Bydelen i det gamle Øst-Berlin var åsted for byens rockeklubber, undergrunnsklubber og ravefester i årevis.

Men de siste årene har Prenzlauer Berg gått fra rufsete til fancy og pent. I fjor høst ble det kåret til et av verdens ti best renoverte nabolag av Lonely Planet.

Mye på grunn av den store forvandlingen det gamle arbeiderklassedistriktet har gjennomgått.

Kule nabolag

Prenzlauer Berg er det andre stedet vi besøker i serien om kule nabolag. Det første vi besøkte var Shoreditch i London:

— Alle turistene drar til Vest-London, men det er hit de burde komme

Oslo kaffebar

OSLO I BERLIN: Oslo Kaffebar er et populært samlingssted i bydelen Mitte og på de nordiske ambassadene i området Tiergarten. Nordmannen Kristian Moldskred står bak konseptet. Foto: Camilla Flaatten

Nordmannen Kristian Moldskred (35) har bodd flere steder i Berlin, også i Prenzlauer Berg i et par år før han flyttet til bydelene Wedding og deretter Oranienburg.

– Det er ikke like rufsete som før, men du får det du får og det du får er fint. Rockerne og bohemene er blitt voksne, de har etablert seg og eier leiligheten de bor i. Det er mer penger i området nå enn tidligere, og det merkes, sier Moldskred som driver Oslo kaffebar – som blant annet serverer norsk kaffe.

Les mer om kaffebaren her:

Et lite stykke Norge midt i Berlin

Den heteste kaffetrenden akkurat nå

Barnevennlig

Det sies at Prenzlauer Berg er blitt gentrifisert. Gentrifisering er et fysisk, sosialt, økonomisk og kulturelt fenomen som oppstår i store byer.

TYPISK BUTIKK: Her selges og kjøpes antikviteter «fra Barokk til Bauhaus». Foto: NTB Scanpix

Det innebærer ofte at arbeiderklassestrøk, gjerne nær sentrum, blir forvandlet til bydeler for mer velstående befolkningsgrupper.Nattklubber og ravepartyene holder fortsatt hus helt på grensen i bydelen, selv om de fleste trekker lenger øst. Nå har barn og familieliv overtatt for festingen.

— Gentrifisering er et kraftig tilstedeværende fenomen i hele Berlin, og i Prenzlauer Berg har gentrifiseringen kommet nokså langt. Det betyr høyere leier og mindre armslag for nye entreprenører, samtidig som det har begynt å komme mye barn i bydelen. «Hipsterne» er blitt eldre og etablert. For 15 år siden var bydelen praktisk talt barnløs, sier forfatter Torgrim Eggen.

Han utga «Berlin – Det 20. århundrets hovedstad» før jul i fjor, etter å ha bodd to år vest i byen med sin kone og to døtre.

ELSKER SITT BERLIN: Forfatter Torgrim Eggen. Foto: Dan Petter Neegaard

Eggen forteller at Prenzlauer Berg hadde sin store popularitetsboom rundt årtusenskifte. Allerede i DDR-tiden ble det ansett som bohemsk og annerledes, og skikkelige borgere holdt seg derfor unna bydelen.

– Her kunne man se punkere og alt mulig rart. Mye sto tomt i bydelen, litt ulikt andre bydeler i det tidligere Øst-Berlin, som dels var kraftig overbefolket. Samtidig var det veldig mye bebyggelse fra 1870–1910 som sto. Det var lite bombing, eller gatekamper her i 1945, og mye var i relativt brukbar forfatning, sier Eggen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Minner om Frogner

Det synes på bygningene langs de brede gatene og alleene. Hvor for øvrig gatene er brede som alleer og alleene mildt sagt er enorme. Store, grønne og frodige trær strekker seg oppover gatene og mot leilighetene.

Fasadene minner om Frogner i Oslo, men området føles som Grünerløkka. Du kan lett bruke flere dager bare på å rusle rundt her.Kollwitz Strasse er en av de mest populære gatene. I akkurat den befinner også et av nabolagets institusjoner seg: Anne Blume serverer brunsj på tysk vis. Under store parasoller kan du nyte diverse ost, kjøtt og frukt dandert på store fat.

SPESIALKAFFE: Svenske Martin Bäklund (25) jobber hos Bonanza Coffee Heroes, en liten kaffebar i vintagegaten Oderberger Strasse. Foto: Camilla Flaatten

Gigantiske kaker bakt på sesongens råvarer frister i vinduene. Berlin er helt klart mer enn bare currywürst og øl, og det får du en bit av her. Et glass med Grauburgunder passer godt (tysk variant av pinot gris) til maten.

Enkelte av hipsterne og bohemene har holdt stand fordi de elsker området. Det merkes i handlegatene – det bugner av kule barnebutikker, spesialbutikker med økologisk matvarer og bakst, oljer og vin.

Små design— og interiørbutikker med alt fra lamper og klær til barnesenger og tapeter finnes nesten på hvert hjørne. Det kryr av foreldre med barn i bæresele på magen, eller på sykkelen.

Bydelen er fremdeles fargerik, men langt mer «skikkelig» enn før. Men fremdeles kan du gjøre gode vintagekupp i en av de mange butikkene i Oderberger Strasse, og sikle over designbutikker og avant garde-butikker i populære Kastanienallee.

Ølhall

Her ligger også Prater – en av de mest kjente ølhallen i den tyske hovedstaden. Det store uteområdet har plass til hundrevis av øltørste, og er et fristende sted å henge med venner.

TIL ØLHALLEN: Norske Anette Garpestad og Vibeke Grimstad på rusletur mot ølhallen Prater Foto: Camilla Flaatten

Det er også et populært sted å kjøle seg ned etter en dag i den store Mauerparken. Hit kommer både store og små på søndager for å handle på det berømte markedet.— Vi pleide å dra til det store markedet i Mauerparken hver søndag, forteller Torgrim Eggen.

Navnet kommer av Berlinmuren markerte grensen mellom øst og vest, og dødstripen som gikk langs parken. I dag er loppemarkedet i parken et av de mest populære i Berlin.

Her kan du sikre deg alt fra klær, gamle retromøbler og nips til økologisk mat og drikke. Og selvsagt DDR-minner.

Følg journalisten på Twitter @reisecamilla

Anette Garpestad (39), kjent som @bokdama i sosiale medier, gir deg sine innsidetips. Foto: Privat

Innsidetips Anette Garpestads innsidetips til Prenzlauer Berg:

Spise og drikke:

La Soupe Populaire. Restauranten har allerede blitt en av Berlins beste restauranter. Kokken Tim Raue står bak menyen av tysk hverdagskost med en fancy vri. Lunsj og middag serveres torsdag til lørdag. På nett: lasoupepopulare.de

RAKK DET: Prøv før du dør, står det på skiltet utenfor den lille kaffebaren Bonanza Coffee Heroes. Her serveres det nyeste på kaffefronten. Foto: Camilla Flaatten

Bonanza Coffee Heroes. Den lille kaffebaren i Oderberger Strasse brygger god kaffe. På nett: www.bonanzacoffee.de

Sykkeltur

Hos Fat Tire Bike Tours kan leie sykler, og være med på ulike turer rundt i Berlin. På nett: berlin.fattirebiketous.com

Bakgrunn og reisefakta

Miniguide til Berlin:

Spise og drikke:

NAM: Brunsj på tysk. Ost, syltetøy, salt kjøtt og frukt serveres hos Anne Blume. Foto: Camilla Flaatten

Anna Blume: Restauranten har navnet sitt etter et dikt av Kurt Schwitters. Her serveres herlige tyske retter og overproporsjonerte kaker til gode priser. Gå for brunsj! På nett:www.cafe-anna-blume.deSi An: Populær og svært travel vietnamesisk. Trivelig, trangt og god mat. På nett: www.sian-berlin.de

The Bird: Burgerrestauranten er et av strøkets aller mest populære. Tar kun kontanter. Book på forhånd! På nett: www.thebirdinberlin.com

Nalu Diner: En real amerikansk diner midt i hjertet av Prenzlauer Berg. God stemning og smakfull mat. Super til frokost eller lunsj. På nett: www.nalu-diner.com

ØLHALLEN ER ÅPEN! Velkommen inn til tysk øl og kultur. Foto: Camilla Flaatten

Prater ølhall: Den enorme utendørs ølhallen byr på tysk øl og kultur. Åpent mandag til lørdag fra klokken 18, og søndag fra klokken 12. På nett: www.pratergarten.no Sove:

Ackselhaus Company: Boutiquehotel med diverse temarom og en stor bakhage. Ligger nær Kollwitzplatz. På nett: www.ackselhaus.de

Priser fra 1100 kroner pr. natt for et dobbeltrom.

Adele Designhotel: Et lite 4-stjerners hotell med frokostbuffet. De tilbyr leiligheter og suiter i tillegg til vanlige rom. På nett: www.adele-berlin.de

Priser fra 1200 kroner pr. natt for et dobbeltrom.

Meininger hostel: Rimelig alternativ. Hostel med 90 rom over syv etasjer. Tilbyr sykkelutleie. Priser fra 380 kroner pr. natt for et dobbeltrom. På nett: www.meininger-hotels.com

Shopping:

Goldhahn & Sampson er en delikatessebutikk med både mat, vin, frukt, grønt og bøker til salgs. På nett: www.goldhahnundsampson.com

SPESIALBUTIKKER: Økologiske varer, oljer, bakervarer, vin, frukt og grønt pluss et utvalgt av bøker er bare noe av det du finner i nabolagets spesialbutikker. Her er vineksperten bak disken på Goldhahn und Sampson. Foto: Camilla Flaatten

Gatene Kollwitz Strasse og Kastanienallee bugner av flotte butikker. Design— og interiørbutikker preger området sammen med vintage, kafeer og loppemarkeder i helgene.

Tips:

Ta med gode sko! De lange alleene kan slite ut de fleste føtter.

Det er enkelt å ta seg frem i Berlin: taxi er billig, tog, trikk eller undergrunnen går ofte.

Husk kontanter – flere restauranter og butikker fortrekker det.

GJØR ET KUPP: Det florerer av vintagebutikker i nabolaget, og for den ivrigste shopper er det lett å gjøre gode kjøp. Foto: Camilla Flaatten

Reisen dit:

Fly til enten Shönefeld eller Tegel.

Flyselskap som Norwegian, SAS, Lufthansa, Ryanair og Air Berlin har alle ruter til den tyske hovedstaden. Direkteruter fra Oslo og Stavanger, mens det fra Trondheim, Bergen og Kristiansand må det beregnes en mellomlanding.

Fra begge flyplassen kan du ta tog direkte til Prenzlauer Berg. Billetten koster rundt 40 kroner.

Ti nabolag som har fått en utrolig ansiktsløftning

I fjor høst kåret Lonely Planet de ti kuleste og best fornyede bydelene i verden. Grünerløkka er en av dem, og vi bestemte oss for å besøke de tre bydelene som er mest tilgjengelig for en helgetur for nordmenn.

Ti på topp:

  • Florentin i Tel Aviv, Israel

  • Williamsburg i Brooklyn, USA

  • Shoreditch i London, England

  • Grünerløkka i Oslo, Norge

  • Baixo Augusta i São Paulo, Brazil

  • Naka-Meguro i Tokyo, Japan

  • Kallio District i Helsingfors, Finland

  • Prenzlauer Berg i Berlin, Tyskland

  • CBD / Newtown i Johannesburg, Sør-Afrika

  • Saint-Roch i Québec City, Canada

Neste uke: Kallio, Helsingfors

Les også:

— Alle turistene drar til Vest-London, men det er hit de burde komme

Et lite stykke Norge midt i Berlin

Se Heathrows nye terminal bli bygget på 100 sekunder