— Det er ikke noe problem å bestille i siste liten. Faktisk kan man spare på å bestille så sent som mulig opp mot avreise. Årsaken er at et tomt hotellrom har svært liten verdi for alle involverte, og man kan få krafitg rabatt. Men utvalget kan være noe begrenset, sier gründer og daglig leder i Restplass.no, Jason Eckhoff.

Ta direkte kontakt

Reiser du på ferie uten å bestille hotell i forveien kan du oppnå gode rabatter på hotellrom ved å ta direkte kontakt med hotellet samme dag som du ønsker å sjekke inn.

— Det beste er å møte opp på hotellet samme dag som du ønsker å sjekke inn. Da er sjansen stor for at du får et hotellrom til en godt rabattert pris. Da er det kun ens egen evne til å være forretningsmann det står på, sier professor Reidar Mykletun ved Norsk hotellhøgskole.

— I prinsippet kan du ta kontakt med hotellet og forhandle deg frem til en god pris uansett tid i forkant av oppholdet, men sjansen for gode rabatterte priser er størst hvis du tar direkte kontakt med hotellet i 18-19 tiden samme dag. Da har hotellet best oversikt over ubrukte rom, sier han.

På hotellsøketjenestene på nettet finner du ofte bedre rabatterte priser enn på hotellets egne nettsider. Men siden hotellene må betale administrasjonsgebyrer for å legge ut hotellrom på disse sidene, er prisene i utgangspunktet relativt ugunstige for hotellet.

— Jeg pleier først å sjekke hotellpriser på hotellsøkemotorer. Deretter ringer jeg hotellet og forhandler pris. Etter min erfaring har jeg aldri kommet ut med en dårligere pris enn prisene på hotellsøketjenestene, sier Mykletun.

I Norge er det sjelden man kan prute et hotellrom under 400 kroner. I storbyene ligger minsteprisene for rabatterte hotellrom på rundt 600-700 kroner.

By på hotellrom

Den eventyrlystne kan oppnå svært gode rabatter på hotellrom. Såkalte «hemmelige» hotelltjenester, som Hotwire, og Secret Hotels har fått mye omtale fordi nettstedene dumper prisene på fire- og femstjerners hoteller i perioder hvor det er få forretningsreisende.

Her kan du gjøre et kupp, men problemet er at du ikke får vite navnet på hotellet før du har bestilt, du får kun opplysninger om pris og beliggenhet.

— Husk også at disse hotellene ofte tar ganske høye priser for frokost og internett, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Det er også vanlig at hotellrommene er billigere i helgene enn ukedagene, fordi det er mange forretningsreisende midt i uken.

By på rommet

Priceline.com gir deg anledning til å by på hotellrom. Hvis budet ditt aksepteres, er du forpliktet til å bestille. Som med Hotwire får du ikke vite nøyaktig hvilket sted du byr på - men må ta til takke med opplysninger om antall stjerner og hvilken del av byen etablissementet ligger.

Videre er det rimeligere å kjøpe en ikke-refunderbar løsning, noe som innebærer at du ikke kan avbestille eller endre bestillingen. Det er også lurt å gjøre litt research - orienter deg om hotellets beliggenhet, og sjekk brukeranmeldelser.

— Ved å sortere på femstjerners og pris på nettet, kan du enkelt navigere deg frem til de beste kuppene. Men vær oppmerksom på beliggenheten – du vil ikke havne på et hotell i nærheten av flyplassen når du skal se Paris eller Roma, sier Berge.

Bruk tid på nettet

Det finnes mange nettsider som tilbyr seg å hjelpe deg å booke hotellrom over hele verden. Blant de største finner vi Hotels.com, Booking.com, Expedia.com, Orbville.no og Finn.no. Men prisene på hotellene kan variere mye, så ikke hopp på det første og beste du finner. Det lønner seg å ta noen runder rundt på nettet før du legger inn endelig bestilling.

— Hotellsøketjenester samler alle tilbudene på ett sted, så her får du den beste oversikten, og du kan enklere sammenligne prisene. Jeg har også opplevd at det ikke er flere ledige rom på hotellets hjemmesider, men at de finnes på søkemotorer, sier Berge.

— Det du skal være oppmerksom på når du bestiller via hotellsøketjenester, er blant annet størrelsen på rommet og hvorvidt frokost er inkludert, sier Berge.

Det kan også lønne seg å sjekke prisen du får fra hotellsøkemotorene opp mot den prisen du kan få på hotellets egen nettside. Mange av tilbudene til hotellene ligger kun ute på egne nettsider.

For reise innen Skandinavia kan det lønne seg å konsultere hotellenes egne hjemmesider.

— De store kjedene i Skandinavia har gjort opprør mot store internasjonale hotellkontraktører, fremfor alt Expedia, det kan derfor lønne seg å sjekke hotellets egne hjemmesier. Derimot, reiser man ellers i Europa eller internkontinentalt, vil man nesten alltid kunne spare på å bestille hos et nettreisebyrå som har stort utvalg, sier Jason Eckhoff i Restplass.

Jo tidligere jo billigere

Selv om du kan gjøre kupp ved å møte opp på hotellet samme dagen du ønsker overnatting, kan det også ofte lønne seg å bestille i god tid før ferien starter.

— Det kan lønne seg å bestille hotell god tid før avreise, kanskje noen uker i forveien i forbindelse med attraktive reiseperioder. Ettersom hotellene fylles opp og det blir utsolgt, settes gjerne prisene opp. Hotellrom er en ferskvare som avhenger av når på året du bestiller, sier Berge.

— Jo før jo bedre, spesielt i forbindelse med populære storbyhelger om våren og høsten og sommerferien. Når det gjelder reiser i sommerferien er vår erfaring at det kan være gambling å vente til siste liten med å bestille. Hvis været blir dårlig i Norge, vil «alle» utenlands. Da blir det vanskeligere å velge på øverste hylle, for reiser blir utsolgt og prisene øker, sier Berge.

Det kan også være lurt å følge med på årstidene og turistsesongene på de stedene du ønsker å besøke.

Finn.no er i samme konsern som Schibsted-avisene.