De finnes i London, New York, Paris og andre storbyer, barer som opererer uten skilt, og som er umulige å finne dersom du ikke vet at de eksisterer. Vi snakker om de såkalte speakeasy-barene.

Tradisjonelt var speakeasy-barene ulovlige skjenkesteder som dukket opp under forbudstiden på 1920-tallet, da det var forbudt å omsette, transportere og produsere alkohol i USA. Helt siden den gang har disse bortgjemte barene hatt en mystisk status i New Yorks myldrende natteliv.

De nye speakeasy-barene er fremdeles basert på de samme diskré grunnprinsippene som de første barene som ble åpnet under forbudstiden.

— I dag tiltrekker disse barene seg trendy og hippe gjester som setter pris på innovative cocktails med gode råvarer, samtidig som man får følelsen av å være del av noe eksklusivt, sier Atle Hovde.

Han kjenner New York godt gjennom jobben i reisebyrået Kongen av New York.

— Barene er i tillegg velkjent for sine erfarne Mixology-bartendere, som serverer avanserte cocktails du ikke får servert på vanlige cocktailbarer. Mixology er bartendernes svar på Champions League, sier Hovde.

PØLSEKIOSK: Fra utsiden ser ikke PDT ut som en coctailbar, men på innsiden finner du en av New Yorks mest populære barer. Foto: Charles Eckert

PDT (Please Dont Tell)

PDT er en godt bortgjemt og forkledd liten hemmelighet i New Yorks natteliv. For å finne denne godt gjemte, men likevel svært populære cocktailbaren, må du først lete etter et spisested som heter Crif Dogs på St. Marks Place. Dette er en blanding av pølsekiosk og restaurant.

Gå inn gjennom restauranten og se etter en gammeldags telefonkiosk. Plukk deretter opp telefonen og tast telefonummeret som står oppført inne i telefonkiosken. En stemme svarer, og etter godkjenning, åpner veggen i telefonkiosken seg og lar deg komme inn i et lite rom med en bar i midten. Stedet er kjent for å servere gode cocktails.

For å sikre deg innpass bør du reservere bord på forhånd. Ring med en gang baren åpner kl. 15.00, ikke vent til kl. 16.00. Har du ikke reservert på forhånd, kan du legge igjen telefonnummeret ditt og du blir ringt opp når du kan slippe inn. Hold deg i nærheten, de kan ringe deg tilbake når som helst, og da må du møte opp innen ti minutter.

Milk and Honey

Milk and Honey var den første av de nye speakeasy-barene som dukket opp i New York, og går for å være forgjengeren bak konseptet. Baren er en av tre selebre speakeasy-cocktailbarer som eies av artist Sasha Petraske. Cocktailbaren hadde tidligere sine populære lokaler i SOHO, men nylig tok Petraske med seg konseptet og flyttet inn i nye og større lokaler i Flatiron Distric.

NYE LOKALER: Hvem skulle trodd at dette var et kult utested? Den ikoniske speakeasy-baren Milk and Honey har flyttet inn i nye lokaler i Flatiron Distric. Foto: Charles Eckert

Med anonymt dørskilt og svært streng reservasjonspolitikk, var «Milk & Honey» en innovatør, og har siden åpningen vært et forbilde for alle de nye speakeasy-barene som har poppet opp rundt på Manhattan.

Nå som Petraske har flyttet den opprinnelige baren til et romsligere lokale i Flatiron Distric, har han valgt å droppe den strenge reservasjonspolitikken. Du kan fremdeles reservere bord via internett eller telefon, men Petraske har også lagt til rette for «drop in».

I tillegg til New York har Milk and Honey en avdeling i SOHO i London. Her er klubben fremdeles forbeholdt medlemmer, men ikke-medlemmer kan få tilgang før kl. 23.00 dersom de reserverer bord på forhånd.

Attaboy

Etter at Milk and Honey flyttet ut av sine gamle lokaler i 134 Eldridge St, Lower East Side, har en ny gjeng flyttet inn. For kort tid tilbake åpnet to tidligere Milk and Honey-bartendere, baren Attaboy. Dette er ifølge Hovde den mest hardcore speakeasy-baren du finner på Manhattan.

— Attaboy er det nærmeste du kommer en ekte speakeasy-bar. Dette er den eneste baren som fremdeles er myntet på de originale speakeasy-prinsippene. Det er blant annet ikke lov til å snakke med andre gjester i baren før du har spurt bartenderen om lov, og det er ikke lov til å flørte eller bruke hatt eller lue innendørs, sier Hovde.

Her der det umulig å komme inn dersom du ikke kjenner noen som kan sette deg på gjestelisten. Inngangen er diskret merket med AB og en neonopplyst A i vinduet.

Apothéke

Er du ute etter en annerledes og eksotisk baropplevelse er Apothéke i Chinatown stedet for deg. Lokalene var tidligere en opiumsbule, men etter at medeiere Christopher og Heather Tierney overtok lokalet har de innredet salongen etter inspirasjon fra gamle europeiske apotek. Alle bartenderne, som er blant New Yorks beste, går kledd i farmasøytuniformer, og drinkene bestilles i form av resepter.

STEMNINGSFULT: Intim stemning i baren på Death & Company. Foto: Charles Eckert

— Dette utestedet har noen av New Yorks beste drinker som mikses kun med lokale råvarer. På taket har eierne laget en egen urtehage hvor de dyrker egne organiske urter. Takterrassen kan også leies til private event, sier Hovde.

Lampene i lokalet er fylt med en absint-lignende urtevæske som avgir en beroligende duft og taket er malt med bladgull.

Little Branch

I motsetning til mange av de andre speakeasy-barene, som ligger enten i East Village eller på Lower East Side, ligger Little Branch i det populære nabolaget, West Village. Dette er nok en speakeasy-bar med Sasha Petraske bak spakene.

Baren ligger på hjørnet av Seventh Avenue og Leroy Street, på spissen av tre bygårder som er formet som en trekant. Inngangen er en anonym og rustet metalldør uten skilt. Hvis du ikke vet akkurat hvor døren er plassert, er det nesten umulig å finne inngangen.

Når du kommer inn, fører en lang trapp deg ned mot t-banen. Vel på plass inne i baren vil du tidvis få en følelse av at du sitter midt mellom noen T-banespor. Titt og ofte vil du kjenne at lokale rister når en t-bane passerer.

Death & Company

Death & Company har hevdet seg som det stedet som har de beste Mixology-bartendere i New York. Stedet er godt forkledd med trepanel, istedenfor vinduer på utsiden av lokalet, og navnet Death & Company er trykt i metall på fortauet foran barens hovedinngang.

På innsiden står en dørvakt og håndterer en strengt bevoktet venteliste. Det er vanligvis lang ventetid for å komme inn, men denne baren er verdt ventetiden. Legg telefonnummeret ditt igjen hos dørvakten, og han vil ringe deg når det er ledig plass i baren.

Andre speakeasy-barer som er verdt et besøk i New York er The McKittrick Hotel, Employeers Only, Bathtub Gin og Elsa.

ANONYMT:Inngangspartiet til Death & Company er dekket med trepanel. Navnet står diskret skrevet på fortauet foran hovedinngangen. Foto: Charles Eckert

Speakeasy-barer i Paris og London

Det er ikke bare i The Big Apple du finner hemmelige barer. Flere storbyer rundt om i Europa har etter hvert plukket opp dette populære konseptet.

Experimental Cocktail Club (ECC)i Paris, ble skapt av tre unge franskmenn som ønsket å rette opp det faktum at cocktailbarer generelt er en sjelden vare i den franske hovedstaden. I en ett-roms bar i barokkstil har de bygget opp en bar som føles mer som en privat fest for kreative artister, enn en vanlig bar.

ECC har blitt så vellykket i hjembyen, at kompisene har åpnet søsterbedrifter både i London og New York.

Gå gjennom en retro kjøleskapdør

Det blir ikke kulere enn å entre den hemmelige baren, Mayor of Scaredy Cat Town i Londons populære bydel Spitalfields, gjennom en retro kjøleskapdør. I dette tilfellet er det en SMEG dør, som er plassert i de nye lokalene til det populære diner-spisestedet Breakfast Club. På innsiden av kjøleskapdøren befinner det seg en svakt opplyst cocktailbar som minner mye om en hytte tatt ut av tv-serien Twin Peaks, dekorert med elghoder, speilkuler, og vegger med retro-tapet.

For å ta del i det eksklusive selskap, må du først oppnå hemmelig korrespondanse med en dørvakt som heter Henri. Hvis du er heldig tapper han fingeren forsiktig på riktig side av sin egen nese, og avslører inngangen til husets hemmelige vannhull.

Detektivbyrå

Evans and Peel Detective Agency ved Earls Court er annen speakeasy-bar i den britiske hovedstaden. Her blir du møtt av detektiver som ønsker deg velkommen, samtidig som du får testet rollespill-talentet ditt. For å komme inn må du nemlig gi detektivene (dørvaktene) en «sak» de må løse. Gi dem en kreativ sak å etterforske og menyen med spennende cocktails er din.

Døren til utestedet kan være vanskelig å finne siden den ikke ligger på den oppgitte adressen, men rett rundt hjørnet.

(Kilde: The New York Times, The New York Nightlife, www.mlkhny.com)