På politiets hjemmesider for pass står det i skrivende stund at det er stor pågang for passbestilling i Oslo og østlandsområdet. Vi er midt inne i høysesongen for å fornye pass, og det oppfordres til å sjekke kapasitet allerede nå.

Begynner å bli fullt

Et raskt søk viser at første ledige time er i midten av april ved Politihuset på Grønland i Oslo.

I Bærum er det ingen ledige timer før i mai for forhåndsbestilte timer på nett. I Stavanger, Tromsø og Ålesund er første ledige time i midten av april, det samme gjelder for Grenland politikontor i Telemark. Ved Trondheim politikontor i sentrum er første ledige time i midten av mai.

I Kristiansand og Bergen er kapasiteten noe bedre, med ledige timer denne uken.

politi.no kan du gå inn og se hvor lang ventetid det er for å bestille time hos de ulike passkontorene.

Ved flere politikontorer er det mulig å stikke innom, såkalt drop-in. Men hos flere er dette begrenset.

– Hos oss legges det ut nye timer daglig og hver fredag, så husk å sjekke flere ganger. Alle dager utenom tirsdag er det mulig å komme på drop-in, sier leder Bekim Olomani for passavsnittet i Oslo politidistrikt.

– Tidligere merket vi presset på passfornyelse først etter påsketider, men nå starter det etter nyttår. Da er det større pågang på drop-in også, og bestillingstimene forsvinner mye raskere enn på høsten, sier Olomani.

MANGE SKAL HA PASS: Leder Bekim Olomani i passavsnittet i Oslo politidistrikt sier at høysesongen nå starter tidligere enn før. De merker stor pågang allerede fra nyttår. Vær tidlig ute, er hans råd. Foto: Wazim K. Riaz

Endringer i leveringstid

Han oppfordrer alle til å sjekke passet før en bestiller reise.

– Vær tidlig ute! Sjekk passet før du bestiller reiser og vær klar over at det er høysesong. Ting tar tid. Det er også en leveringsgaranti på ti virkedager, og det må man også tenke på, legger han til.

Posten endret sine leveringstider fra nyttår, og dermed er leveringen endret. Dermed må man regne med at det kan ta inntil 11 dager å få passet i posten.

– Endringene som ble innført ved årsskiftet, innebærer at posten normalt kommer frem på to dager – mot én dag tidligere. Det er ikke andre konsekvenser enn det. Kravet er at 85 prosent av posten skal komme frem i løpet av to dager, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten.

Husk å sjekke gyldigheten

Selv om passet ditt ikke går ut ennå, er det en del land som krever at passet har gyldighet mellom tre og seks måneder etter hjemkomst. Har ikke passet riktig gyldighet, kan en i verste fall miste hele ferien. En del land krever også visum – noe som kan ta tid å skaffe.

– Dessuten er det noen land som ikke aksepterer håndskrevne nødpass, som Dubai, og da blir man avvist, sier Olomani ved Oslo politidistrikt.

De enkelte lands ambassader og Utenriksdepartementets landssider skal til enhver tid ha oppdatert informasjon om reisemål. En del reiseselskaper og flyselskaper skal også ha en del av den informasjonen.

– Vi opplever ukentlig at noen har vært på Gardermoen og plutselig oppdager at passet ikke har lang nok varighet. Flere land har ulike varighetsregler, så sett deg inn i disse, råder Olomani.

Sjekk også om landet krever ekstra dokumentasjon når en reiser med barn. I noen tilfeller krever land at en viser barnets fødselsattest.

Husk kortere gyldighetstid for barn

Hvis hele familien skal på sommerferie, husk å sjekke passets gyldighet for barna. Gyldighetstidene varierer med barnets alder (se faktaboks).

Foreldre eller foresatte må være med barn som skal ha nytt pass. Da må en ha med fødselsnummer eller fødselsattest. For barn under tre år må en ta med eget passbilde.