– Jeg er jo hotelldirektør. Da må jeg ha direktørbil, sier Johannes Einemo. Selv en Mercedes-Benz fra 1972 blir moderne foran et sveitserbygg fra 1880. Foto: Paal Kvamme

– Alle ærverdige hotell må ha en ærverdig hotellbil. Jeg måtte bare ha den, gliser Johannes Einemo og nikker mot en speilblank luksus-Mercedes.

– Det er en 1972-modell, lang versjon. Perfekt for gjester som vil se Lærdal med et glass champagne i baksetet, sier Einemo entusiastisk.

Så viser han vei opp den lille trappen, inn i et 137 år gammel hotell han nylig kjøpte på impuls.

Einemo er ikke som andre hotelldirektører. Mannen har fullstendig bildilla, han har 60–70 ulike biler på rullebladet, og tenker på italienske sportsbiler fra han står opp til han legger seg.

I 1900 ble Lærdalsøren Hotel tvangssolgt på grunn av en ubetalt ølregning. Nå er navnet tilbake på veggen. Foto: Paal Kvamme

At bilnerden skulle bli hotelleier i hjembygden, var ikke akkurat gjennomtenkt. Fetteren og hans samboer eide et gammelt hotell i Lærdal, men drev bare kafeen og puben. Da de ville selge hotellet, trillet ordene «jeg kjøper det!» ut av kjeften på Einemo.

– Hele hotellkjøpet var en impulshandling. Men hvor ofte får du mulighet til å kjøpe et så praktfullt bygg som dette, i en slik gate?

Einemos samboer ble noe skeptisk da han ringte hjem og fortalte om hotellplanene. Men snart la paret ut sitt eget hjem til salgs – på Facebook – og flyttet på hotell.

Tvangssolgt etter ølregning

Lærdalsøren Hotel ble bygget i 1880, og ligger på selveste Kongevegen – den første hest-og-kjerre-vennlige veien mellom øst og vest.

– Det var et hotell for rike engelske lakselorder. Men i underetasjen var det en illegal pub der bygdefolket kunne få drikke.

Det var ikke bare gjestene som klarte å pådra seg en solid hodepine. I år 1900 klarte ikke eierne å betale en nokså drøy ølregning. Hotellet gikk på tvangssalg, og fikk navnet Kvammes Hotel.

Lamborghini Murciélago er litt av en kontrast til et 137 år gammelt hotell. Foto: Paal Kvamme

Under annen verdenskrig brukte tyskerne hotellet til sine offiserer. Etter krigen ble norske nazisympatisører internert her i påvente av rettsoppgjøret. Så ble det igjen normal hotelldrift på Kvammes Hotel, helt til den siste gjesten sjekket ut i 1979.

Nå har Einemo og samboeren tatt tilbake det opprinnelige navnet, for å markere den nye gløden. Atter en gang skal tilreisende igjen snorke, flørte, krangle og forsove seg til frokosten på Lærdalsøren Hotel.

Eller diskutere forgassere i Småsnurren, en pub med veggene fulle av bildillating.

– Du kan bare glemme å få sove der

Badene i underetasjen er flunkende nye, ellers har resten av hotellet et knirk av gamle dager. De fem gjesterommene ligger i andre etasje, med tømmervegger, plankegulv og luftig takhøyde. Og lydisolering anno 1880, noe som kan bli interessant for gjestene som får rommet rett over puben.

– Du kan bare glemme å få sove der når det er folk nede i puben, sier Einemo på syngende sognemål. Men han har planene klare for rommet, som skal ha vært åsted for Sogn og Fjordanes første vannklosett (det originale dorullholderen henger fremdeles på veggen).

Lærdalsøren Hotel overlevde både nazistene og Lærdalsbrannen i 2014. Det overlever vel noen bilentusiaster også. Foto: Paal Kvamme

– Tanken er å lage en luke i gulvet, og skru fast et bronseskilt med «verdens største minibar». Du kan du ringe ned og bestille en mojito eller noe, så slår jeg med kosteskaftet i taket når drinken er ferdig. Det er jo kjempekult hvis det plutselig åpner det seg en luke i taket og det kommer ned en korg, som gjesten heiser opp igjen på rommet sitt.

En kopp kaffe før du kjører Jaguaren din videre? Foto: Paal Kvamme

Norges første bilturist

Det skal nevnes at lærdelingene har lang tradisjon med besøkende bilister. I år er det 116 år siden Norges første bilturist, nederlenderen Petrus Beduin, parkerte sin 1901-modell Panhard & Levassor i Øyregata, hans siste stopp etter en sikkert slitsom tur fra Kristiania.

Tidlig turist: Norges første bilturist, Petrus Beduin, kjørte fra Kristiania til Lærdal i 1901. Foto: NORSK TEKNISK MUSEUM

Får Einemo det som han vil, skal Lærdal igjen bli en attraksjon for motorinteresserte fra inn- og utland. Han har allerede stilt ut sine egen lille kunstutstilling i bakgården: To Lamborghinier, en Ferrari og en Mercedes. Pluss direktørbilen som står ute i Øyragata.

– Det er jo kunst! Ingeniørkunst!

I bakgården står direktørens to Lamborghinier utstilt: en gul Murciélago og en rød Diablo. Foto: Paal Kvamme
– Lærdalsområdet har enormt fine veier for små sportsbiler, sier Johannes Einemo. Foto: Paal Kvamme

Roadster-shopping

Sommerstid svermer det av bilklubber og private som besøker Vestlandets fjord, fjell og småveier. Einemo vil prøve å gjøre disse kjent med bilnerdhotellet i Lærdal.

- Her kan de stoppe, spise lunsj eller overnatte. I tillegg kan jeg vise dem de beste veiene å kjøre. Sikksakkveiene over fjellet, forbi Borgund stavkirke, langs lakseelven ... det er jo enormt fine veier for små sportsbiler, sier Einemo.

Og røper enda en grunn til at bilfolket bør komme til Lærdal:

– Jeg lurer på å kjøpe tre-fire små Mazda eller BMW roadster. Da kan gjestene få oppleve hvordan det er å kjøre åpen bil på disse fantastiske Flåklypa Grand Prix-veiene!

Her kan du trygt sovne ved rattet

Lærdal er slett ikke det eneste stedet for dem som gleder seg over lakk og lær.

Stuttgart: Drømmer du om å sove i en veteranbil, kan V8 Hotel utenfor Stuttgart hjelpe deg. Ligger like ved Motorworld, et enormt forlystelsessenter for motorentusiaster, med verksteder, bilsalg, restauranter osv. På V8 Hotel er resepsjonen taket fullt av aluminiumsfelger, suitene har senger laget av gamle biler–i et av rommene kan du til og med sove i en Mercedes inne i en bilvask...

Las Vegas: Skulle du på The Linq i Las Vegas, og ha hellet med deg på blackjack-bordet, kan vi anbefale å ta heisen opp til sjette etasje. Her ligger The Auto Collections, et museum der alt er til salgs. Masse sjeldne biler, biler som har vært med i filmer eller tilhørt kjendiser, gamle biler som nesten aldri har vært brukt. Ikke alt er helt vanvittig dyrt, heller.

Ingolstadt: I Ingolstadt, der Audis hovedkvarter ligger, kan du spise frokost med utsikt til sjeldne Ferrarier og Porscher. Klassiske motorsykler står utstilt i hotellgangene, Her er selv parkeringskjelleren en opplevelse!

Gdansk: Ikke fullt så påkostet er Galeria Pępowo Hotel utenfor Gdansk. Her bor en familie med så mange gamle VW-bobler at de har laget sitt eget museum. Med overnatting. Ikke engang i nærheten av fancy, og liggende langt ute i ingenmannsland. Tilbyr pakketilbud der du kan bo en uke på hotellet, med en gammel VW-boble som leiebil...