1. Hvorfor nå?

Kystfolk tenker sjelden på å finne frem skiene før snøen ligger metertykk der de selv bor, men her er sesongen snart i gang.

Værforhold har riktignok gitt en liten forsinkelse — både i Trysil og andre norske alpinanlegg - men snøkanonene er i gang og det er kjørt opp langrennsløype ved Skihytta. Drar du før jul, slipper du som regel kø i heiser og bakker.

Trysil har dessuten fått flere virkelig gromme hotell de siste årene, med spa, basseng, bowling og andre fasiliteter verdt å sjekke ut for den som liker å kose seg innendørs en gang i blant.

2. Ikke reis hit uten å vite dette:

Skihistorien stikker svært dypt i Trysil, som har godkranglet litt med Morgedal om tittelen «skisportens vugge». Trysil arrangerte tross alt militære skikonkurranser allerede i 1767.

Trysil-Knut bør du ha hørt om – en myteomspunnet skiløper kjent fra Bernt Lunds dikt fra 1861, spilt av Alfred Maurstad i filmen fra 1942 og plassert på sokkel i sentrum i 2002. Ellers var seige tømmerhuggere fra denne Hedmarks-kommunen i Østerdalen nærmest uslåelige på femmila en periode, og du kan lære det som er verdt å lære om disse og andre legendariske plankekjørere på Trysil-Knut skimuseum.

3. Få med deg:

Trysilfjellet alpinanlegg har 66 nedfarter og 31 skiheiser med kapasitet til å frakte over 35 000 skikjørere i timen. Derfor kan det være et pluss om du har en viss interesse for den slags. Norges største alpinanlegg har et rykte som barnefamilienes favoritt, men du finner også utfordrende svarte løyper og et bredt utvalg afterski på for eksempel Knettsetra, Skihytta, Loftet Bar, Puben Sankt Olav og Restaurant Laaven.

De som foretrekker å gå bortover på snøen finner rundt hundre kilometer med preparerte langrennløyper i området på og rundt Trysilfjellet.

De som vil fraktes bedagelig også på flatmark, kan for eksempel prøve kanefart på Trysil Hestesenter og Trysil Hesteskyss.Trysil utenfor sentrum har lite lysforurensning og derfor en spektakulær stjernehimmel. Star Hunting Trysil arrangerer guidet stjernejakt med egne turer for de som vil lære å ta gode foto.

Ellers er badeanlegget på Radisson Blu Resort, med blant annet innendørs surfebølge, verdt noen timer selv om du ikke bor på hotellet.

GNISTRENDE. Om du foretrekker bortoverski er det milevis med preparerte langrennløyper i området. Foto: BERIT KEILEN

4. Styr unna:

Vit at snøgarantien i november kun omfatter bakkene på sørsiden av Trysilfjellet. Selv om den relativt nye Park In Trysil Mountain Resort på nordsiden byr på utmerket innkvartering og spa, kan alpinmulighetene bli noe begrenset om du booker deg inn her tidlig i en snøfattig sesong.

Ta gjerne en liten Harry-svipp over svenskegrensa til butikken på Långflon, men vær klar over at utvalg og priser ikke helt kan konkurrere med de større grensehandelstedene.

5. Her får du det beste skrytebildet:

Fra Trysiltoppen 1132 meter over havet har du spektakulær utsikt i alle retninger. Skiheisen tar deg nesten helt til toppen der du finner såkalte toppturkort i en postkasse. Klipp et hull i det og få gratis diplom for fjellklatrerbragden din på Turistkontoret i Trysil sentrum.

6. Dette handler du med deg hjem:

Trysilstomp er godt. Dette er en slags surmelksbasert lefse som du finner i dagligvarebutikker.

På Coop Mega på Trysil-sentret er en rekke lokale matvarer merket som sådan på hyllekanten.

Trysil Husflid har lokale håndverksprodukter, men vær obs på at butikken nylig flyttet ut av sentrum. Du finner nå utsalget i Tørberget tre mil i retning Elverum.

7. Sulten & tørst:

Akre i Nybergsund, 25 minutters kjøretur fra sentrum, varter opp med tre og fem retters middager basert på lokale råvarer og tradisjonsrike, skogfinske oppskrifter. NB: Dere bør være minst fem personer og forhåndsbestille.

Trysils hyggeligste kafe heter Rialto og ligger midt i sentrum. Prøv en av stedets hjemmelagde paier!

Ellers er restaurantene på Radisson Blu Resort og Park In Trysil Mountain Resort gode valg for en bedre middag. På sistnevnte åpner snart et eget bakeri som skal satse på lokal mat.

8. Hva sier det om deg at du reiser hit:

Uansett årstid viser destinasjonsvalget at du ikke har noe i mot å bruke kroppen. Trysil er stedet for de aktive, men ikke nødvendigvis for de mest adrenalinavhengige ekstremutøverne. Det er ikke utenkelig at du har barn.