- Jeg er ikke redd.

Ingvild (11) smiler bredt. Rundt halsen henger den røde mappen med flybillett og litt annen informasjon, i hånden holder hun en mobiltelefon og under armen en bok. Bagasjen er sendt, og mor følger til avgang på Gardermoen.

11-åringen har flydd til Nord-Norge på besteforeldrebesøk siden hun var fem år. Det siste året har hun månedlig reist til far som bor i Bardufoss. Dit skal hun også i påskeferien.

Ingvild synes tiden flyr på flyet, selv på den to timer lange turen.

– Det hender jeg snakker med en av de andre passasjerene, og da går tiden enda fortere, sier hun.

Men det gjør ikke noe hvis hun ikke har noen å prate med, i hånden holder hun «Dustedagboken 6», den er underholdning underveis.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen. Foto: Camilla Flaatten

Fra barna er 12 år kan de fly uten assistanse, og fra 15 år anses de som voksne passasjerer. Ingvild har øvd seg på å fly alene det siste året. Før det reiste hun sammen med de eldre søsknene.

– Det har alltid fungert helt fint, sier mor Heidi Birkelund.

Flere barn reiser alene

På flyplasser landet rundt sendes det i høytidene hundrevis av barn med fly til diverse kanter av landet. Påsken er høysesong.

– Det er svært høy pågang og stor konsentrasjon i påsken, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Barna som reiser alene må møte i god tid før avgang. En forelder eller annen person venter til flyet er i luften og på den andre siden venter den de skal besøke. Stadig flere velger denne transportmåten for å sende barna av sted.

- Fly er det eneste kollektivtilbudet i Norge som er landsdekkende. De siste ti årene har vi sett en vekst på 35 prosent av barn som flyr alene, sier Johansen.

Han sier det har sammenheng med billigere billetter, det er blitt kjent at det er en trygg reisemåte og de fleste er generelt mer reisevante.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

afp000693381-HBeoXrFRXW.jpg Foto: Camilla Flaatten

Førstereis

Fem år gamle Morten Hovd Bakken fra Jessheim skal ut og fly for alle første gang. Turen går til Kjevik lufthavn for å besøke tante Rut i Mandal. Sekken er pakket med et par bamser, en bursdagsgave til onkel og litt proviant.

Femåringen gliser bredt. Han har snakket om flyturen det siste året, alt er gått nøye gjennom av mor og far, og nå er endelig dagen her.

– Nå skal vi kjøpe et blad, så tyggis og vann til turen, sier mamma Eli Hovd Bakken.

Hun er blitt kalt «gæren» som sender sin unge sønn på tur alene med fly. Men hun er ikke bekymret for det. Datteren Ida på syv år har flydd alene i to år, og det har alltid gått veldig fint. Foreldrene har øvd med barna sine, slik at de vet hva de går til.

– I tillegg til gode forberedelser mener jeg det er viktig at de har flydd med foreldrene før, slik at det ikke er første gang de flyr at de flyr alene, sier Hovd Bakken.

Og hun er ikke redd.

– De er i trygge hender. Å sende barna alene med fly er tryggeste alternativet, sier hun.

Eli Hovd Bakken med sønnen Morten (5). Foto: Camilla Flaatten

Hennes råd til foreldre til førstereisbarna er å skape en god rutine. Fra fylte fem år kan barna fly alene, og forberedelsene bør begynne så tidlig som mulig.

– Vi snakket om flyturen et år i forveien. Planen er lagt før vi ankommer flyplassen, da er sikkerhetskontrollen forklart og vi går i kiosken før han setter seg på flyet. Og du må beholde roen, sier hun.

Kabinansatt Cathrine Skjærli i Norwegian sier at det ikke er noen fasit på hvordan de skal behandle barna som reiser uten ledsager.

– Vi assisterer der det trengs. Vi trøster når noen er lei seg. Noen barn er pratsomme, mens andre snakker ikke med oss i det hele tatt. Barnas behov er veldig varierende, sier hun.

afp000693378-_GRdB5ehwN.jpg Foto: Camilla Flaatten

Passasjerer redder dagen

Etter ti år i flyselskapet har Skjærli opplevd flere episoder der passasjerer redder dagen for de yngste reisende. På en tur fra Bodø til Rygge var det en gutt som gråt ustoppelig. Han var ikke klar til å reise fra den ene forelderen. Det ble vurdert om han kunne reise, men til slutt gikk han om bord. På seteraden ved siden av ham satt et par som hadde kjøpt med seg is. Da de så den triste gutten ga de isen til ham.

– En dame på raden foran satte seg sammen med ham, og de lekte og lette etter spøkelser i vinduene under hele turen. Å se fremmede mennesker som tar ansvar på den måten er utrolig fint, og noe vi gleder oss over hver gang det skjer.

Skjærli sier det er noen forholdsregler foreldre bør ta når de sender sine håpefulle ut på reise alene. Særlig i begynnelsen er det lurt å forklare litt ekstra om hva som skal skje.

Kabinansatt Cathrine Skjærli i Norwegian. Foto: Privat

– Jeg sier alltid til foreldrene at de må fortelle om gangen i å fly. Send med bøker, tegnesaker og kanskje en matpakke med barna, sånn at de har behovene dekket underveis.

De kabinansatte får trening i å ivareta UM-barna som betyr «unaccompanied minor».

– Vi passer på at de sitter fastspent i setet sitt, og at de får den informasjonen de skal ha og får en hyggelig flytur. Så sørger vi for at de kommer seg til personen som henter dem.

Litt mer nerver nå

Søsknene Amalie (11) og Martin (7) Egner fra Langhus står på farten til Bergen for å besøke mormor. Det har de gjort i mange år.

– Begge har reist alene siden de var fem år gamle. Men det er kun andre gang de reiser sammen, sier mamma Kristin Egner. Søsknene er reisevante, og Amalie var syv måneder da hun reiste med fly første gang.

– Jeg har aldri vært redd, men jeg er litt mer nervøs nå enn jeg var før, sier Amalie. Lillebroren sier han passer på storesøster.

Tilbake til Ingvild på farten til Bardufoss. Har hun noen gode tips til reisen for andre barn?

– Ta med en bok eller musikk, så har du noe å gjøre på flyet, sier hun.

afp000691861-H2MCl4i2Ju.jpg Foto: Camilla Flaatten

Les også:

Skal du til Paris i vår?

Siste opprop for «siste opprop»

— Fremtidens 10 hotteste reisemål