Turer i nærområdet er mantraet til regjeringen under årets påskefeiring, og mange kommer til å møtes på populære turstier og grusveier de kommende dagene.

Ved å bruke ulike apper kan du unngå de største folkemengdene.

Planlegg turen på forhånd, få tips til ukjente turmål, les kart med innebygd gps, og få hjelp til å finne veien tilbake til parkeringsplassen.

Vi har snakket med erfarne turfolk som deler sine beste tips for å finne nye stier i marka med mobilen.

En fullstendig liste over appene ligger nederst i saken.

Jakten på småstiene

De fleste har vel følt på usikkerheten som oppstår når man kommer til et veiskille i skogen. Den ene stien er solid og tykk med skilt som peker innover, den andre stien kan så vidt kalles en sti. Kanskje er det bare dyretråkk?

Du velger sannsynligvis den tykke stien – pulsåren. Det gjør de fleste.

Håvar Karlsen (36) gjorde også dét, men det var før. Nå jakter han stadig etter nye turer i nærområdet med mobilen i lomma, og har lansert en gratis e-bok på nett for dem som vil følge i familiens fotspor rundt Sognsvann og Maridalsvannet i Oslo.

– Barna elsker å gå tur på små stier utenfor allfarvei. De får mer eierskap til turen og føler det er «deres» sti, sier Karlsen, som har to barn i alderen tre og seks år.

Ifølge Karlsen er det mange som sirkler Sognsvann i Oslo uvitende om det enorme nettverket av stier på kryss og tvers.

– Det er overraskende enkelt å la barna springe fritt, bare noen hundre meter unna de mest populære turområdene i byen.

For å finne de ukjente perlene bruker han appen Topo GPS.

– Den gir deg for det første tilgang til Norges Kartverk, som har det beste kartet over Norge. Den er veldig presis og brukervennlig og lar deg zoome inn på små detaljer i landskapet.

Slik finner han ut om en sti han ser er opptråkket dyrespor, eller bare en tursti som holder på å gro igjen. Han kan se hvor stiene ender og lese på høydemeterne om det blir bratt for ungene.

Med appen får han en fullgod gps i lomma.

Han kan spare på ruter han liker, eller planlegge nye. Han kan dele sine ruter med andre gjennom såkalte GPX-filer – kartkoordinater som legger seg som en reiserute over kartet. Det er også mulig å laste ned GPX-filer fra Ut.no-appen til Den Norske Turistforeningen og følge disse koordinatene.

Fra venstre: Håvar Karlsen, sønnen Birk (6) og datteren Solveig (3). Foto: Privat

Flere ønsker å gå nærtur

Monica Hvideberg Moer (44) er turleder i Gjerdrum turlag i Akershus. Hun forteller at turlaget har tatt i bruk appen Ut.no for å formidle nye turmål.

– Vi har gjort en innsats for å legge inn flere ukjente turer i nærområdet inn i appen. Vi håper med det å kunne spre turgåere litt og hjelpe dem med å oppdage nye steder de aldri har vært før.

Monica Hvideberg Moer er turleder i Gjerdrum turlag i Akershus. Foto: Privat

Ut.no er Den Norske Turistforeningens egen app og er kanskje den mest kjente turappen i Norge. Appen gir deg tilgang til tusenvis av turforslag, men basert på din stedslokasjon (ha på gps på mobilen), kan du få flere tips til turer i nærområdet ditt.

Hun oppfordrer alle som har litt erfaring fra før til å velge seg en mer ukjent sti denne påsken og mener det er en terskel for dem som nesten aldri har vært i skogen før.

– Da kan man la de som er helt nybegynner gå på grusveien, og så kan vi andre finne alternative ruter, mener hun.

Går du tur i ukjente områder eller i høyden, bør du ha med deg et fysisk kart i reserve. Det kan skrives ut fra nett gratis på Kartverket.no, eller kjøpes i turforretninger.

André Pedersen liker å spre gleden ved friluftsliv. Her har han med både egne barn og deres venner, på tur. Foto: Privat

– Bruk sansene til å navigere

En som gjerne følger oppfordringen om å gå utenfor allfarvei er André Pedersen (42) fra Tønsberg. Han tar ofte med både egne barn, nabobarn og turister på tur, for å spre den enkle gleden ved friluftsliv.

– Det viktigste er å vite hvor man er. Med ulike mobilapper kan man enkelt se hvor man er på kartet ved hjelp av gps-signalet.

Han bruker for det meste appen Geoviewer som er Statens kartverk sin egen gratisapp. Appen lar deg laste ned kart over hele Norge (og deler av Sverige) slik at de lagres på mobilen.

– Noen tror at det holder å laste ned en kartapp, men du må ha selve kartet, sier Pedersen.

Det kan ta en stund å laste ned store kart, det bør dermed gjøres på wi-fi før man drar på tur. Man kan lett miste dekning i skogen.

– Da ser man bare prikken hvor man er, men man ser ikke hvor man er i forhold til noe annet. Derfor er det lurt med «offline kart», forklarer Pedersen.

Gps-bruk kan sluke en del strøm. Mange vante turgåere har dermed med seg en powerbank, eller slår mobilen på strømsparende modus, eller flymodus.

Pedersen oppfordrer turgåere til å være nysgjerrig på naturen rundt seg og orientere seg med sansene sine.

– Legg merke til kjennetegn i naturen, et skjevt tre, en stor stein eller en maurtue. Se etter de samme tegnene på tilbaketuren. Det er halve gleden ved å være på tur, avslutter han.

Her er syv apper som hjelper deg på tur:

UT.no

Ut.no er Den Norske Turistforeningens egen app. Appen gir deg tilgang til tusenvis av turforslag, men basert på din stedslokasjon, kan du få mange tips til turer i nærområdet ditt.

Turene kan legges inn av alle, men legges oftest inn av erfarne turgåere og har en god beskrivelse av hva du kan forvente deg å se på veien. Det finnes forslag for fotturer, skiturer, sykkelturer, padleturer og annet.

På listen over turforslag, er det egne farger for vanskelighetsgrad. Du får opp lengden på turen og du får opp omtrentlig varighet – altså hvor lang tid det tar å gå. Du kan lagre favoritthytter og -turer i en huskeliste, slik at du finner tilbake til dem senere.

Topo GPS

Topo GPS er en fullgod gps på mobilen med mulighet for å navigere i terrenget, både med og uten internett. Last ned kart fra Statens kartverk.

Du kan spille inn dine egne ruter, dele gps-koordinatene med andre, planlegge turer og få god oversikt over de ulike stiene i terrenget.

Anbefalt av: Håvar Karlsen

Geoviewer

Geoviewer er en gratis kartapp fra Statens kartverk som lar deg se eksakt hvor du er i terrenget. Kartet er basert på Norge 1:50 000.

Her kan du finne områder fra hele Norge. Du kan lage turruter som du senere kan printe ut via mitt turkart på kartverket.no.

Geoviewer finnes også i en PC-versjon. Det gjør det enkelt å planlegge turer.

Anbefalt av: André Pedersen

DNT SjekkUT

DNTSjekkUT er også en app utviklet av Den Norske Turistforening, men i motsetning til UT.no, har DNTSjekkUT en digital gjestebok, hvor fokuset ligger mer på turer i nærområdet.

Appen lar deg oppdage skjulte perler nær der du er. Du kan sjekke inn digitalt, signere gjesteboken og dele turen på sosiale medier. Appen er gratis.

Anbefalt av: Medlemmer på Facebookgruppen «Norsk friluftsliv»

Sport tracker

Er du litt eventyrlysten, men redd for å gå deg vill? Sport tracker er en enkel, brukervennlig og gratis app som lar deg «tracke» hvor du går. Du legger ut et snøre, som du kan følge tilbake. Slik unngår du å gå deg vill.

Denne appen er for deg uten retningssans, som vil skjene ut av stien.

Anbefalt av: Heidi Sandholtet

Hjelp 113

Hvis man mot formodning skulle få problemer underveis, bør man ha mobilappen Hjelp 113. Den viser nøyaktige koordinater for hvor man er i terrenget, i tilfelle man behøver at noen kommer en til unnsetning.

Anbefalt av: André Pedersen

Stolpejakten

Ønsker du å bli kjent med nye gater og områder i egen by eller i nabobyen, kan du bli med på årets stolpejakt. Du samler poeng ved å registrere ulike stolper i appen og kan vinne premier på slutten av året.

Stolpene står gjerne ute i flere måneder og gir ulike poeng basert på vanskelighetsgraden for å finne dem. Stolpejakten arrangeres ofte av kommuner/bydeler eller frivillige organisasjoner.

Anbefalt av: Medlemmer på Facebookgruppen «Norsk friluftsliv».