«Opplev Norgeshistorien på to dager», vandre i Nidarosdomens skjulte kapeller, bli med på «etargilde hos Kolbjørn Gunnarson» eller dra på ferd i «St. Olavs rike», fra Dovrefjell via gravfeltet på Oppdal, Nidarosdomen og Tautra til Stiklestad.
Gruppeturer fra én til fire dager ligger ferdig pakket.
Det gjør også turpakker for den som vil reise inn i det historiske Trøndelag på egen hånd. De siste selges via nettet, og spenner fra Nidarosdomens hemmeligheter via Olavsfestdager og Spelet om Heilag Olav til vikingsommer på Stiklestad, med og uten overnattinger.
Arven utvikles
— Med vikingtiden og Olavsarven i sentrum er målet å få flere reisende til Trøndelag. Og jeg tror temareiser er på vei opp, sier prosjektleder Anne Lise Fløttum i Reisemål Historiske Trøndelag.
Reisetilbudene er de første som legges frem av Reisemål Historiske Trøndelag, et treårig utviklingsprosjekt som med vikingtiden og Olavsarven som plattform skal utvikle Trøndelag som reisemål.
Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Nidarosdomens Restaureringsarbeider er blant de institusjonene som er med i prosjektet. Foreløpig har prosjektdeltagerne sydd sammen tre ulike gruppereiser og fire individuelle turopplegg.
— Blant de individuelle turpakkene har responsen vært spesielt god på den vi kaller Gullpakka, som kombinerer besøk på Olavsfestdagene med overnatting på festivalhotellet Britannia i Trondheim, og Spelet på Stiklestad, sier Fløttum.
— Her har vi måttet øke antallet reserverte rom fra det vi opprinnelig planla. Vi ser også at mange av dem som har kjøpt pakken, vil legge inn flere overnattinger, også på Stiklestad, og ha med seg flere matopplevelser og besøke også andre steder. Dette viser at prosjektet har ringvirkninger.
Merkevarer
Salget på nett av pakkene for dem som vil reise på egen hånd, startet allerede sist høst. Gruppeturene er ferskere, og Fløttum mener det er for tidlig å si noe om responsen på dem.
Både busselskaper og turoperatører har imidlertid vist interesse, spesielt for opplegget med Norgeshistorien på to dager, sier hun.
— Alle turpakkene er knyttet til vikingtiden, Stiklestad og Nidarosdomen, som nærmest er for velkjente merkevarer å regne. Hvorfor satser dere ikke mer på mer ukjente historiske steder og opplevelser når dere skal løfte frem det historiske Trøndelag som reisemål?
— Vi prøver. Vi ønsker å utvikle prosjektet til også å dekke andre plasser i Trøndelag. Vi begynner imidlertid i det små, med det som er kjent. I noen av turoppleggene er det også lagt opp til besøk på steder som gravfeltet på Oppdal, Norges største gravfelt fra jernalderen, og omvisning på Steinviksholmen, som ikke er av de mest kjente og besøkte stedene.
— Vi bruker det kjente som hovedoppslag og legger inn mindre kjente attraksjoner som tilleggsopplevelser. På den måten får gjestene begge deler, både det «alle bør ha opplevd» og historier og steder de ikke visste om. Gjennom å pakke eksisterende tilbud ser vi også store utviklingsmuligheter i kombinasjoner med overnatting, matopplevelser og galleribesøk, sier Fløttum.
Mulighetene er der for reisende som er nysgjerrige på norsk historie.