– Jeg hadde hørt mye positivt om friåret, at det gir deg rom til å tenke på hva du vil. Og det var akkurat det jeg trengte, sier Thea Pilgaard Nilssen fra Asker.

19-åringen hadde i utgangspunktet planer om å studere journalistikk da hun gikk ut av videregående i fjor vår.

– Men på grunn av tøff kamp om jobbene, ble jeg frarådet å gå den veien. Fordi jeg ikke lenger visste hva jeg skulle gjøre, bestemte jeg meg for å utsette studiene et år.

TOK EN PAUSE: – Fremtiden virker så fjern når du går på videregående. Du tenker liksom «hæ, jeg skal ikke velge fremtiden allerede nå», sier Thea Pilgaard Nilssen. Foto: Privat

Har bestemt seg

Nilssen hadde allerede deltidsjobb som butikkansatt, og hadde derfor mulighet til å beholde jobben i friåret.

– Man sparer utrolig mye penger på å ha et friår, og det er greit å ha litt oppsparte midler før livet som student. Jeg følte meg heller ikke helt klar for å flytte ut direkte etter videregående, og det føltes trygt å bo hjemme et år til.

Og det er hun glad hun gjorde.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg tok et friår, for jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle gjort ellers. Nå vet jeg hva jeg vil studere, og den planen hadde jeg ikke klar for ett år siden.

Til høsten har Nilssen søkt seg inn på barnehagelærerutdanning i Trondheim.

– Det var mye frem og tilbake, og jeg tenkte mest på hvor det vil bli enklest å få seg jobb etter studiene. Dessuten synes jeg det er spennende å jobbe med barn.

Fallgruven

I starten var Nilssen redd for at hun skulle bli for godt vant til den avslappende tilværelsen.

– Du blir vant til å ha god inntekt og lite utgifter. Men nå kjenner jeg heldigvis at jeg savner skolen.

OM STUDIEVALG: Karrièreveileder og faglig leder i Smart studie- og karrièrevalg, Trude Kvammen Ekker. Foto: Johansen, Adrian Øhrn / Dagbladets billedarkiv

Karrièreveileder og partner i Smart studie – og karrièrevalg, Trude Kvammen Ekker, sier dét er den største fallgruven.

– Dersom du er veldig lite motivert for skole, kan det være skummelt å ta et friår for å jobbe. Faren er at du aldri kommer deg tilbake på skolebenken igjen. Til dem er rådet å sette seg desto bedre inn i studiemulighetene, og kanskje heller ta et år på folkehøyskole først.

– Men for Theas del ser det ut til å gå veldig bra, og derfor har hun gjort et veldig smart valg i å utsette studiene ett år.

Fordelene med utveksling er flere

Unge i dag tror de har et fryktelig hastverk, og bør gå rett på studier, fortsetter Ekker.

– Men har det virkelig noe å si om du er ferdig med studiene som 26-åring i stedet for når du er 25? Jeg ser ikke mørkt på et friår – snarere tvert imot.

Hun ramser opp flere fordeler ved å ta et års pause:

  1. Du blir mer moden. Gjennom siste året på videregående er mange så travle at de ikke føler de har tid og overskudd til å sette seg inn i mulighetene, og med friår opplever du en modningsprosess som gjør deg tryggere på eget valg.

  2. Du samler dessuten to alderspoeng gjennom friåret, og velger du å gå folkehøgskole eller militæret, får du ytterligere to poeng.

  3. Du får tid til ting du ikke nødvendigvis kan prioritere som ferdig utdannet. Det kan være en fordel å reise og oppleve nye språk og kulturer.

  4. Å tjene inn penger kan være smart i et fremtidsperspektiv.

KARRIEREVEILEDER: Leder for Karriere Hordaland og medforfatter av boken Utdanningsvalg – karrièrelæring og livsmestring, Kjell Helge Kleppestø. Foto: Privat

– Prøv uvante arenaer

Leder for Karriere Hordaland og medforfatter av boken Utdanningsvalg – karrièrelæring og livsmestring, Kjell Helge Kleppestø, påpeker at det er mange ting man kan bruke et friår til.

– Bare det å kjenne på at du trenger noe annet, er en god verdi i seg selv som jeg anbefaler at unge tar på alvor.

Men sikte deg inn på områder som gir deg andre impulser enn skolebenken, råder Kleppestø.

– Gjennom livet skal vi innom arenaer vi ikke er vant til å være på. Friåret gir en god mulighet til å utforske noe nytt. Finn noe du er motivert til, og bruk det du velger til å bli mer kjent med deg selv – om det så er i inn- eller utland, gjennom frivillig arbeid eller på reise.

– Få litt kompetanse på deg selv, rett og slett. Det er viktig før du tar noe videre utdanningsvalg.