På restauranten Ichirin er alt fra havet utnyttet; Skjell, tang, et uttall fiskeslag og mye mer.

Vi skal ikke hevde at alle rettene var like velsmakende eller iøynefallende vakre.

Men den totale kulinariske opplevelsen i Mikizo Hashimotos spesielle restaurant vil en neppe glemme.

2 Michelin-stjerner

Blant Tokyos mange tusen kjøkkensjefer har Hashimoto San et stort navn. Hans beskjedne restaurant med 14 stoler i en anonym bakgate har to stjerner i Michelin-guiden.

En del av opplevelsen er å se mesteren selv i arbeid. Kniven svinges med stor eleganse, og små skåler fylles med et bredt utvalg av smaksopplevelser.

Ved Ichirin bestiller man bord mange uker før. Dette er absolutt ikke et sted en stikker innom for et raskt måltid.

21 retter på tre timer

Rettene kommer i tett rekkefølge, servert i små skåler.

Det begynner med en grønnsakssuppe og fortsetter med helstekt småfisk, deretter reker, kamskjell, kylling, reddik, tunfisk, egg, østers, blekksprut, laks, havabbor, tang, nudler, diverse grønnsaker og retter vi ikke vet hva er, før det hele rundes av med suppe av soyabønner, søt kokosdessert, grønn te og risbrennevin.

Vi kom frem til 21 retter, pluss drikke. Drøyt tre timer tok seansen, uten dødtid.

— Japan kan dette med mangfold. Her utnyttes råstoffet maksimalt, sier Terje Martinussen frå Tromsø. Han er sjef i Norges Sjømatråd og er i Japan med sitt styre nettopp for å lære mer om markedet, og hva folk i Japan foretrekker av sjømat.

Som gjest hos Hashimoto i hans restaurant Ichirin vurderer han hver rett, tar bilder og kommenterer bruken av sjømat og kombinasjoner med sine medarbeidere.

— Høydepunktet her er en rå lakseskive surret rundt en appelsinbit. En smaksopplevelse av de sjeldne, sier Line Ellingsen, styremedlem og lakseoppdretter fra Lofoten som selger laks også til Japan.

Spenstig kombinasjon

— Vi bør lære av Japan. Både når det gjelder å utnytte alt råstoff til velsmakende mat, men vi må også våge litt spenstige kombinasjoner, sier hun og understreker at hun ikke er like sjarmert av miniblekksprutene, sier Martinussen.

Restauranten satser ikke på prangende lokaler, eller selvlysende reklame. Her er maten i sentrum, og variasjon i smak verdsettes.

Hashimoto bruker laks fra Norge, og serverer den rå. Laks i sushi er en økende suksess, og det asiatiske markedet liker fargen, konsistens og fettinnholdet.

— Vi foretrekker stor laks, 6-8 kilo, og vi liker fisk med mye fett, sier Mikizo Hashimoto. Han henter også makrell fra Norge, og kamskjell når den er tilgjengelig.

Henrik Andersen, norsk fiskeriutsending i Japan, har trålet restauranter i millionbyen Tokyo i lang tid, og kjenner mangfoldet.

— Her er tusenvis av steder der en spiser seg mett på en grei måte, og noen få som skaper slik kulinarisk kunst, sier han.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa