Passreglene har blitt strengere den siste tiden. Dersom du roter bort passet ditt tre ganger, kan du bli nektet nytt pass i flere år fremover, opplyser politiet til klikk.no.

Dersom dette skjer, vil det resultere i at du fårstore problemer når du skal fly. Flere flyselskap godtar bare pass som legitimasjon. Dessuten kan du ikke reise utenfor Europa.

– Det er ikke alle som er klar over at det kan få så store konsekvenser. Det er et problem at mange roter bort passet sitt, sier Bente Gretland ved forvaltningsseksjonen i Politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet

ADVARER: Bente Gretland i Politiet forklarer at du bør ta godt vare på passet ditt. Det er mer alvorlig enn du tror å rote det bort. Foto: Marie Moen Kingsrød

Du kan bli nektet i flere år

Politidirektoratet sendte ut retningslinjene til passkontorene i august. Bakgrunnen for dette er at Norge utsender altfor mange nødpass. Dette vil politiet ha en slutt på, og har derfor blitt strengere.

– Det er ikke bare, bare å rote det bort. Detkan komme i feil hender, og kan lett misbrukes av andre, sier Gretland.

Dersom du har surret bort passet ditt tre ganger, vil politiet se på omstendighetene. Har du vært skikkelig uheldig – eller er det du som ikke klarer ta vare på det godt nok?

Deretter vil en eventuell passnekt avgjøres etter omstendighetene. Det er derfor ingen fasit på hvor lenge du kan bli nektet pass, men du risikerer at det varer i mange år.

Det er vanlig at det kan ta tre år før du får nytt. Hvis du misbrukt passet ditt, kan det ta fem år før en eventuell utsendelse.

— Vi ble nødt til å gjøre et slikt tiltak

Rachid Elzhari, leder for forvaltningsseksjonen i Halden-politiet, bekrefter ovenfor Klikk.no at reglene er strengere nå.

– Uten at jeg har statistikk på det, vil jeg anta at folk har blitt mer slurvete med passet sitt de siste årene. Derfor ble vi nødt til å gjøre et slikt tiltak, sier Elzhari.

Frykter en framtid uten reise

Joakim Eriksen (20) fra Haugesund, har rotet bort passet sitt to ganger. Han er derfor i faresonen nå. Mister han det én gang til, kan det få konsekvenser for fremtiden.

STÅR I FARESONEN: Joakim Eriksen risikerer passnekt om han mister passet sitt en gang til.

Han visste ikke om at han kunne få passnekt dersom han mistet det en gang til – og ble overrasket da Klikk.no presenterte dette for han.

– Dette var jeg faktisk ikke klar over. Det hadde vært helt forferdelig for meg om jeg ikke kunne reist til utlandet på flere år, sier Eriksen.

Årsaken til at han har mistet passet, er ifølge 20-åringen fordi han er surrete.

– Jeg har nok lagt det et lurt sted når jeg kom hjem fra ferie, og ikke klart å finne det til neste gang. Men nå som jeg vet dette skal jeg prøve å ta bedre vare på det, sier han.

Ta forholdsregler

GIR TIPS: Star Tours informasjonssjef, Elisabeth Larsen-Vonstett, forteller hvordan du bør ta vare på passet.

Klikk.no tok en prat med Star Tours informasjonssjef, Elisabeth Larsen-Vonstett om dette. Hun var ikke klar over at du kunne få passnekt så lett.– Jeg visste ikke dette selv, og jeg tror det er flere som ikke er klar over at det er slik. Det er mange som ikke reiser så veldig ofte, og i mellomtiden blir passet flytende rundt. Slik forsvinner det lett, sier hun.

Hun gir noen tips til hvordan du kan unngå å bli utsatt for passnekt:

 • Det er et verdipapir – behandle det deretter.

 • Du kan sammenligne det med noen tusenlapper. Du hadde ikke latt de ligge og slenge.

 • Så fort du har vært ute og reist, putt passet tilbake på et trygt sted.

 • Pass også på passet når du er på reisen. Legg det for eksempel i safen på hotellrommet.

 • Bruk det kun når du reiser. Ikke bruk passet som legitimasjon ellers.

 • Skal du til for eksempel USA er det ekstremt viktig at passet er i orden. De aksepterer ikke nødpass.

Larsen-Vonstett forklarer at hun og familien har en fin ordning hjemme forå ta vare på reisedokumenter.

– Vi er en familie på fire. Alt vi trenger til reisen har vi i en eske hjemme. Blant annet pass. Med en gang vi er hjemme fra ferie igjen, legger vi alt tilbake i esken. Det fungerer bra, sier hun.

Les mer:

Åtte kilo hos SAS, ti hos Norwegian

Farlig å fly?

Slik avslører du fake reviews

Dette sier loven

 • Passloven gir hjemmel for å nekte utsendelse av nytt pass dersom passet ikke oppbevares trygt, eller at det finnes i uvedkommendes besittelse.

 • Passforskriften gir hjemmel til å begrense gyldigheten til pass når tidligere pass ikke er oppbevart på betryggende måte.

 • Hvert enkelt tilfelle må vurderes konkret.

 • Ved tapsmelding nummer tre innenfor en tiårsperiode, bør det vurderes om vilkårene for passnektelse er til stede. Eventuelt om gyldighetstiden for nytt pass bør begrenses.

 • Dersom det etter tidligere tapsmeldinger er innvilget pass med begrenset gyldighetstid, og dette passet meldes tapt, bør ny søknad om pass ikke innvilges før det er gått minst tre år.

 • Dersom passet er misbrukt, bør det ikke utsendes nytt før det er gått minst fem år.

Artikkelen er skrevet av klikk.no