Cecilie Steine (32) og Harald Andreassen (32) er begge ingeniører, men de ville vekk fra byen. De drømte om å være nærmere fjellene og helst skape sin egen arbeidsplass og hverdag.

I desember 2018 kjøpte de et gammelt hotell i Sundal. Bygget hadde stått tomt i flere år. Det bar det også preg av.

I fjor gikk det i ett. Først fem måneder med oppussing. Deretter en sommer med fullt belegg på Hardanger Fjord Lodge. Det føltes som om hele verden kom inn dørene deres.

At 85.000 turister tråkket seg opp til Trolltunga i løpet av fjorårssesongen, er en medvirkende årsak til at Steine og Andreassen våget satse på hotelldrift innerst i Sundal, en bygd med 70 innbyggere.

Har du et tips til reiseseksjonen? Send oss en mail.

Hardanger Fjord Lodge stenger dørene for sesongen i september. De åpner igjen i mars-april. Høsten og vinteren bruker hotelleierne til å gjøre det samme som turistene – å nyte naturen. Og så skal de stå mye på ski, helst frikjøring i bratte fjell. Foto: Irene Jacobsen

Midt i smørøyet

Etter at det kom tunnel til Odda, er ikke bygda lenger i enden på en blindvei. Den er midt i smørøyet. Veien er kort til Trolltunga, skianlegget i Jondal og baronihistorien i Rosendal. Bondhusbreen og Folgefonna Nasjonalpark ligger heller ikke langt unna.

– Naturopplevelsene er hele besøksgrunnlaget vårt. På midten av 1800-tallet gikk det dampskip mellom Sundal og England opp til tre ganger i uken. Det er det samme som lokker i dag, pluss Trolltunga, sier Steine.

Andreassen kommer inn døren med favnen full av ved. Nybakt surdeigsbrød, geitost og chèvre fra Haukeli står alt på bordet. I glassene er det eplemost og hjemmelaget kombucha. Kortreist mat og drikke er konseptet.

– Vi har reist mye selv. Noen steder har en stemning som gjør det ekstra godt å være der. Det er et sånt sted vi har prøvd å lage: Sosialt, ærlig, strippet og nedpå. I et gammelt trehus ved fjorden, rett under breen, sier han.

Nedlagt skole ble overnattingssted

Litt lenger sør, innerst i Åkrafjorden, har det også dukket opp et nokså nytt overnattingssted.

Våren 2018 åpnet Laila Sørhus og Robert Melkeraaen Åkrafjorden bed & breakfast i den nedlagte skolen i Fjæra. Trolltunga-turismen hadde allerede eksplodert. Det var mangel på overnattingssteder i området. Paret så en mulighet.

– Mange snakker om at det er blitt altfor mye folk som går til Trolltunga. Vi går jo ikke i fjellet for å stå i kø. Kanskje er grensen nådd allerede? Noen av dem som kommer hit, har vært i Flåm først. De snakker ofte om at det var dette her de lette etter: Stillhet. Ikke masseturisme.

Sørhus forteller at de allerede ønsker å gjøre seg uavhengige av Trolltunga-turistene. De synes det finnes så mye mer i området som er verdt å besøke. Rett utenfor døren er det fjell, fosser, fjordcruise og nå en helt ny Via Ferrata klatrevegg 550 meter opp fjellveggen bak kirken.

Med kikkert kan du fra Åkrafjorden Nature B & B se klatrernes oransje hjelmer omtrent midt i det lyseste steinpartiet rett før toppen. Via Ferrata-ruten består av bolter og trinn i fjellet. Det gjør at alle kan være fjellklatrere. Turen opp tar i snitt 3 timer. På toppen, 550 meter over fjorden, går veien tilbake innover fjellet og ned til Rullestad. Foto: Irene Jacobsen

Via Ferrata-spesialisten Børre Bergshaven har skreddersydd klatreveggen. Det er han som har bygd klatreveggen inne i gymsalen også.

– Jeg hadde aldri prøvd klatring før, men denne ruten er heldigvis sånn at den passer også for nybegynnere. De erfarne drar ut på egen hånd, mens vi andre klatrer med guide. Det er et skikkelig adrenalinkick, sier Sørhus.

Da Trolltunga ble en turistmagnet

Amy Henrickson er daglig leder på Odda Turistkontor og har på nært hold sett hva som har skjedd etter at Trolltunga ble en hit. Det begynte i 2010. Trolltunga Active, sammen med FjordNorge og Visit Hardanger, kjørte i gang promotering på mange plattformer. Samtidig åpnet to Via Ferrata-ruter i området.

Det ble bygd en parkeringsplass der stien startet. Alt lå til rette for at Trolltunga skulle bli en ny turistmagnet på Vestlandet.

– Det var helt enormt, sier Henrickson.

Besøkstallene gikk fra null til 10.000 det første året. Og så bare eskalerte det. 20.000 andre året, 40.000 det tredje. I 2018 talte de 85.000.

Sjokolade og en hånd å holde i

– Sjokolade og en hånd å holde i, det er stort sett ikke mer som skal til, sier Yngve Vestrheim i Odda Røde Kors.

2016 var toppåret for redningsaksjoner til Trolltunga. Nesten 50 ganger rykket de ut. Noen ganger også med helikopter.

Vestrheim mener det er mange grunner til at ting går bedre. Han har sett at folk er blitt flinkere til å kle og sko seg for turen. Reiselivsnæringen har også klart å spre informasjon som har nådd de som har tenkt seg dit. Fjellvaktene på den døgnbemannede hytta halvveis opp får overtalt de mest håpløse til å snu. Andre ganger får de dyttet en matbit i dem som er slitne på tilbaketuren.

Caroline Steine mistet jobben i oljebransjen og endte opp som hotelleier i Hardanger. Foto: Irene Jacobsen

Nå går det også shuttlebuss opp den første bratte kneika. Det korter ned turen halvannen time. Mange av redningsaksjonene har vært knyttet til den bratte delen først og sist i turen.

– Vår norske fjellkultur handler om å passe på at alle i følget vårt kommer seg ned. Det er nesten litt fascinerende å se at for mange utlendinger er ikke dette et tema, sier Vestrheim.

– Hver og en tar vare på seg selv, og først når de kommer ned til parkeringsplassen, oppdager de at noen mangler. Og så sitter det en stakkar igjen oppi fjellet, som er sliten og lei.

– Redningsaksjonene handler heldigvis mest om å hjelpe ned folk som kan gå for egen maskin. De trenger egentlig bare litt oppmuntring og sjokolade – og noen som går sammen med dem.

Tips til Trolltunga-turen

  • Den 27 km lange rundturen har en stigning på 1100 meter. Ruten er klassifisert som svart og betegnes som krevende både fysisk og mentalt.

  • Beregn 10–12 timer, men start tidlig på dagen så du har god tid på å komme deg ned igjen.

  • Visit Norway anbefaler å pakke en 30 liters ryggsekk med mat og drikke, kart, kompass, fulladet mobiltelefon, hodelykt, førstehjelpsutstyr, et ekstra klesskift, lue, votter og skjerf.

  • Vær godt skodd og kledd. Bruk turstøvler, ikke joggesko.

  • Mellom 1. juni og 30. september er guide anbefalt. Erfarne turgåere kan gå uten. Mellom 1. oktober og 31. mai må du gå med guide.

For mer info: visitnorway.no