– Å få en god natts søvn er noe jeg prioriterer høyt, ikke bare på grunn av treningen, men også for å få mer overskudd til ungene. Men dersom jeg har sovet lite, gjennomfører jeg likevel så godt som alltid den treningen jeg har planlagt, sier Trine Mjåland, mens barna Jens (1,5 år) og Svein Mathisen (4,5 år) hopper i sofaen rundt henne.

For noen år siden var Mjåland en av Norges aller beste 800 meterløpere. Bare fire måneder etter at hun fødte Svein Mathisen, klarte hun EM-kravet på 800 meter. Dette til for tross mange netter med lite søvn.

I dag har hun trappet ned elitesatsingen, men trener fortsatt mye og løper fortere enn hun noen gang har gjort på litt lenger distanser.

– Grunnen til at jeg er i min livs form selv om jeg har to barn, er prioritering. Jeg trener selv om jeg ikke har sovet om natta. Man kan sikkert kritisere meg for det, men jeg gjennomfører økta jeg har planlagt, og sover eller hviler bedre ved neste anledning, sier Mjåland.

Akkurat dét er helt etter boka, skal vi tro både forskning og eksperter. Mer om det lenger ned i saken.

Tidligere 800-meterløper Trine Mjåland holder seg fortsatt i meget god form selv om det har vært mange netter med lite søvn. Her er hun sammen med barna Svein og Jens, samt samboer Jesper Mathisen. Foto: Kjartan Bjelland

– Mange nedprioriterer søvn

Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle forteller at en voksen trenger mellom syv og ni timers søvn per natt, eller i snitt åtte timer. Men hver tredje voksne person har søvnproblemer av og til, viser forskning. Mellom 10 og 15 prosent har insomni av mer langvarig art (kronisk insomni).

– Det vil si dem som prøver å få de sårt tiltrengte åtte timene, men ikke får det til. Mange andre sover for lite rett og slett fordi de nedprioriterer søvn. For enkelte virker det nesten som om det er forbundet med status å fortelle hvor lite man sover. Men husk at det er ikke et eneste organsystem i kroppen, inkludert hjernen, som ikke påvirkes negativt hvis du over tid får for lite søvn, sier Hjelle.

Han peker på at det ligger et stort potensial i søvn for både livskvaliteten generelt og for dem som er opptatt av å prestere bedre på idrettsbanen.

– God søvn bidrar til at man tåler treningen bedre og restituerer raskere. Det blir lettere å motivere seg for å komme seg ut. Når du først er ute, øker sjansen for at du klarer å gjennomføre økten du planla. Dessuten bedrer du immunforsvaret og reduserer risikoen for å bli skadet, sier Hjelle.

– Bare tren som normalt selv om du har sovet lite. Det vil ikke påvirke prestasjonen din og sannsynligvis vil du sove bedre til natta, sier lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle. Foto: Siri Øverland Eriksen

– Lite søvn øker skaderisikoen

Idrettsprofessor Monica Klungland Torstveit har forsket på søvn, helse og prestasjon. Hun har følgende mantra:

«Du kan ikke sove eller spise deg til en god prestasjon, da må du trene. Men du kan ødelegge mye god trening med lite søvn og dårlig kosthold».

Idrettsprofessor Monica Klungland Torstveit mener søvn er like viktig for mosjonister som vil prestere sitt beste som for toppidrettsutøvere. Foto: UiA

– Søvn er like viktig for dem som vil prestere sitt beste i et mosjonsløp som for toppidrettsutøveren som vil vinne medaljer i VM og OL, sier Torstveit.

Hun peker også på de mange helsegevinstene søvn gir generelt, og viser blant annet til en studie om forkjølelse.

– Den viser at de som sov mindre enn fem timer hadde 4,5 ganger større risiko for forkjølelse enn de som sov syv timer, sier Torstveit.

– Dobbelt uheldig å kutte trening

Så er spørsmålet: Hva om man sover mindre enn de syv til ni timene man trenger: Bør man da redusere treningen eller trappe ned på hardøktene?

– Nei. Fysisk aktivitet, bevegelse og frisk luft er viktig uansett, og kan heller føre til at du sover bedre. Men det kan være du skal gjøre andre tiltak som bedrer søvnen din, sier idrettsprofessoren ved UiA.

– En typisk tilbakemelding jeg får er at jeg sover så lite at det ikke er bra å trene. Men det er å snu ting på hodet. De fleste føler seg mer opplagt når de trener. Dessuten øker trening over tid sjansen for bedre søvn, sier Hjelle.

Med tilgang til tredemølle hjemme får Trine Mjåland lettere gjennomført treningsøkter i en hektisk hverdag. Foto: Kjartan Bjelland

Det betyr at tobarnsmamma Trine Mjåland, og andre som av ulike årsaker sliter med lite søvn, trygt kan fortsette treningen selv om man ikke føler seg opplagt.

– Det beste generelle svaret er at fysisk aktivitet og søvn er to av grunnpilarene helsen vår hviler på. Så hvis man sliter med lite søvn er det dobbelt uheldig å kutte ut den andre biten, som er trening, sier Ole Petter Hjelle.

Vedvarende søvnmangel

Han viser til forskning på mosjonister som gikk i inntil 72 timer uten søvn. De ble testet både før og etter de 72 timene, og det viste seg at man presterte like godt etter tre døgn uten søvn.

– Kort fortalt vil ikke noen netter uten søvn skade kroppen din. Du vil fortsatt ha god treningseffekt, sier Hjelle, og legger til:

– Og hvis du sliter med lite søvn over tid, så vet vi at mange får bedre søvn og mer av den dype søvnen av å være fysisk aktiv.

Det er først når man lider av vedvarende søvnmangel at hjerneforskeren mener at man må vurdere treningsprogrammet.

– Hvis man over uker eller måneder sliter med kronisk lite søvn, ville jeg fortsatt ha trent, for det er viktig for mental og fysisk helse. Men jeg ville forsøkt å finne ut hvorfor jeg sover dårlig, og kanskje kortet ned litt på mengde og på intensitet i treningen, sier Hjelle.