betalt i dag kan bli dårligere betalt i morgen- og omvendt. Det bør man være åpen for.

Menn tjener best

Lackner understreker også at inntekten din på ingen måte er bestemt når du har valgt utdanningsretning, og fremhever mulighetene for å endre sektor, ta videreutdanning eller bytte arbeidsgiver.

Uavhengig av sektor tjener menn i gjennomsnitt 47.140 kroner måneden. Kvinner tjener noe mindre, 40.860 kroner.

Kjønnsforskjellene er ikke tatt med i tabellen under. Her kan du sjekke hvilken lønn «ditt» yrke gir:

Dette bør tas med i beregningen

Forsker Liv Anne Støren ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) mener det i tillegg til lønn – også er andre ting som bør tas med i helhetsvurderingen når du bestemmer deg for utdanning.

– Lønn er en ting, men fremtidig pensjon, fleksibilitet i jobben og muligheten for å lære noe nytt er andre viktige faktorer. Dessuten kan jobbsikkerhet og fremtidige karrière- og arbeidsmuligheter være like betydningsfullt som inntekt, sier Støren.