San Fermin-festivalen i Pamplona er mest kjent for sine halsbrekkende okseløp. Mange glemmer at dette er en festival som har mye mer å by på.

For selv om det var Ernest Hemingways beskrivelser av okseløpet som gjorde festivalen verdenskjent på 20-tallet, er dette et av Spanias største kulturarrangementer i dag.

En fest du bør besøke minst en gang i livet.

Det trenger ikke å være en vill gutte— eller machotur, og du kan fint ta med familien til årets festival. Den starter offisielt den 6. juli og varer frem til 14. juli. Det lønner seg å være i byen 5. juli for å få med seg åpningen midt på dagen den 6. Under gir vi noen praktiske tips til deg som vil ta turen i år.

Åpningen

Også kalt El Chupinazo, tar sted den 6. juli hvert år.

Ute på Rådhusplassen i Pamplona samles tusenvis av mennesker når borgemesteren skal sende opp raketten som indikerer festivalstart.

En utrolig stemning du ikke vil gå glipp av, men er ikke for deg med klaustrofobi.

Okseløpene

Klokken 08:00 hver morgen fra den 7. juli til og med den 14. juli, går startskuddet for et nytt okseløp i Pamplonas gater. Løpet varer som regel ikke mer en noen få minutter.

Vil du løpe så skal du huske at menneskemengdene er enorme og ofte farligere enn oksene. Gå også en tur ned til båsene ved Santo Domingo og se på beistene du skal løpe foran, før du bestemmer deg for å utfordre skjebnen.

Snakk med erfarne løpere og les brosjyrene og nettstedene om hvordan du løper. Brosjyrer kan hentes på turistkontoret. Dette er ikke noe vanlig joggetur.

Se på

Den trygge veien å oppleve okseløpene er imidlertid å leie en balkong for en morgen langs den 840 meter lange gatetraseen det løpes i.

Da kan du også ha med barna og se den utrolige seansen. Informasjon om balkongleie i privathus får du også hos turistkontoret.

Det går også an å se på fra siden av løypen, men det er utrolig folksomt og ofte knuffete på de høye gjerdene.

På ettermiddagen er tyrefekting den store severdigheten og vel verdt en tur. Her er det ville tilstander i solsiden av arenaen, mens det er mer barnevennlig og rolig i skyggesiden.

Band spiller og kaoset er gledelig fullkomment. Man skal likevel ha i mente at tyrefekting er en sterkt kritisert form for spansk kultur.

For barna

For barna er det moro å se det fantastiske fyrverkeriet som sendes opp hver kveld, gå i noen av mange paradene med kjempedokker eller prøve ut moroa på det store tivoliområdet rett utenfor sentrum.

Å se på konkurranser i lokale tradisjoner som tømmerhugging er også populært blant de minste.

Okseløpene er den mest kjente delen av festivalen. Vær sikker på at vil løpe før du tar steget...

På kveldene

På kveldene holdes også en rekke konserter og show av artister fra inn— og utland. Nesten 600 ulike sosiale arrangementer tar sted i løpet de ni dagene festivalen varer. Få tak i et program og kryss av hva du vil se.

Navarra og Baskerland er også et gastronomisk blinkskudd. Fra de førsteklasses tapasbarene i sentrum til de mange og gode restaurantene som omkranser byen.

Har du noen gode tips til festivaler? Bruk debattforumet under.