Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Ekspert: Stein Olav Snesrud, smøreekspert i Norges Skiforbund.

Snesrud har jobbet som smører for det norske landslaget i ni sesonger. Nå er han hele Norges smøresjef. Her er hans beste tips til å bli miljøvennlig i sporet.

Fluor skal fases ut

Fluor har unike vann- og smussavvisende egenskaper og er mye brukt i skismurning. På elitenivå kan fluorsmurning gi ett minutts forsprang i løypa. Det kan være forskjellen på pallplass og 12. plass. Men medaljen har en bakside.

Forskning har vist at fluorproduktene kan være helsefarlig for smørere. Samtidig er fluoren som blir igjen i naturen, skadelig for både fauna og dyr.

EU har lagt ned forbud mot bruk av enkelte fluorforbindelser i produksjonen av skismurningen. Fra 1. juli 2021 blir det forbudt å bruke fluorsmurning i alle skirenn arrangert av Det internasjonale skiforbundet (FIS). Men forbudet gjelder ikke for vanlige turgåere.

God glid er ikke avansert

Fluorholdig skismøring er ikke forbudt å bruke til trening og tur. Har du fluorholdige produkter, kan du bruke opp disse. Men det anbefales ikke å kjøpe nytt.

– Når man skal skaffe seg ny skismøring, er det ingen grunn til å kjøpe fluorholdig skismurning til trening og tur. Nå finnes det meget gode fluorfrie alternativer på markedet, sier smøresjef Stein Olav Snesrud.

Ingenting er så demotiverende som kladder, bakglatte ski og dårlig glid. Men det er veldig lite som skal til for at det skal bli bra, ifølge Snesrud.

Å sørge for god glid vil faktisk også bidra til å forlenge levetiden til skiene. Det er bra for miljøet.

Lurer du på hvilke produkter som er miljøvennlige? Se etter svanemerket eller spør i forretningen der du kjøper glid, klister og glider. Let etter produkter som ikke er merket med «fluorkarbon».

– Foreløpig er ikke dette produkter for å vinne VM-gull med, men det kommer stadig nærmere. Til tur og trening er de mer enn gode nok. Ikke minst vil regelmessig bruk føre til at sålen holder seg godt, og skiene vil gi skiglede i mange sesonger fremover.

Vedlikehold er viktig

Vedlikehold er det viktigste for at skiene skal vare lenge og gi en god skiopplevelse år etter år. Vedlikehold kan man legge opp etter ambisjonsnivået.

– En skisåle som ikke har fått glider, blir tørr og samler smuss fra snøen. Dette gjør at skiene etter hvert glir ekstremt dårlig. De fleste gidder da ikke bruke skiene mer.

Glider er en voks som påføres skiens glidsone, foran og bak på en klassisk ski og på hele skøyteskien, for at skiene skal gli godt.

Ved å regelmessig tilføre glider på skiene får man gode ski som man kan ha mye glede av i mange år.

Vedlikehold er det viktigste for at skiene skal vare lenge og gi en god skiopplevelse år etter år. Foto: NTB- Scanpix/ Gorm Kallestad

Farlig avfall

– I det daglige kan man bruke enkle og gode produkter som gir lite avfall og er ukompliserte å bruke, sier Snesrud.

Produkter som gnis på skiene uten tilført varme, sparer både skiene, fører til lite avfall og er raske og enkle i bruk.

God avfallshåndtering er kanskje det viktigste vi kan gjøre med tanke på miljøet, mener han.

– Det er veldig lite av smøringen vi påfører som skal være igjen på skiene når vi går ut i løypa. Alt det overflødige skal fjernes i smøreboden.

De samme forholdsreglene gjelder enten du bruker fluor eller ikke.

– Om man bruker smørejern, skal man bruke hansker og maske uavhengig om det er fluor eller ikke i smurningen. Deretter skal det kostes opp og kastes i restavfallet. Hvis det er fluor i smurningen, er det regnet som farlig avfall og skal kastes deretter.

Er felleski bedre for miljøet?

Felleski er ski som ikke behøver festesmurning. Skiene har en korthåret fell i festesonen på skiene. I dag er fellene oftest laget av nylon (plast).

– Felleski har nok gjort mer for folkehelsen enn for miljøet. De fører til at folk som ikke har orket tanken på å ta i klister og festevoks, kommer seg ut på ski.

Man trenger i utgangspunktet ikke mye utstyr for å smøre seg til gode ski for trening og tur. Tre til fire festevokser og tre til fire klister holder lenge, forklarer Snesrud.

– Sånn sett er jeg usikker på om det er mer eller mindre miljøvennlig med felleski. Du legger ikke igjen festesmøring i naturen, men man legger igjen noen rester av fellen som slites.

Fellen må også byttes etter hvert som den blir slitt, men for dem som vil unngå smurning, er felleski et godt alternativ.