Klar for en skikkelig fjelltur i sommer? Med rundt 700 hytter, fjellstuer og buer spredt over hele landet, sikrer Den norske turistforeningen (DNT) og Statskog at du kan overnatte innendørs.

Men ta med telt hvis du har plass – du vet aldri om du finner en perfekt overnattingsplass ved et vakkert vann eller på et utsiktspunkt.

I forbindelse med Den norske turistforeningens 150-årsjubileum har forfatter og frilansjournalist Marius Nergård Pettersen, som blant annet jobber for A-magasinet, skrevet jubileumsboken «Norges beste hytte til hytte-turer».

Tipsene under er hentet fra den nye boken, fra Statskog, Statsbygg og fra andre erfarne turfolk.

VED BREEN: Den selvbetjente hytta Fonnabu ligger i vakre omgivelser rett ved Folgefonna. Foto: Bergen Turlag

1. Folgefonna – bo på en isbre

Rute: Sunndal – Breidablikk – Fonnabu – Holmaskjer – Tokheim

Turen: Beskrives som en av de mest spektakulære hytte til hytte-turene du kan ta i Norge. Folgefonna, Norges tredje største isbre, er åsted for både tur og overnatting. Rett ved ligger Fonnabu. Turen er væravhengig og enklere å gå i fint vær – så følg med på vær- og føreforhold. Det er mye stigning på turen, men slitet er vel verdt det når du kommer på toppen.

NB: Ikke vant med å gå på bre? Da må du ta kontakt med breførere som kan hjelpe, for eksempel kan Bergen og Hordaland Turlag eller Folgefonni Breførarlag hjelpe.

Lengde: 22 km

Antall dager: Tre

Vanskelighetsgrad: Middels krevende

OSLOMARKA: Skogsområdene rundt hovedstaden har gjerne fellesbetegnelsen Oslomarka og ligger bare en kort tur ut av hovedstadens sentrum. Den 1700 kvadratkilometer store skogen omkranser byen. Foto: Stig B. Hansen

2. Nordmarka på langs

Rute: Tverrsjøen – Sinnerdammen – Katnosdammen – Kikutstua – Kobberhaugshytta – Frognerseteren

BARNEVENNLIG: Turer i marka, gjerne med telt, er fint, tilgjengelig og barnevennlig. Ta med fiskestang, så får ungene testet ferdighetene. Kort gjerne ned turen til dagstur også, her er mulighetene mange. Foto: Thomas Olsen

Turen: Turen går i enkelt og lettgått skogsterreng nord i Nordmarka. Målet er å gå denne delen av Oslomarka på langs fra nord til sør. Start ved Tverrsjøen på grusvei og inn på stien over Pershusfjellet. Her loves det god utsikt over terrenget. Jaktkoien ved Sinnerdammen har plass til en liten gruppe. Neste etappe går forbi Spålen til Katnosdammen hvor neste hytte ligger. På siste etappe mot Frognerseteren anbefales det å gå oppom Oslos høyeste punkt: Kjerkebjerget (631 moh.)

Turen passer godt for liten og stor.

Lengde: 42 km

Antall dager: Tre til fem

Vanskelighetsgrad: Enkel

3. Trekanten i Trollheimen

Rute: Gjevilvasshytta – Trollheimshytta -Jøldalshytta – Gjevilvasshytta

Turen: Den er en av Norges mest kjente fotturer og går mellom tre hytter som ligger i en trekant, derav navnet. Turen starter fra eksempelvis Gjevilvasshytta til Trollheimshytta, deretter til Jøldalshytta og tilbake til Gjevilvasshytta. Turen er krevende – men passer godt for fjellvante vandrere i alle aldre.

TROLLHEIMEN: Utsikten fra Gjevilvasshytta mot Gjevilvatnet. Det er massevis av rundturer å velge blant i Trollheimen. Foto: Trond J. Strøm
TRE HYTTER: Gjevilvasshytta ligger på 710 m.o.h. ved Gjevilvatnet, og er et populært utgangspunkt for gåturer rundt vannet til Vassendsetra og Bårdsgarden eller for en lengre tur til Trollheimshytta og Jødalshytta. Foto: Trond J. Strøm

En litt enklere tur for barnefamilien er å gå fra Gjevilvasshytta til Vassendsetra. Det er en tur på 11 km i lett og variert skogsterreng langs vannet og ved Gjevilvasskammene. Fra Vassendsetra til Bårdsgarden er det 6,5 km. Passer for barn fra 5–7-årsalderen.

Lengde: 59 km

Antall dager: Tre

Vanskelighetsgrad: Middels til krevende

TROMSØS BYFJELL: Turmulighetene er mange rett utenfor Tromsø by. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

4. Over Tromsøs byfjell

Rute: Snarbyeidet – Trollvassbu – Nonsbu – Skarvassbu – Tromsdalen

Turen: I Tromsø er nærheten til havet og naturen regelrett rett utenfor stuedøren eller hotellværelset. Det er med andre ord enkelt å nå fjellområdene rett utenfor sentrum – denne turen starter 25 km øst for byen i Snarbyeidet og tilbake til byen. Gåturene er på mellom to og fire timer om dagen, avhengig av form. Og passer godt for barnefamilier. Varder og utsiktspunkt gir storartet oversikt underveis.

NB: Ta med sovepose og mat da hyttene ikke har den type lager.

Lengde: 33 km

Antall dager: To til fire

Vanskelighetsgrad: Middels krevende

5. Finnmark på langs

Rute: Øvre Stilla – Jotkajavre – Mollisjok – Ravnastua – Karasjok

LANGTUR: Det er en flott og ganske lang tur mellom de tre hyttene i Finnmark. Fjellstuene Jotkajavre, Mollisjok og Ravnastua ligger på Finnmarksvidda langs ferdselsåren mellom Karasjok og Alta. Foto: Jon Hauge

Turen: Denne turen anbefales like varmt på vinterstid som på sommeren. Det er fullt mulig å gå mellom de tre fjellstuene som å ta skiene fatt. De tre fjellstuene bemannes av Statsbygg. Turen går mellom Alta og Karasjok, i variert terrenget. Ta med fiskestang, her er det mange spennende innsjøer og elver.

Lengde: 91,5 km

Antall dager: Tre til fem

Vanskelighetsgrad: Middels krevende

Morsom fakta: Verdens rikeste mann og Amazon-grunnlegger, Jeff Bezos og hans familien dukket opp på Jotkajavre fjellstue i påsken. De ble servert samisk tradisjonsmat og kanelboller og ble med på hundekjøring.

6. Norge på tvers

Rute: Stjørdal – Hembre gård – Kvitfjellhytta – Prestøyhytta – Schulzhytta – Ramsjøhytta – Storerikvollen – Nedalshytta – Svenskegrense t/r – Stugudalen

RAMSJØEN: Ramsjøhytta ved Ramsjøen med Fongen i bakgrunnen i Tydalen. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Turen: Mange drømmer om Norge på langs. Men Norge på tvers er kanskje litt mer overkommelig? Denne turen går i de trøndske fjellene mellom Stjørdal og Sverige. Med start fra vest går du med fjelltoppene Sylan foran deg, og det kan være et fint holdepunkt på den lange turen. Turen har mange lange dagsetapper på mellom 12 og 18 kilometer, men en kan hvile ut på hyttene eller i telt underveis.

Lengde: 138 kilometer

Antall dager: Seks til syv

Vanskelighetsgrad: Krevende

RAGO: Rago nasjonalpark er en av Norges minste, og omtalt som en av Europas beste av blant annet BBC. Foto: Jim T. Kristensen/ST Statskog

7. Rago nasjonalpark

Rute: Lakshol – Storskogsvasshytta – Ragohytta – Lakshol – Litleverrivatnet

Turen: Den er en av Norges minste nasjonalparker, men det er ikke størrelsen det kommer an på. Rago er blitt hyllet som et av verdens beste hemmelige reisemål av internasjonale medier. Turen går i kupert terreng i uberørt villmark med dype daler, fossefall og bratte fjellsider. Gode fiskemuligheter er det også. Ligger nord for Fauske i Sørfold kommune, i nærheten av svenskegrensen. Stiene er godt merket fra utgangspunktet Lakshol, langs elver, i furuskog, over svaberg og myrer. Du kan også se toppene Litlrago og Ragotoppen.

Overnatting er gratis i Statskogs Ragohytta – men den er riktignok liten og har kun plass til to personer. Storskogsvasshytta har fem sengeplasser. Kano og telt kan selvsagt også medbringes.

Lengde: 40 km

Antall dager: Tre

Vanskelighetsgrad: Middels

OVER FOSSER i AURLANDSDALEN: Hengebroen tar deg trygt over kløften og elven nede i dalbunnen. Foto: Rolf M. Aagaard

8. Vannveien Aurlandsdalen

Rute: Geiterygghytta – Østerbø – Vassbygdi

Turen: En av landets råeste naturattraksjoner ligger i Aurlandsdalen i nærheten av Flåm. Den er velkjent, men det gjør den ikke mindre vill og vakker av den grunn. Terrenget er kupert med mange fossefall og jettegryter langs ruten. Denne turen starter på Geiterygghytta i Skarvheimen og tar deg ned flere hundre høydemeter til Vassbygdi.

Lengde: 35 km

Antall dager: To til tre

Vanskelighetsgrad: Middels

BØRGEFJELL: Du kan godt ta med kanoen i Børgefjell nasjonalpark – det er mange flott vann. Området på grensen mellom Nord- og Sør-Norge har høye tinder, vakre fossefall og et enormt viddelandskap. Foto: Helle Andresen/DNT

9. Børgefjell nasjonalpark

Rute: Kroken/Oksvollen (parkering) – Susenfjellenden – Vestre Tiplingen – Tiplingen Skogstue

Turen: Nasjonalparken ligger på grensen mellom Sør- og Nord-Norge. Den uberørte naturen, ørretfiske i fjellvannene og rikt dyreliv er noe av det området er kjent for. Følg Tiplingelva og stien over Susenfjellenden mot Vestre Tiplingen for enten å slå leir eller returnere på «Tiplingstia» til Oksvollen i Harrvassdalen. Det er mulig å leie Tiplingen skogstue. Skal du fiske, må du huske fiskekort.

Lengde: Ca. 11 km

Antall dager: En til to

Vanskelighetsgrad: Middels