I år har nærturer fått en helt ny betydning. Vi ba Turistforeningen om råd til fine turer rundt storbyene. Alle stedene er åpne hele vinterferien. Lenkene i turbeskrivelsene er hentet fra ut.no.

Se listen under:

OSLO

1. Sæteren gård

Barna står i hovedfokus på Sæteren Gård i Bærumsmarka. Her finnes blant annet tilrettelagte bålplasser, hinderløype, faste orienteringsposter, natursti, eventyrsti, lavvo, gapahuk og flere små koier.

2. Breivoll gård

Gården beskrives som en liten oase innerst i Bunnefjorden i Ås kommune. Breivoll inngår i DNT Oslo og Omegns nye storsatsing på bynært friluftsliv.

3. Kobberhaughytta

Hytta ligger høyt og fritt sørvest i Nordmarka og har en unik peisestue med panoramautsikt over Sørkedalen, Bærumsmarka og den sørlige delen av Krokskogen. En overkommelig og fin tur fra for eksempel Frognerseteren for store og små på ski.

4. Romeriksåsene

Et flott og snøsikkert område som passer både barn og voksne. Området er mindre brukt enn andre nærmere Oslo. Barnefamilier kan parkere på Bruvoll og gå tre km til Snellingen. Der er det fint å leke, ake og gå til småtopper. En annen mulighet er også å gå fra Harestua til Råbjørnhytta.

Vinterferien blir snørik de fleste steder i landet. Det betyr ski og lek i snøen. Foto: Jon Eeg, NTB scanpix

BERGEN

1. Klassikeren over Vidden – Fløien – Ulriken

Relativt lettgått tur på ca. fem timer. Den går over Bergens tak med utsikt til alle kanter hele veien. Den er godt merket underveis.

2. Bontveit – Livarden (rundtur på 13 km)

En svært populær topptur som gir strålende utsikt og høyfjellsfølelse. Preparerte skiløyper i skogen, viddelandskap og herlig nedkjøring.

3. Hopsdal og Gladihaug

Hopsdal skianlegg i Alver kommune har akebakker og er godt tilrettelagt for skilek. Det finnes også preparert lysløyper.

4. Grønetua fra Hjortland

Den 5,5 km lange turen starter ved Hjortland i Åsane, gjennom Simsedalen forbi Norhytten og opp til Grønetua. Sistnevnte er Åsanes høyeste punkt på 642 moh. Her får du utsikt over Vidden, byfjellene og byfjorden.

TRONDHEIM

1. Trilletur eller fottur i Bymarka

Om du ikke går på ski, kan du prøve deg på en gå-, trille- eller aketur til Rønningen Gård i Leinstadmarka. Hvis en parkerer på Smistad, er det mulig å ake både på vei opp og ned den 3, 5 km lange brøytede veien i det kuperte området opp til Rønningen.

Trilletur eller gåtur i Bymarka. Foto: Asgeir Våg/DNT

2. Bårdgården

Den tradisjonsrike fjellgården Bårdsgarden i Storlidalen tilbyr det aller meste av vinteropplevelser. Det ligger milevis med oppkjørte løyper som passer alle kategorier av skienturisaster.

3. Elgshøgda på Jårakjølen

Start fra Krogstadsætrin i Skaun, Restad i Melhus, Råbygda i Skaun eller Fellesstra i Orkdal. Det er oppkjørte skispor fra alle startstedene som fører opp i en felles rundløype med en avstikker opp til selve toppunktet Elgshøgda. Det er godt skiltet hele veien.

STAVANGER:

1. Bru kultursti

En halvtime fra Stavanger ligger Bru kultursti som er en lettgått og fin tur for hele familien. Rundturen har mange utsiktspunkt underveis og kulturelle innslag. Beregn to timer inkludert lunsj.

2. Fjøløy

En kan leie turisthytta ute på øya i havgapet. Øya har spennende historie fra krigsårene, og blant annet et fort og et fyr en kan besøke. Dessuten er øya full av kaniner.

3. Bjørndalsfjellet ved Sandnes

Toppturen opp på Bjørndalsfjellet er flott for barnefamilier. Turen er på ca. fem km og kan gås hele året. Gramstadtunet hus- og friluftslåve er et godt utgangspunkt i Sandesmarka.

4. Hjerterunden i Tau

Utgangspunktet for turen er Mølleparken, nærmeste nabo til det godt synlige landemerket Tou Mølle. Fra Mølleparken går turen til Tau båthavn og videre sørover langs sjøpromenaden Erikssanden. Den enkle gåturen er på ca. åtte km.

Grill pølser, marshmallows og andre godsaker på bålet. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

KRISTIANSAND

1. Tjortedal ved Mandal

Friluftsområdene Hålandsheia-Stemmen er de største sammenhengende og tilrettelagte friluftsområdene ved Mandal. Midt i omgivelsene ligger Tjortedal, en fredfull liten plett fullstendig omgitt av skog og gammelt kulturlandskap.

2. Vågsbygdskauen

På vestsiden av Kristiansand mot Søgne ligger Vågsbygdskauen. Her kan en gå topptur.

3. Helleviga

Friluftsparken Helleviga ligger i Søgne. Her er det tilrettelagt med turstier, gapahuker, lekeapparater, bålplasser etc.

4. Lakkenstova

For barnefamilier er det en flott tur fra Ljosland til Lakkenstova. Området har flere skiløyper helt frem til hytta. Turen er på ca. seks km. Flere fine toppturtopper ligger også innen rekkevidde.

Lakkenstova ligger rundt 1 time og 45 minutter unna Kristiansand. Foto: Per Thomas Skaanes/DNT

TROMSØ

1. Familietur til Nonsbu

Turen starter i Tønsvika, ca. 20 minutter fra Tromsø. Turen opp til Nonsbu tar rundt tre timer i rolig tempo. Ta med niste og rast ved hytta, eller lei overnatting.

2. Nordlyset over Ringvassbu

Dette er en god tur innover til fjells. Startpunktet er Simavik, ca. en halv time fra byen. Hytta ligger midt på Ringvassøya, og er et flott mål for en helgetur eller toppturekspedisjon.

3. Dagstur fra Snarbyeidet til Tromsdalen

Turen starter i Snarbyeidet, ca. en times tid fra sentrum. På turen passeres Troms Turlags hytter Trollvassbu, Nonsbu og Skarvassbu. Før den siste hytta møter man den berømte motbakken «Drepern», som ikke er like drepende som navnet tilsier. Deretter er det flott nedkjøring til Tromsdalen. Turen på vel 35 kilometer kan gjennomføres på en dag. Det kjøres opp løyper fra vinterferien av om vær og føre tillater det.

Skiturer og lek i snøen hører med til vinterferien. Lag hopp utenfor hytta og kjør konkurranse med sklibrett eller ski. Eller lag en hinderløype med poster barna (og voksne) kan gå mellom. Og en løype med quizspørsmål og strafferunder. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

ÅLESUND

Skitur til Jutevatnet på Ørskogfjellet

Turen starter på parkeringsplassen mellom Ørskog og Vestnes kommune. Skiløypa følger grusveien inn til Syltesetra og frem til Jutevatnet. Underveis har en vakker utsikt i alle retninger til blant annet Næremstindane og Sprovstinden. Skituren ender ved en gapahuk ved vannet.

Skitur over Jutevatnet på Ørskogfjellet. Foto: Åsmund Steen/DNT

Ta noen netter på utleiehytte

Det er fremdeles mulig å leie seg inn på en av Turistforeningens mange hytter landet rundt i vinterferien. Statskog har også rundt 70 utleiehytter rundt om i landet. Et raskt søk viser at flere hytter er ledig i vinterferien.

Åtte tips til vinterferiehytter

Løkjelsvatnhytta

Område: Etne- og Saudafjellene

Eies av: Haugesund Turistforening

Det finnes to hytter, sikringshytta og hovedhytta med totalt 34 sengeplasser. Det trengs ikke DNT-nøkkel, men en må bestille på forhånd. Det tar ca. to timer inn på ski.

Les mer om den her.

Løkjelsvatnhytta. Foto: DNT

Urdalsbu

Område: Njardarheim i Setesdal Vesthei/Ryfylkeheiene.

Eies av: Statskog

Hytta ligger ved foten av Gråmannsfjellet i Sirdal. Godt egnet utgangspunkt for å bestige Vest-Agders høyeste punkt, Urddalsknuten 1434 m.o.h. Hytta har tre soverom med plass til opptil åtte personer.

Les mer om den her.

Urdalsbu. Foto: Geir Hovland/Statskog

Sulebu

Område: Skarvheimen ved Filefjell

Eies av: DNT Oslo og Omegn

På vinteren er det kjørt opp løyper fra Nysten og inn til Sulebu. Går du på ski opp til Suletinden kan du se utover deler av Jotunheimen. Hytta har 24 sengeplasser. Det trengs DNT-nøkkel.

Les mer om den her.

Sulebu. Foto: Camilla Horten/DNT

Lelangsplassen

Område: Finnemarka

Eies av: Statskog

Hytta har to soverom og plass til fem personer. Den ligger rett ved Lelangvannet i Finnemarka, nord for Drammen. Flotte turområder rett utenfor.

Les mer om den her.

BT-hytten

Område: Mjølfjell

Eies av: Bergen og Hordaland Turlag

Hytta har seks sengeplasser og det trengs ikke DNT-nøkkelen. Hit er det enkelt å ta toget fra f.eks. Bergen til Mjølfjell. Hytta var tidligere i Bergens Tidenes eie, men ble gitt til DNT da foreningen fylte 150 år. Hytta stammer fra slutten av 1880-tallet, og beskrives som intim og koselig.

Les mer om den her.

BT-hytten. Foto: André Marton Pedersen

Ekornfossen

Område: Trysil

Eies av: Statskog

En koselig tømmerhytte ligger like ved Ljøra. Hytta har to soverom med plass til fire personer. Det er enkel adkomst både sommer og vinter. Fine turmuligheter rett utenfor døren.

Les mer om den her.

Ekornfossen. Foto: Torkel Skoglund/Statskog

Frolfjellstuggu

Område: Levanger

Eies av: Statskog

Hytta ligger i skogs- og fjellområde med preparerte skiløyper rett ved. Hytta har to soverom med plass til inntil syv personer.

Les mer om den her.

Frolfjellstuggu. Foto: Hallvard Smestad/Statskog

Ingemannhytta

Område: Lofoten og Vesterålen

Eies av: Vesterålen Turlag

Hytta ligger nordvest på Hinnøya og har godt skiterreng rett ved. Det er ca. fem kilometer inn fra Godfjordbotn på ski vinterstid. Hytta har fire sengeplasser.

Les mer om den her.

Ingemannhytta. Foto: DNT

Få flere tips til vinterferien under: