Hvert år ber reiseforlaget Lonely Planet sine forfattere, ansatte og lesere om hjelp til å sortere ut de heteste reisemålene akkurat nå.

Et ekspertpanel, der blant annet forlagets grunnlegger Tony Wheeler er med, vurderer forslagene og koker det hele ned til den vesle, årlige utgivelsen «The Best in Travel».

Her er byene ekspertene mener bør inn på ønskelisten for 2014. ## 1. Paris, Frankrike

Paris, Frankrike. Foto: sborisov, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå: Paris er alltid populær og fristende, både for romantikere, gourmander, kulturjunkies og hipstere, men nå vil du oppdage at Frankrikes hovedstad er blitt enda vennligere for besøkende.Både på høyre og venstre bredd av Seinen er det lagt bedre til rette for fotgjengere, blant annet gjennom en 2,5 kilometer lang bilfri sone mellom Pont de l'Alma og Musée d'Orsay.

Ellers gjenåpner Musée Picasso, Notre Dame har fått nye klokker, Louvre har åpnet et spennende galleri med islamsk kunst og superkokken Guy Savoy åpner snart ny restaurant og brasserie.

2. Trinidad, Cuba

Trinidad, Cuba Foto: terex, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå : Denne ikke altfor store karibiske byen feirer 500-årsjubileum i 2014, slik bare cubanere kan. Trinidad er en Unesco-beskyttet, stemningsfull tidslomme som bygget sin rikdom på 1800-tallet gjennom sukkerhandel.

Afrikanske slaver bidro her som ellers i regionen, til lokale formuer, og deres etterkommere setter i dag preg på et livsbejaende kulturliv.

Danseløver vil neppe få nok søvn her, og har du ikke hoftebevegelsene inne kan du ta et statsfinansiert salsakurs på Casa de la Cultura eller Teatro Brunet.

3. Cape Town, Sør-Afrika

Cape Town, Sør-Afrika Foto: Hongqi Zhang, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå : Med sine gromme restauranter, trivelige atmosfære, beliggenhet nær spektakulære naturopplevelser og vindistrikt i verdensklasse, er Cape Town alltid verdt et besøk. I år har byen dessuten status som World Design Capital, og markeringen av dette vil fokusere på prosjekter som jobber mot å tette de store gapene mellom ulike befolkningsgrupper.

Det er i 2014 også 20 år siden landet ble et moderne demokrati, etter at valget i 1994 markerte slutten på aparteidpolitikken.

4. Riga, Latvia

Riga, Latvia Foto: Zhenia Vyazankina, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå : Lativas hovedstad har status som europeisk kulturhovedstad i år, noe som bør være grunn god nok til å ta en tur over Østersjøen.Byen har de siste årene blomstret med stadig mer sjarmerende kafeer, kvalitetsspa og restaurering av arkitektoniske perler, ikke minst en rekke nydelige bygg i art nouveau-stil.

Med rundt 800 fasader i denne stilen, er Riga én av verdens fremste art nouveau-byer.

En by for både kulturelt interesserte og festglade, men vær varsom med Rigas sorte balsam!

5. Zürich, Sveits

Zürich, Sveits Foto: rudi1976, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå: EM i friidrett går av stabelen her neste år og innbyggerne vet å benytte anledningen til å vise frem byen fra sin beste side. Byen er nok mest kjent for pengefolk i skarpe dresser, men oppsøker du Züri-West kan du oppleve en annen og mer løsluppen side av Zürich.

Dessuten gjør det kapitalsterke miljøet sitt til at byen har mer enn sin rettmessige andel kvalitetsrestauranter og fancy hotell.

Er du i byen 28. april kan du kaste deg ut i Sechseläuten-festivalen, som har røtter tilbake til middelalderen.

6. Shanghai, Kina

Shanghai, Kina Foto: silver-john, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå : Shanghai Tower står snart ferdig og blir med sine 128 etasjer og 632 meter den høyeste bygningen i Kina. Det vil dessuten huse verdens høyeste hotell, men vil du bo her bør du nok både ha lommeboken i orden og være tidlig ute.Ellers blir det i 2014 langt enklere å komme seg rundt i den enorme byen når ytterligere 59 kilometer med metro-linjer åpner. Vil du kombinere Shanghai med Beijing, ligger hovedstaden kun fem timer unna med lyntog.

Er du glad i nyttårsfeiring, kan du få med deg en ekstra om du drar hit rundt 31. januar, da kineserne feirer inngangen til hestens år.

7. Vancouver, Canada

Vancouver, Canada Foto: Max Lindenthaler, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå: Er du fan av Ted Talks, så kan du oppleve dem live her i byen i 2014. Da flyttes nemlig hovedkonferansen med de populære forelesningene om teknologi, underholdning og design fra Long Beach til nettopp Vancouver. Ellers arrangeres PuSh International Performing Arts Festival mellom 14. januar og 2. februar. Festivalen overlapper dermed det originale evenementet WinterPRIDE: Gay & Lesbian Ski Week, som går av stabelen mellom 26. januar og 2. februar.

Vancouver er ellers en stor by som føles behagelig liten, og som dessuten byr på gode friluftsopplevelser i umiddelbar nærhet.

8. Chicago, USA

Chicago, USA Foto: Andrew Bayda, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå: Baseballarenaen Wrigley Field feirer sine første 100 år i 2014, og du finner neppe bedre anledning til å oppleve sporten på nært hold. Nordmenn har omfavnet det meste av amerikansk kultur, så hvorfor ikke også nasjonalsporten? Ta også en tur innom komikerklubben The Second City, som markerer 55-årsjubileum i år, og som har vært viktig i karrieren til blant andre Bill Murray, Stephen Colbert og Tina Fey.

I mars arrangeres det smått absurde løpet Chiditarod, som omtales som en miks av Burning Man og Iditarod. Her er trekkhunder erstattet med utkledde mennesker, og sledene erstattet av handlevogner. Over hundre lag pleier å delta.

9. Adelaide, Australia

Adelaide, Australia Foto: Jason W, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå: Byen har levd litt i skyggen av Sydney og Melbourne, men et omfattende oppussingsprosjekt ferdigstilles nå, og byen er mer attraktiv enn noensinne, ikke minst for matelskere. Spis deg gjennom noen pintxos hos Udaberri i Leigh Street, asiatiske varianter i Gouger Street og middelhavsmenyer i Rundle Street.

Byen er også et godt utgangspunkt for australske vinopplevelser i områdene rundt, og 18.-19. januar arrangeres Adelaide Hills Crush Festival, der det meste dreier seg om mat, vin og mote.

10. Auckland, New Zealand

Auckland, New Zealand Foto: Jiri Foltyn, NTB Scanpix

Derfor bør du dra nå: Rehabiliteringen av Auckland Art Gallery er i ferd med og ferdigstilles og nykommeren City Works Depot er en samlig røffe, trendy bevertingssteder som har fått mye skryt. Svært mange besøker New Zealand for naturopplevelsene, men siden landskapet har en del likhetstrekk med Norge, imponerer dette nok ikke oss like mye som en del andre.

Auckland vil derimot kunne overraske positivt, som landets mest kosmopolitiske by. Det popper stadig opp gode restauranter, ofte i historiske bygninger med særpreg, og i mars kan matelskere elske enda litt mer under Pasifika Festival der kulinariske tradisjoner, samt dans og kunst fra det sørlige Stillehavet står i sentrum.

Fra midten av juni og en måned fremover kan du dessuten delta i maorienes nyttårsfeiring under Metariki-festivalen.