— Da jeg pakket opp, skjønte jeg først ikke hva gaven egentlig var, forteller Elise Sønderland.

Julen for et par år siden ga samboer Tor-Kristian Storvik henne en bok om Beograd til jul. Det var derimot ikke dette som var selve gaven.

— Det viste seg at han hadde gjemt flybilletter inne i boken, og for meg ble dette en av de mest interessante reisene jeg har vært på, sier Sønderland.

Vi har jo alt vi trenger. Da er opplevelser og reiser de beste gavene.

Hun forteller at hun på forhånd hverken hadde hintet om at hun ønsket seg reise som julegave, eller at det kunne friste med en langhelg i den serbiske hovedstaden.

— Men han visste jo at jeg var glad i å reise og i storbyer. Dessuten har vi jo alt vi trenger. Da er opplevelser og reiser de beste gavene, mener Sønderland.

Vurderer du selv å gi en reisegave til noen? Se tips og forslag i faktaboksen til høyre!

Øverst på ønskelisten

Reiser og opplevelser topper også i år listen over hva nordmenn helst håper på å finne under juletreet.

Og kvinner er de som ønsker seg dette desidert mest.

Hele 48 prosent av kvinnene, mot 33 prosent av mennene, valgte dette alternativet i en fersk undersøkelse om julegaveønsker som Respons analyse gjennomførte på vegne av foreningen Elektronikkbransjen.

Faktisk var det blant de spurte kvinnene nærmere tre ganger flere som ønsket seg reiser og opplevelser, enn som ønsket seg smykker og klokker.

Reiser og opplevelser var et klart førstevalg for begge kjønn, med penger/gavekort på andreplass og forbrukerelektronikk på tredje.

— Dette er nok en refleksjon av at de fleste har det materielt godt, mener professor Ellen Nyhus ved Universitetet i Agder.

Nyhus, som blant annet har forsket på økonomisk psykologi og forbrukeratferd, mener det at flere ønsker seg opplevelser eller tjenester er et uttrykk for at vi ikke trenger så mye.

Ikke dermed sagt at reisegaver ikke kan være betydningsfulle.

— En del reisegaver innebærer at giver og mottaker skal reise sammen. Det bidrar til å forsterke det som er manges hensikt med gaveutveksling, nemlig å styrke relasjoner.

Har du en uvanlig opplevelse med å gi eller få reiser i gave? Send oss gjerne en e-post!

Øker jevnt

— Vi selger veldig mange reisegavekort frem mot jul. Også på selve julaften.

Det forteller markeds- og administrasjonssjef i reisebyrået Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Hun er ikke overrasket over resultatet i ovennevnte undersøkelse.

— Folk har mye ting, og ønsker seg opplevelser. Vi har sett en jevn økning i salget av reisegavekort de siste årene og nå stiger trykket.

Hvor mange det er som gjør som Elises samboer, og kjøper spesifiserte reiser i gave, der destinasjon og dato er bestemt på forhånd, er det vanskelig for reiseselskapene å ha oversikt over.

Vi har sett en jevn økning i salget av reisegavekort de siste årene og nå øker trykket frem mot jul

— Tilbakemeldingene fra våre reisekonsulenter tyder dog på at slike gaver oftest består i at menn kjøper en storbyhelg til seg og sin kjære. Da er byer som Roma og Barcelona populære, sier Andresen.

Desperate menn

Andersen mistenker at en del menn nok ser fordelen av å gi en gave de selv kan ha glede av.

- Da bør ikke destinasjonen være til et sted han åpenbart har mer lyst til å besøke enn henne, som for eksempel til favorittfotballagets hjemby.

afp000612058-ks0urxwala.jpg

Større familieferier er gjerne noe man blir enige om sammen, og som få vil risikere å gi som gave.Det er derimot mulighet for å spytte i reisekassa med åpne gavekort på valgfritt beløp, og dette selges av de fleste turoperatører.

— Vi ser at mange kjøper gavekort for beløp som ikke holder til en hel reise, men som kan gi mottakeren litt mer luksus og komfort i ferien, forteller informasjonssjef i Apollo, Helen Begby.

Også hun kan rapportere om økende etterspørsel etter reisegavekort år for år.

— Av erfaring vet vi at salget for alvor starter rundt 1. desember og tar seg gradvis opp. Det er nok en type gave mange menn kjøper i siste liten, tror Begby.

Vellykket gave

Det medfører en viss risiko å gi bort en konkret reise, spesielt om den ikke er eksplisitt ønsket av mottageren.

Reiser og opplevelser er det aller flest nordmenn ønsker seg til jul i år. Elise Sønderland fikk reise til Beograd i julegave av sin samboer. Foto: Privat

Samboeren til Elise Sønderland traff derimot godt med sitt relativt uortodokse storbyvalg. — Beograd er en av Europas eldste byer, og et fint sted å reise hvis du vil ha kultur, shopping og uteliv, skryter Sønderland.

Hun beskriver den som en veldig kontrastfylt by med gjestfrie, vennlige og imøtekommende mennesker.

— Det beste med reisen var å møte folk og høre og se hvordan de lever sine liv. Ellers besøkte vi blant annetfestningen Kalmegdan, der elvene Sava og Donau møtes, så flere utstillinger og reiste litt rundt utenfor selve byen.

For Sønderland og samboeren har reisegaver nå nærmest blitt tradisjon. I fjor ga hun selv bort en Stockholm-tur til samboeren og barna og også i år ligger den en reise fra Sønderland under treet.

- Jeg kan røpe at samboeren får en tur av meg denne julen. Men jeg sier ikke hvor…