Straks man kommer inn på et hotellrom, er sengeteppe noe av det første man legger merke til. Enten i form av en smal løper som ligger tvers over sengen, ofte ved fotenden, eller et større teppe som ligger pent over det nyvaskede dynetrekket.

Og mens dynetrekket vaskes hver dag, og ihvertfall mellom hver gjest, melder spørsmålet seg:

— Hvor ofte vaskes egentlig sengeteppet?

- Ikke mer skittent enn møbler

— Vi ser ikke på sengeoverkastet som noe som bli mer skittent enn møblene og pynteputene. Det er ikke i direkte gjestekontakt på noen måte, sier Pål Semb-Johansson, kommersiell direktør i Rica.

De små løperne på sengene er kun et dekorelement som skal løfte den visuelle opplevelsen i hotellrommet.

- Det blir akkurat som å bruke pynteputer. Sengetepper rengjøres ikke like ofte som håndklær og sengetøy, sier han .

— Vasker dem jevnlig

— Vi har noe som heter rullerende renhold. Da går man over alt på hotellrommet, blant annet sengeteppene og pynteputer, og vurderer om de trenger en vask, sier Semb-Johansson, kommersiell direktør i Rica.

Med visse intervaller går hotellkjeden Rica grundig over alle hotellværelser og utfører en større rengjøringsjobb enn den daglige inspeksjonen.

Møbler, tepper, gardiner, pynteputer, og altså sengetepper, blir renset for alle bakterier og midd.

Scandic pleier heller ikke å vaske sengeteppene etter hver gjest.

— Sengeteppene vaskes jevnlig. Hotellene har egne systemer for dette. Vi har som mål at alt er skinnende rent på rommene våre, sier Kristine Schaug, pressekontakt hos Scandic.

Også Rezidor Group, som driver både Radisson Blu og Park Inn hotellene, rengjør jevnlig - men ikke etter hver gjest.

Synlige flekker

Sengeteppene er en gammel interiørtradisjon, og ikke alle er like begeistret for å bruke det i dag. Men noen hoteller sverger altså fortsatt til sengeteppene, som de mener er med på å løfte den visuelle opplevelsen av rommet.

Service leverandøren ISS kan fortelle at mens noen hoteller vasker sengeteppene regelmessig, velger andre å vente til behovet melder seg.

— Ved behov er det ofte synlige flekker eller lukt som må til før sengeteppet vaskes, sier Una Ugelvik Steffansdottir, fagansvarlig for hotellsegmentet i ISS.

— Kaster dem på gulvet

Ifølge ISS velger de fleste av gjestene å fjerne sengeteppe.

— Vi ser at gjestene behandler sengeteppene som om det skulle vært pynteputer. De blir ofte kastet på gulvet eller lagt på en stol, sier Ugelvik Steffansdottir.

Hun ser ikke for seg at det er noe mer bakterier i sengeteppene enn noe annet på rommet, som for eksempel gardiner. Anbefalingen for hvor ofte sengeteppe bør vaskes er klar:

— Etter min mening bør det renses en gang i måneden for å holde midd og flekker unna. Små luksushotell er flinke til dette. De har gode årsplaner, sier Ugelvik Steffansdottir.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE, BT REISE,REISE-Adressa

Vil skape farge i rommet

Så hvis de fleste velger å legge sengeteppe vekk, hvorfor har hotellene det fortsatt på alle værelser?

— De er en del av interiøret i rommet og brukes av dem som liker å sitte på sengen uten å sitte direkte på dynen, sier Angelica Montez de Oca, PR- og kommunikasjonsmanager hos Rezidor.

— De skal ønske gjestene velkommen og skape farge i rommet. Det handler mer om design og en hyggelig følelse når gjesten kommer inn på rommet. På alle nye hoteller har vi kun løperen, sier Schaug.

Norges Astma- og Allergiforbund foretrekker hotellværelser uten tepper på gulvet og materiale som samler støv.

De smale sengeteppene som mange hoteller i dag har, er et kompromiss de er fornøyde med:

— Det som har dukket opp er dette smale teppet. Det synes vi er et greit kompromiss. Men må være av glatt materiale og ikke samle støv og lignende, sier Britt Ann Høiskar, fagsjef inneklima hos NAAF.

Klikk her hvis du vil motta vårt ukentlige nyhetsbrev!