MOT SIN HENSIKT: Vi multitasker stadig mer i en travel arbeidshverdag. Men gjør det oss mer produktive? Foto: Shutterstock

– De fleste som multitasker, tror at de på den måten blir mer effektive og får mer gjort. Så feil kan man ta. De som tror at de er best på multitasking, er de som er de minst effektive.

Produktivitetsekspert og foredragsholder, Morten Røvik, er ikke i tvil:

– All nyere forskning på emnet er entydig. Det er ikke fysisk mulig å fokusere oppmerksomheten på to saker samtidig.

Han utdyper:

– Du kan klippe plenen eller vaske gulv og høre på lydbok samtidig. Men du kan ikke reflektere på to ting samtidig. Å hoppe mellom ting på den måten, har en kostnad.

OM SJONGLERING AV ARBEIDSOPPGAVER: Morten P. Røvik er en Aftenpostens jobbeksperter og har produktivitet som spesialfelt. Foto: Morten Prom

Derfor funker ikke multitasking

Og den kostnaden er, ifølge Røvik, som viser til forskning på området:

  1. Du senker kvaliteten på arbeidet du utfører.

  2. Du bruker lengre tid, minimum 50 prosent mer. Ofte opp mot 100 prosent og høyere.

  3. Du blir fortere sliten fordi du forbruker glukosen som er i hjernen. Det kan være en av årsakene til at de som multitasker tenker det er effektivt – fordi de tror de har jobbet hardt når de er blitt slitne.

  4. Du øker stressnivået og dermed stresshormonet kortisol i blodet. Økt kortisol i blodet over tid gir blant annet øket risiko for hjerte- og karsykdommer, fedme, psykiske lidelser og utbrenthet.

Tre tips for å bli mer produktiv – uten multitasking

Alternativet til den lite effektive multitaskingen, er såkalt «singletasking», sier Røvik.

Det innebærer, ikke overraskende, å fullføre én ting av gangen uten avbrytelser. Dersom oppgaven krever høy konsentrasjon for å gjennomføres godt, er singletasking et bra virkemiddel.

Her er Røviks tips for å bli mer produktiv:

  1. Gjem deg unna eksterne avbrytelser og gjør de rundt deg oppmerksom på at «geniet tenker – ikke forstyrr».

  2. Skru av alle varslinger på mobil og datamaskin.

  3. Ta for deg et ark og skriv ned alle ting som du tenker at du skal gjøre senere. Dukker det opp tanker underveis som ikke er knyttet til oppgaven, så skriv de ned. Merk at tåken letter og at du tenker klarere når du ikke bruker hodet som huskesystem. Du frigjør mental kapasitet til å være til stede, kreativ og problemløsende.

Tidstyvforsker og daglig leder i analyse- og rådgivningsselskapet Company Pulse, Jan Kristian Karlsen. Foto: Company Pulse

Sjekk selv – er du blant verstingene?

Også forskning og undersøkelser fra det norske analyse- og rådgivningsselskapet Company Pulse, viser at multitasking gjør oss mindre effektive.

Men likevel multitasker vi mer enn før, sier forsker, kunderådgiver og daglig leder Jan Kristian Karlsen.

– Det er synd, for det går også utover kvaliteten på arbeidet vi gjør.

Jo flere data-duppeditter og hurtigere kommunikasjon du har, desto større er faren for at du sjonglerer arbeidsoppgavene. Er du leder i tillegg, i alderen 40 til 55 år, er sannsynligheten stor for at du er i gruppen blant de mest aktive multitaskerne.

Årsaken er at ledere gjerne har mye utstyr og raske kommunikasjonsløsninger, og at de ofte må forholde seg til mye informasjon og mange avbrytelser, ifølge forskningen fra Company Pulse.

– De yngre generasjonene multitasker mest, dersom de har tilgang til datautstyret.

HEKTISK: Det går an å bli mer produktiv – helt uten multitasking. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Dette stjeler mest tid

Menneskehjernen er ikke konstruert for multitasking-oppgaver som krever mye hjernekraft, fortsetter Karlsen.

– Som oftest er det mer effektivt å gjøre én ting av gangen enn å flerbehandle. Det er også mer lærerikt å gjøre en ting av gangen, fordi det øker sjansen for at kunnskapen lagres i hjernen og kan brukes på et senere tidspunkt.

En av de største tidstyvene er e-post, ifølge Karlsen.

– Det typiske er at du sitter med en arbeidsoppgave på PC-en, men samtidig får en e-post eller melding du føler for å svare på. Da avbryter du arbeidet du gjør, og for mye avbrytelser resulterer i en arbeidsdag der du igjen ikke fikk gjort det du hadde planlagt.

Det enkleste rådet for å bli produktiv er som følger: Er det enkle oppgaver, som å balansere en pølse i én hånd og mobilen i den andre, gjør det. Men er det arbeid som krever hjerneaktivitet, sett av tid til å gjøre én og én oppgave.

Men pass på:

– Skal du utføre en relativt kjedelig oppgave som bilagsføring, bør du ikke multitaske av den grunn at du tenker bilagsføring er «enkelt». Det er som bilkjøring – det kan bli katastrofalt dersom du mister fokus, sier Karlsen.