Den franske badebyen Biarritz blir av noen kalt den baskiske kystens dronning, og er kjent for å ha noen av Europas beste surfestrender.

Du finner den rett ved grensen til Spania på Atlanterhavskysten, og sommeren 2014 kan du fly direkte hit fra Oslo lufthavn.

Denne sommeren åpnes det også helt nye flyforbindelser fra Stavanger og Bergen til tyrkiske Alanya og fra Kristiansand til Split i Kroatia. (Se alle rutenyhetene fra SAS i faktaboks til høyre.)

40 nye ruter

I dag mandag lanserer SAS sitt sommerprogram for 2014. Totalt byr de på 15 nye direkteruter fra Norge til både etablerte og mer uprøvde feriedestinasjoner i Europa.

Legger man sammen rutenyhetene fra Danmark og Sverige, slipper flyselskapet nå hele 40 nye direkteruter. Billetter til alle vil være tilgjengelige i løpet av dagen.

— Vi satset tungt på nye ferieruter i fjor, med 50 nyheter, og gjør det også i år med ytterligere 40, sier pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø.

— Dette gjør vi for å møte et behov vi ser hos de som flyr ofte, og som også ønsker SAS’ produkter og servicetjenester når de er på ferie og fritidsreise med hele familien.

Frankrike og Spania i én langhelg

Den franske badebyen Biarritz er blant de mest interessante nyhetene i programmet, siden ingen andre selskap i dag flyr hit fra noen norske byer. (Den forrige som tok nordmenn direkte hit, var Sterling Airlines, som gikk konkurs i 2008.)

— Vi bruker mye ressurser på analyser og vurderinger for ruteåpninger, men Biarritz kan ses på litt mer som en test, sier Sandstø.

— Slike sommerruter åpner muligheten for å sjekke responsen på mindre kjente destinasjoner under høysesongen.

Vi bruker mye ressurser på analyser og vurderinger for ruteåpninger, men Biarritz kan ses på litt mer som en test

Biarritz ligger tett ved Frankrikes kystgrense til Spania i Biscayabukta, og er kjent for å ha noen av Europas beste surfestrender.

Byen ligger dessuten i et område der kulinariske åpenbaringer på begge sider av grensen aldri er langt vekk. En tur hit lar seg for eksempel godt kombinere med noen dager i det spanske matparadiset San Sebastian en snau time unna.

Biarritz har ellers en lang historie som boltreplass for både adel, kulturpersonligheter og kjendiser av ymse slag. Napoleon hadde sommerpalass her og også Victor Hugo skal ha latt seg sjarmere.

Satser på Italia og Skottland

Ruteslippet fra SAS gjør ellers at Middelhavets strender rykker noen hakk nærmere både for Stavanger, Bergen og Kristiansand gjennom direkteforbindelser til Alanya fra de to førstnevnte byene og til Split fra Kristiansand.

Sommerprogrammet viser også at SAS også har stor tro på Italia som en voksende feriedestinasjon for nordmenn.

2014 gir de nemlig Norwegian konkurranse på flyvninger fra Oslo (OSL) til både Sardinia, Venezia og Pisa.

— Med programmet vi slipper nå blir vi det flyselskapet i Skandinavia med flest destinasjoner i Italia – ti stykker i alt, sier Sandstø.

SAS øker også kapasiteten på destinasjoner i Skottland gjennom nye ruter fra Oslo til Aberdeen, samt til Edinburgh fra både Oslo og Stavanger.