Hver måned kårer redaksjonen «månedens reisetipser» som vinner kamera fra Nikon. I tillegg trekker vi hver uke to reisetipsere som får en reisebok fra Aschehoug.

Reisetipser Gsmil har oppdaget skjønne Mitikas, og deler nå hemmeligheten med deg:

Jeg våkner før natta enda kalles morgen, mens lyset likevel er på vei mot dag. Jeg ser ut over havet, der hav og himmel går i ett i den mørk blå fargen. Månen er fortsatt høyt på den mørkeste blå. Jeg lar lykkefølelsen synke inn sammen med søvnen i påvente av litt mer morgen og enda en dag i denne vakre perlen i Hellas.

Jeg er i Mitikas, en liten by eller helst en ansamling av hus. Ligger sør for mer kjente Parga og innenfor øya Lefkas. Det kjennes ekte gresk, med tegnspråk som andrespråk og befriende fritt for turister.

Temasider for Hellas

Perfekt for småtroll

Det er avslappende fritt for solstoler og god plass på den lange stranda. Men slår du deg ned på en av strandrestaurantene har du parasoll og stoler hele dagen. Det koster deg bare en øl eller to. Stranda er med hvite småstein og ikke langgrunn, den er imidlertid perfekt å leke på med to småtroll. Og du slipper å «tygge» sand hvis det blåser.

Siden turistene ikke har inntatt stedet finner du heller ingen stativ med solkremer, badeleker og håndklær langs stranda. Men strandrestaurantene har både is med leker og digre sjokolademilkshake for den som trenger bestikkelser til de små.

Vi reiser charter hit og bor på Thesmos Village som er et familiedrevet hotell, det ligger ca. fire kilometer fra den lille byen, i andre enden av stranda. Det er nye leiligheter med store terrasser, hvor alle har utsikt over havet, fjellene og solnedgangen. Hotellet har også basseng, til stor glede for de minste i familien. Hotellet kompenserer for avstanden til byen med å ha satt opp egne busstider for hotellets gjester. Det viser seg imidlertid at bussen er hotellverten selv og hans bil, og at tidspunktene for avreise og retur er svært så tilpasningsdyktige.

Selv med små barn er det mulig å gå til Mitikas. Det er bare å bruke tida til hjelp, sammen med havet, strandrestaurantene og bestikkelsene. Strandveien er kortere enn landveien og med en tre — fire stopp kan man bade seg helt fra Thesmos Village til Mitikas i løpet av en dag, etter siste bad er vi klar for kvelden med middag på restaurant og en kikk i butikker som inneholder alt fra batmanleker til rødvin og solbriller. Bortsett fra frimerker, for det finner du bare på posten nede i gata.

Her kan du legge inn ditt reisetips.

Glem menyen

Når det blåser slår bølgene inn over restaurantene, men når kvelden kommer får du den vakre solnedgangen rett inn på restaurantbordet sammen med gyros, souvlaki og tzatziki, - og husets vin om du vil. Uten meny, men med overstrømmende gjestfrie greske servitører.

Det finnes taxier på stedet, men de er ikke så lett å finne på egenhånd. Vi spurte etter taxi på restaurantene og etter at de har diskutert med den andre servitøren, litt med kokken og litt med altmuligmannen på restauranten ved siden av, har vi plutselig taxi hjem igjen. Jo flere kokker, jo mer av alt.

Fort deg hit, før turistene finner stedet. Men ikke si det til noen, er du snill ...?