Byliv, brostein og bueganger er ikke nødvendigvis det vi forbinder med sommerferie i Hellas, men Rhodos er ikke som andre greske øyer. Den gamle delen av Rhodos by er som hentet ut av «Game of Thrones», og ble blant annet brukt som kulisse under innspillingen av «Kanonene på Navarone».

Det er som å rusle ut av 2018 og rett inn på 1400-tallet!

EUROPAS STØRSTE: Mange er ikke klar over at Europas største, bebodde middelalderby ligger på Rhodos. Foto: Vibeke Montero
SOM I GAMLE DAGER: «Odos Ippoton», eller Riddergaten, er gamlebyens aller vakreste gate. Foto: Vibeke Montero
STORMESTERENS PALASS: I dette bygget bodde stormesteren da Johanitterridderne hadde base på Rhodos. Du kan besøke deler av palasset, og lære mer om den spennende historien. Foto: Vibeke Montero

Mer enn strand og basseng

– Jeg ante ikke at gamlebyen skulle være så stor og så utrolig flott! Nå er jeg glad vi tok turen bort fra bassengkanten, sier Sam Curtis (27) fra London.

Han ferierer på boutiquehotellet Casa Cook på østkysten av øya med kjæresten Rachel Bliss (26), og de to hadde i utgangspunktet ikke tenkt å bevege seg utenfor hotellområdet.

– Vi googlet hvor det var mest solsikkert i Middelhavet, og fant ut at det var Rhodos. Vi ville i utgangspunktet bare slappe av i vakre omgivelser, men etter fem dager uten andre gjøremål enn å kle på oss og spise, fikk vi litt dårlig samvittighet. Det finnes jo en hel øy å oppdage, sier Rachel.

OVERRASKELSE: Sam Curtis og kjæresten Rachel Bliss fra England rev seg løs fra ferieidyllen på Casa Cook, og angrer ikke et sekund på at de tilbrakte en av feriedagene i den gamle delen av Rhodos by som var langt større enn de trodde. Foto: Vibeke Montero
BOUTIQUEFØLELSE: Casa Cook ligger en halvtimes taxitur utenfor gamlebyen, nær de vakre Kolymbiafjellene. Foto: Vibeke Montero

Et riddersamfunn

Du trenger hverken å være historiker eller spesielt opptatt av fortidsminner for å sette pris på arven etter riddernes inntog på Rhodos.

Den labyrintiske festningsbyen er så intakt at det er lett å forestille seg hvordan livet var her da ridderne fra johannitterordenen bodde her i hele 213 år. De kom til Rhodos i 1309, bygde en fire kilometer lang mur med vollgrav utenfor, og skapte et rikt samfunn på innsiden. Målet var å bekjempe tyrkernes armada.

Johanitterridderne måtte til slutt gi etter for tyrkerne, og flyktet da videre til Malta. Derfor er de i dag mest kjente som malteserordenen.

LATE STRANDDAGER: Rhodos har mange fine strender som innbyr til late stranddager. Dette er fra Kolymbia. Men gå ikke glipp av minst en dag i gamlebyen. Foto: Vibeke Montero
HULL I VEGGEN: Gamlebyen er en sjarmbombe med sine små forretninger der du kan kjøpe alt fra fiken og fylte piroger til smykker og keramikk. Foto: Vibeke Montero
SYMI-REKER: Like nord for Rhodos ligger Symi-øyene. Disse små rekene er en spesialitet derfra, og du må ikke dra hjem uten å ha smakt dem. De spises med skallet på. Foto: Vibeke Montero
IDYLLISK MATBIT: Ta Petaladika er en populær taverna i gamlebyen der turister og lokalbefolkning sitter side om side. Foto: Vibeke Montero

Levende gamleby

Vi setter oss ned og tar noe kaldt å drikke på Café Auvergne (Alexander the Great Square), og kelneren forklarer at kafélokalene opprinnelig var de franske ridderne fra Auvergne sitt herberge.

Gamlebyen ble tidligere delt opp i ulike områder etter riddernes opprinnelse; det spanske distriktet, det tyske, det franske og det italienske. Nå er gamlebyen helgresk med trivelige tavernaer og små butikker der du kan kjøpe klær, souvenirer og lokale produkter som smykker, skinn og keramikk.

Gatenavnene hyller greske filosofer; Pithagora, Platonas, Aristotelous og Socratous, og med en slik kulturarv, som attpåtil er UNESCO-beskyttet, kunne gamlebyen fort ha fremstått som et museum. Men i alle de trange gatene bor det vanlige grekere. Hele sekstusen mennesker har sin adresse innenfor den gamle festningsmuren.

«Odos Ippoton», eller Riddergaten, er gamlebyens aller vakreste gate. Her hadde ridderne sine vertshus, og den brede brosteinsgaten fører opp til stormesterens palass. Stormesteren var riddernes hærfører og leder, og palasset hans er et imponerende skue.

Butikker med sjel

Men la oss stikke nesen inn i de små hull-i-veggen-butikkene. Her finner du ikke kjedebutikker, men kunsthåndverk det er verdt å beundre både én og to ganger før det havner i feriekofferten.

De håndvevde veskene på «Apollon Woven Art» (Agiou Fanouriou street) er som fargerike smykker du kan henge over armen. «My Greek Me» (Polydorou Street) har spesialisert seg på designvarer som ivaretar gresk identitet. De har beveget seg bort fra tradisjonelle sandaler og den slags, men du finner øredobber, mobildeksler, strandhåndklær, pennaler og espressokopper med moderne, gresk design.

Gå heller ikke glipp av skinnbutikken «Hippodamous» (Agiou Fanouriou street) der innehaver Bravos Alecos bruker lokalet som parkeringsplass for BMW-sykkelen sin som får stå og dryppe olje på en matte når den ikke er i bruk.

– Hun er min første og siste motorsykkel, sier han, og det er ingen tvil om at han er glad i «henne». Bravos lager skinnvarer i lekker kvalitet når han ikke er opptatt med å beundre motorsykkelen sin.

BUTIKK MED KUBIKK: Bravos Alecos lager lekre skinnprodukter, og er veldig stolt av motorsykkelen sin som han parkerer inne i butikken. Foto: Vibeke Montero

Det onde øyet

La oss holde oss i gamle dager. Har du vært i Hellas før, eller noen av de andre middelhavslandene for den saks skyld, kan du ikke ha unngått å ha sett det blåmalte øyet som blant annet males på fiskebåtene.

I butikken «My Greek Me» forklarer Kostas Giannopoulos at disse øynene beskytter mot en gammel form for forbannelse man kunne falle under dersom man ble gitt et ondt blikk av en annen. De kalles «nazars», og Kostas selger dem som kjøleskapsmagneter og som trykk på alt fra saronger til kaffekopper.

– Vår teori er at det er vikingenes blå øyne som har gitt opphav til konseptet «the evil eye» i mange kulturer, ettersom de erobret på bestialsk vis, sier han.

Om det stemmer eller ikke, skal vi ikke ta stilling til her, men det er interessant å gå rundt i gamlebyen og koble seg opp på fortiden.

Et besøk i stormesterens palass, et bilde ved en av de elleve opprinnelige inngangene til gamlebyen, et historisk dypdykk på det arkeologiske museet som tidligere var Johanitterriddernes sykehus.

Dette er et annerledes Syden der middelalder og Middelhav går hånd i hånd.

Tre koselige spisesteder i gamlebyen

Romios – Perfekt når dere vil spise ekstra godt i en fantastisk vakker ramme. Her får du greske spesialiteter servert i en billedskjønn bakgård, og maten er like smakfull som den er en fest for øyet. Adresse: Sofokleous street 15.

Ta Petaladika – Denne trivelige tavernaen ligger i gamlebyen, og serverer blant annet suveren tunfiskcarpaccio, fyldig humus og hjemmebakt pitabrød. En favoritt blant turister så vel som fastboende. Adresse: Menekleous Road 2.

Kathopoulis Family Restaurant – Som navnet tilsier er dette en familierestaurant som serverer både frokost, lunsj og middag. Kjøttstykkene er saftige, humusen er hjemmelaget og chipsen er håndskåret. Her har de også egen meny for vegetarianere. Adresse: Themistokleous street 5–7.

KAFFEKOPP MED HISTORISK SUS: Koselige Cafe Auvergne ligger i det som var de franske riddernes herberge for over fem hundre år siden. Foto: Vibeke Montero
FABLER: Aesops fabler står sterkt i gresk historiefortelling, og i butikken «My Greek Me» finner du søte souvenirer som dette. Foto: Vibeke Montero

Tre beste strender

Tsambika – En lang strand med myk, gyllen sand og god plass beliggende i et stille område nær Kolymbia. Blir du utålmodig av å sole og bade, kan du ta på deg joggeskoene og klatre opp de 350 trappene til det vesle Tsambika som troner øverst på fjelltoppen ved stranden.

LYKKE I LINDOS: Lindos er Rhodos' mest romantiske by, og byens mange takterrasser vet å forføre deg med vakker utsikt og noe godt i glasset. Foto: Vibeke Montero

Lindos – Denne billedskjønne bukten er populær blant turistene, og ligger like nedenfor byen med samme navn. Vannet er krystallklart og sanden er myk og gyllen. Lindos er en av øyas vakreste byer, kronet av et slott og et Akropolis.

Anthony Quinn Bay–Anthony Quinn skal ha forelsket seg i Rhodos under innspillingen av Kanonene på Navarone, og kjøpte denne lille bukten utenfor.

Faliraki – Mange mener stranden er overvurdert ettersom den er en bitte liten og har skarpe steiner i vannet. Men settingen er spektakulær med furutrær som strekker seg helt ned til det smaragdgrønne vannet. Kommer du tidlig nok, kan du være heldig å få en av solsengene.