Tujahekkene gir nemlig tyvene noe av det de setter størst pris på: Vern mot innsyn.

Bak monsterhekkene kan de gjøre forberedelsene sine i ro og fred før de slår til. I løpet av minutter stjeler de med seg arvesølv og smykker.

– Det er to ting som stresser tyvene: Faren for å bli sett og hvor kort tid de har på seg etter at alarmen er blitt utløst, sier Sigmund Clementz i If Skadeforsikring til Aftenposten.no.

If har analysert skademeldingene etter flere tusen innbrudd de siste årene. Nå mener selskapet å se at tyvene velger seg ut hus med høye tujahekker.

– Vi har flere eksempler på det, sier Clementz.

– Tujahekken er veldig bra når du skal sole deg på terrassen. Da slipper du at naboen eller forbipasserende ser deg. Ulempen er at det er en gavepakke til innbruddstyvene. Det med manglende innsyn er et utbredt problem, sier han.

INGEN SER INN: Og det kan være en fordel for innbruddstyver. Foto: HANS O.TORGERSEN

Tujahekken utmerker seg fordi den er grønn hele året. Andre typer hekker byr ikke på like mye vern mot innsyn på vinteren.

Velger hoveddøren

Analysen av innbruddene viser at det ikke er kjellervinduene som er den mest brukte inngangen for innbruddstyvene. Tvert imot. Bare ved ett av 100 innbrudd valgte tyvene kjellervinduet. I halvparten av tilfellene tok forbryterne seg inn gjennom hoveddøren eller en annen dør.

Politiet sier at det er en velkjent metode å bruke stige for å ta seg inn fra balkongen eller gjennom vinduer.

– Mange bryter seg inn i andre etasje ved å bruke stige. Det er veldig mange huseiere som har alarm i første etasje, men ikke i andre, forteller politioverbetjent Stig Vasbø ved Majorstuen politistasjon i Oslo.

I andre etasje kan tyvene gå uforstyrret fra rom til rom. Det første rommet de velger, er det største soverommet, så badet. Det er i disse rommene tyvene vet at de ofte finner smykker

– Så går de ut samme veien som de kom inn, uten å ha utløst alarmen.

Tyvene bruker Google Maps

Ifølge forsikringsselskapet If bruker tyvene verktøy som Googles satellittbilder og Street View under forberedelsene.

– Det vi ser er at en del vinningskriminelle spaner på forhånd, utveksler informasjon med hverandre og i enkelte tilfeller ser vi at de har brukt satellittbildene på Google Maps, sier Sigmund Clementz.

– Man trenger nesten ikke være der, det er nesten en virtuell virkelighet, sier Clementz.

Politiet i Oslo har ennå ikke sett at innbruddstyver har brukt Google Maps, men bekrefter at tyvene er målrettede.

– Vi er oppmerksomme på mobile vinningskriminelle, og i veldig mange saker ser vi at de vet hvor de skal slå til, sier Vasbø.