Hvorfor ikke reise til et sted du drømmer om eller allerede har forelsket deg i, og jobber derfra? Du har jo hjemmekontor uansett.

Hm. Ideen er helt klart fristende. En kombinasjon av jobb og ferie kalles workation. Det er blitt en global reisetrend og realitet for mange mennesker verden over det siste år. Du kan leie alt fra gårder og fyr til luksushotellrom. Eller bare byttelåne hus med noen du kjenner for noen uker.

I dag er både sjefer og kolleger rundt om i Norge blitt mer avslappet til reisetrenden workation.

– Tidligere var det mest frilansere og digitale nomader som reiste rundt i verden med laptopen sin. Jeg er statsansatt og sjefen min synes det var greit med at jeg flyttet på meg i noen måneder, sier Christine Baglo. Hun er ansvarlig redaktør for nettsidene til VisitNorway.

Christine Baglo tok med seg familien fra Asker og reiste på workation i Lofoten i vinter. Hun har ikke angret et sekund på det. Foto: Christine Baglo
Lilu Baglo (13) drømte om å reise tilbake til Lofoten. I vinter dro hun med foreldrene og hunden på et tre måneder langt opphold der. De er på såkalt workation. Foto: Christine Baglo
Nærheten til naturen får ny betydning. Her ligger huset Christine Baglo og familien leier badet i nordlyset en gang i januar. Foto: Christine Baglo

I vinter pakket hun med seg familien og den kinesiske nakenhunden sin, og satte snuten mot Svolvær i Lofoten. Det var datteren Lilu (13) sitt ønske. Familien på tre hadde bodd i Lofoten ett års tid for rundt ti år siden. De elsket det. Til daglig bor familien i Asker, men er veldig glad i friluftslivet og i reising. De tenkte at det kunne la seg kombinere.

– Det er det lureste jeg har gjort. Fordi det var så deilig å se noe helt annet og gjøre noe helt annet. Det fristet virkelig å gjøre annet enn bare å gå hjemme, sier Baglo.

– Er det mest ferie eller mest jobb?

– Det er en god kombinasjon. Jeg vil si at det er mer reise enn ferie. Nå lever og jobber jeg på en litt annen måte, sier Baglo. Utsikten fra arbeidsplassen i huset de har leid er helt slående. Der følger hun med på elementene.

– Å komme så tett på naturen er en utrolig god følelse. Vi elsker å være ute, og reiser mye i helgene til øyer og fjelltopper i området, forteller Baglo.

Utsikten fra bortekontoret i Lofoten er det ingenting å si på! - Bare det å oppleve lyset her på vinterstid, det er så spesielt, sier Baglo som har leid et hus i Svolvær. Foto: Christine Baglo
Det hender Christine Baglo pakker med seg litt varm drikke og tar lunsjen ute. Her på tur til Ørntindaksla i Kabelvåg. Foto: Christine Baglo

Reiste fra storbyen til en øy langt ute i havgapet

Ikke så langt fra Lofoten er en annen på workation. Julie Luneborg (37) tok med seg valpen og reiste til det lille fiskeværet Myken for å tilbringe vinteren der. Vinterstid er det kun 12 fastboende på den lille øya Myken. Går det virkelig an å falle til ro på en liten øy i Nord-Norge når du selv har reist verden rundt og bor i en storby?

Da reisemagasinet Vagabond ble kjøpt opp og alle de norske ansatte mistet jobben, bestemte redaktør Luneborg seg for å reise av gårde. Myken hadde hun forelsket seg i året før. Den lille øya slapp liksom ikke taket i henne.

– Følelsen av at du er langt borte fra alt og alle. Det kan en øy i seg selv gjøre. Så blir det et lite samfunn som en blir en del av. Det gjør jo at en nesten ikke kan reise herfra, sier Julie Luneborg.

En sommer for et par år siden forelsket Julie Luneborg seg fullstendig i den lille øya Myken. I vinter bestemte hun seg for å flytte fra storbyen til øya langt ute i havgapet. Jobben tok hun med seg. Foto: Julie Luneborg

En liten butikk er åpen året rundt, i to timer om dagen. Den sørger for daglig kaffeslabberas for de fastboende.

– Samlingspunktet er livsviktig, vi mennesker trenger andre mennesker. Så det er egentlig obligatorisk oppmøte der. Selv om en ikke alltid tenker at en trenger å gå, så kanskje noen av de andre trenger at man kommer? Det er veldig fint, forteller Luneborg.

Å sitte ned og bli kjent med lokalbefolkningen er enklere utenfor sommersesongen også. Og jo mindre sted, desto tettere kommer en på samfunnet.

– Skal du på workation, så gjør det i en sesong når det ikke er full idyll. I vintermånedene kan det være veldig interessant å være et annet sted, råder Luneborg.

Det er kun 12 fastboende på øya Myken. En liten butikk med tilhørende kafé er daglig samlingspunkt. Dessuten finnes et destilleri og et fyr som leies ut til ferierende. Foto: Julie Luneborg

Annerledes arbeidshvedag

Hun har leid et hus på øya. I løpet av vinteren bodde hun også noen dager på fyret. Det leies ut til turister om sommeren.

Arbeidshverdagen legger hun opp på en litt annen måte. Nå arbeider hun med et prosjekt for reisebutikken Chill Out i Oslo. Luneborg jobber best de mørke timene på ettermiddagen og kvelden. Det er for viktig å få med seg solen de få timer den viser seg hver dag.

– Skaper seg en lomme av frihet i en uvanlig tid

Det er egentlig ikke mulig å sammenligne tiden vi er i nå med tiden før pandemien. Hjemmekontor er ikke slik det var for et år siden. Nå er det tvang. Det er viktig å huske på, mener førsteamanuensis Dominique Kost. Hun jobber med organisasjonspsykologi ved OsloMet.

– Vanligvis er valget vanlig kontor eller hjemmekontor. Slik er det ikke nå. Det er morsomt å se at folk skaper seg selv mer frihet. Hvordan kan jeg ta situasjonen og gjøre at den funker bedre for meg. Lommen av mer autonomi blir viktig å skape seg i en situasjon av tvang, sier Kost.

Dominique Kost er førsteamanuensis ved OsloMet, og forsker for tiden på emosjoner og relasjoner ved den digitale arbeidsplassen. Foto: OsloMet

Hvis en velger workation, må en være tydelig på grenser og ha disiplin.

– Alle har ulike behov og grenser for arbeid og frihet, og hvorvidt man blander de to. Noen synes det er helt greit å blande, mens andre har mer behov for at det skal være helt atskilt. Det er en personlig preferanse i det.

På hjemmekontoret har noen kanskje lett for å sette over en vask eller støvsuge samtidig som en hører på et møte. Men det er viktig å skille mellom jobb og hjemme, nettopp fordi det fysiske skillet er borte på hjemmekontor.

– En ting det er viktig å huske på er at folk jobber mye mer når en jobber hjemmefra. En må være disiplinert og sette gode grenser. For det må ikke bli jobb hele tiden, en må faktisk oppfylle «vacation»-delen og ikke bare «work»-delen av ordet. Så hvis en er disiplinert på det, kan det fungere bra, mener Kost.

Sjefene er blitt langt mer tolerante og har sett at hjemmekontor, hyttekontor eller bortekontor fungerer i arbeidshverdagen. Kost er spent på å se om trenden fortsetter også etter pandemien.

Baglos og Luneborgs tips for å få det til:

  1. Har du barn? Ta kontakt med barnehagen eller skolen på stedet for å høre om barna kan tas imot.

  2. Skal du ha med bil, sjekk om det faktisk er praktisk mulig. Det er kanskje ikke praktisk eller mulig på et øyopphold. Sjekk også mulighetene for kollektivtransport på forhånd.

  3. Vil du jobbe fra stedet du leier eller ha et sted med en sosial møteplass i et fellesskap? Det siste finnes mange steder i landet. Søk gjerne på «coworking» og reisemålet.

  4. Reis i skulder- og lavsesong, da er det billigere også. Høst, vinter eller vår kan være fantastisk Norge rundt.

  5. Byttelån bolig med noen eller lei ut hjemmet ditt hvis du skal være borte lenge.

  6. De fleste reiser i to-seks uker. Hvis det er et kort opphold, kan du velge et allerede etablert workation-reisemål hvor en kan leie seg et opphold.

  7. Finn et lokalforum på Facebook eller andre sosiale medier til stedet du vil reise til.

  8. Bli en del av et mindre samfunn - og bidra til at lokaløkonomien går rundt på mindre steder.

  9. Mange utleiehus har ikke internett. Hvis du skal jobbe på 4G-nettet, så er det ofte bare Telenor som gjelder.

Nysgjerrig på flere historier om folk som reiser og jobber? Sjekk sakene under: