For et par år siden var det Italia som var årets store reisevinner for nordmenn. Året før det reiste «alle» til Kroatia. I 2020 ble det lite eller ingen reising utenlands for de fleste. Men i 2021 tror reiselivsbransjen på Norge. Og da skiller Vestland seg ut. Landsdelen er årets feriefavoritt. Det viser en ny undersøkelse fra Virke Reiseliv.

God utsikt over Ringedalsvatnet i Hardanger. Området byr på mange flotte fotturer i fjellheimen. Hele 28 prosent opplyser at de vil reise til Vestland til sommeren. Det er en oppgang på 8 prosent, ifølge Virkes Reisepulsundersøkelse. Rett bak kommer Viken og Innlandet. Foto: Camilla Flaatten

Den store interessen for Vestland henger nok sammen med at fylket har det meste. Det mener leder Astrid Bergmål for Virke Reiseliv. De har fjord, fjell, breer, bygder og byer. Kjente merkevarer som Hardanger, Sognefjorden, Voss og Bergen er noen steder hun trekker frem.

– De har familieparker som Mikkelparken for familier, sidersmaking for de voksne i Hardanger og en rekke hoteller som er verdt et besøk i seg selv, i tillegg til vanvittig vakker natur. Vestland har med andre ord noe å tilby til de fleste av oss, sier Bergmål.

– Virkes tall viser at Vestland er ny feriefavoritt. Det tyder på at fjorårets gjester har vært fornøyde, sier leder Astrid Bergmål for Virke Reiseliv. Hun har tro på Norge som reisemål også i år. Foto: Hovedorganisasjonen Virke

Takknemlige for norske turister

Helt nede ved Sørfjorden på Børve ligger Hardangergutane. De er en av et lite knippe siderprodusenter i Hardanger. Fra lagerlokalene kan man kjøpe med eplemost eller noe sprudlende. Utenfor kan det også skåles i bobler. Mange nordmenn fant veien til siderhuset i sommer. Det er de ydmyke og takknemlige for. Da pandemien slo ned for fullt var det ingen som ante hvor det bar.

– Nå er vi optimistiske foran en ny sesong. Det er også veldig spennende. Ingen vet jo hva dette året vil bringe, men vi tror og håper at det vil stabilisere seg etterhvert, sier Kristian Sekse Andersen. Han er daglig leder i Hardangergutane.

De opplevde langt flere nordmenn på tur i regionen i fjor. Utenlandske turister var mer sporadiske.

– Jeg tror nordmenn har vært bevisste på å støtte lokalnæringen i Hardanger og sikkert også ellers i landet. I fjor fikk kanskje mange endelig sjanse til å besøke mer av landet, også oss i Hardanger. Det får positive ringvirkninger for hele regionen. Naturen vi har og opplevelsene som tilbys frister nok mange, sier Andersen.

I oktober ble eplene høstet på Sekse i Hardanger. Nå jobber eplemost- og siderhuset Hardangergutane mot en ny sesong. Foto: Kristian Sekse Andersen/Hardangergutane

En anerkjennelse å bli feriefavoritt

Nordmenn valfartet virkelig til Vestland i fjor sommer. Reisemålet Sognefjord hadde en vekst på 125 prosent av norske besøkende i sommerferien i 2020. Sammenlignet med 2019 tilsvarer det 100.000 flere gjestedøgn. Bergmål i Virke tror nordmenn er fornøyde med besøket. Det gir mersmak. Og reiselysten øker for eget hjemland.

– Å bli ny feriefavoritt er en anerkjennelse – etter at nordmenn reiste som aldri før i eget land i 2020.

Nesten seks av ti henter inspirasjon og anbefalinger fra familie, venner og bekjente, viser undersøkelsen. Det ser ut til at mange som reiste i Vestland i fjor, har anbefalt venner og kjente å gjøre som dem. En annen grunn er aktiviteter på ferien. Vi vil ut og gå. Vi vil spise godt. Vi vil ha noe urnorsk. For nordmenn har klart å finne frem til litt mer skjulte skatter enn den ordinære utenlandske turisten. Årdal og Vik er blant dem.

– Det er det som gjør Vestland veldig spennende. Her finner en både de klassiske og kjente reisemålene, og man kan finne fantastiske skjulte perler, sier reiselivssjefen.

– Vi ser at folk i større grad enn før ønsker aktive ferier. Det er nok en annen grunn til at Vestland er populært. Her er det gode muligheter til å være aktiv, særlig i naturen. Å utøve aktiviteter er det formålet med reisen som øker mest i årets undersøkelse, sier reiselivssjefen.

– Det er en stor interesse blant nordmenn for hele Vestlandet som reisemål, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Visit Norway. Foto: Astrid Waller

Startet for fullt i 2020

Reisetrenden startet allerede i fjor sommer. Nordmenn var mer eller mindre tvunget til å feriere i eget hjemland under pandemien. En hel del søkte på reisemål i landsdelen på Visit Norways hjemmesider. Alle ville dit. Og alle søkte seg frem til toppturer. Fjellet kaller. Fjorden kaller.

– Vestlandet var den klart mest populære regionale destinasjonen. Elleve av sidene på topp 15-listen over antall sidevisninger for reisemål/turmål i sommer handlet om Vestlandet, sier Bente Bratland Holm. Hun er reiselivsdirektør for Visit Norway.

Topp 15 søkte reisemål/turmål 2020 på visitnorway.no
1. Rampestreken/Romsdalen
2. Trolltunga
3. Midsundtrappene/Rørsethornet
4. Romsdalseggen
5. Vestlandet
6. Litlefjell, Rondane
7. Tømmerrenna i Vennesla
8. Trollkirka
9. Ålesund/Sunnmøre
10. Geirangerfjorden
11. Stavangerregionen
12. Kystriksveien
13. Østlandet
14. Lofoten
15. Åndalsnes