Vasking var en kjedelig kamp med sure miner, forteller Franciska Munck-Johansen.

Nå har vaskingen blitt en familieaktivitet – i nøyaktig en time står alle fire på og vasker så mye de rekker to til fire ganger i måneden.

— Jeg tenkte det var på tide at barna lærte seg å vaske i stedet for at vi hadde vaskehjelp. Vi kunne også spare pengene og heller bruke dem til noe hyggelig for familien. Men barna var ikke positive, de var veldig motvillige. Da fant vi ut at vi måtte gjøre vaskingen morsom, sier Munck-Johansen.

Familien, som består av mor Franciska, far Vegar og tvillingene Alexander og Celina (12), deler seg i to vaskelag. Hvert lag består av en voksen og et barn.

LITT MER MORO: Med moppesokker blir det litt morsommere å vaske gulv for tvillingene Alexander og Celina. Foto: http://www.franciskasvakreverden.no/

Familien setter deretter klokken på én time og skrur på høy musikk. Den neste timen går det nesten sport i å få vasket huset så effektivt som mulig. Får du også fartsstriper?

300 kvm hus på én time

Franciska Munck-Johansen skrev om metoden på bloggen, Franciskas Vakre Verden, og fikk mye respons fra leserne. Mer enn 125.000 har lest innlegget.

For vasking er blitt gøy. I hvert fall nesten.

— Nå er vaskingen mye mer lystbetont. Det er lettere å få med ungene, men de er tolv år gamle og protesterer gjerne litt først, sier Munck-Johansen.

ÉN TIME: Vaskehjelpen brukte fire timer. Da bør familien på fire klare å vaske huset på fire timer, mente Franciska Munck-Johansen, og fikk rett. Foto: http://www.franciskasvakreverden.no/

Huset er 300 kvadratmeter stort, men familien pleier å rekke over hele i løpet av timen: Alle gulv blir støvsugd og vasket, fire bad og kjøkkenet blir vasket.Vaskehjelpen pleide å bruke fire timer, så det skulle familien Munck-Johansen også klare.

— Barna er stolte når de har vasket hele huset med oss. Vi har forskjellige lag hver gang, og da får man litt alenetid også, sier Munck-Johansen.

Hvordan få barna med?

— Familien Munck-Johansens opplegg høres kjempefint ut. De drar lasset sammen. Det er lurt og viktig å gjøre husarbeid med barna. Med de store barna gir det oss ekstra tid. De er ikke så opptatt av å være med foreldrene som da de var yngre, sier Inger-Lise Køltzow.

Køltzow er litteraturviter, pedagog, har drevet familiebarnehage og jobber nå som lektor på ungdomsskolen. Hun har skrevet boken «Tiden med barn» som handler mye om å hjelpe til hjemme.

Skal du få med deg de større barna på husarbeid bør du gi dem beskjed på forhånd, anbefaler Køltzow. For eksempel: «I morgen klokken 12 skal vi vaske. Møt på kjøkkenet».

TID SAMMEN: Gi barna beskjed på forhånd, og gå i dialog om de er sure, anbefaler pedagog og litteraturviter Inger-Lise Køltzow. Foto: Guro Skjelderup

— Da er barna så klare som de får blitt. Om de ikke er så blide er det vårt ansvar som voksne å gå i dialog med dem. Man kan prate og høre på musikk mens med jobber, sier Køltzow.- Man må ikke i bowlinghallen for å ha det hyggelig med ungene, legger hun til.

Noen av Køltzows tips:

  • Ikke la det bli hauger med tøy som skal brettes når barna har lagt seg. Ta dem med og lær dem alt av husarbeid.

  • Det er ikke alltid husarbeidet begynner hyggelig, men man blir samstemte etter hvert. Gi dere mens leken er god.

  • Gi barna spennende oppgaver, ting de ikke har gjort før. For eksempel å vaske over kjøkkenskapene eller vaske vinduene.

  • Ikke gå over en gang til når barna er ferdige. Da opplever de at det de gjør ikke er bra nok.

Ikke bare de minste barna:

Hjelper ikke til hjemme

Ifølge Statistisk sentralbyrå, hjelper 46 prosent av barn mellom 9 og 15 år til med husarbeid hjemme. Så mange som 54 prosent gjør det dermed ikke.

65 prosent av landets 8–19 åringer får lommepenger eller har betalt arbeid i hjemmet, viser Ipsos MMIs Barn— og Ungdomsundersøkelse 2014.

.

Ifølge Ungdomsundersøkelsen får 8–11 åringer 59 kroner i uken i snitt i lommepenger, 12–15 åringer får 117 kroner, mens 16–19 åringer får 226 kroner i snitt.