Foto: Joacim Lund

Noe radikalt har skjedd i Københavns restaurantverden de siste 15 årene. København har alltid vært en bra matby, for all del, men det er ikke så lenge siden den var ganske tradisjonell. Svin og smørrebrød og røkt ål. Og meieriprodukter, da. Og øl. Og snaps.

I dag kan du spørre en seriøs kokk hvor som helst i verden om hvilke byer hun eller han har lyst til å reise til for å hente inspirasjon. København er på listen. Garantert.

Den store endringen begynte med Noma.

Joacim Lund Foto: Tor Stenersen

For snart ti år siden suste Noma opp til toppen av listene over verdens beste restauranter. Da skjedde det samme i København som i for eksempel Barcelona, da El Bulli var verdens beste restaurant tidlig på 2000-tallet: Et stort antall kokker fikk utvikle seg i et kreativt og profesjonelt miljø, og etter hvert drysset de ut i resten av byens kjøkkener, og noen startet egne restauranter. Nordisk mat (No-ma, skjønner?) var plutselig bokstavelig talt på alles lepper, København ble en kulinarisk verdensmetropol, og kokker kom flyttende fra hele verden for å bli med på festen.

Noen av dem ble. Og noen åpnet for et halvt års tid siden restauranten som etter min mening er Københavns heteste potet akkurat nå.

Joacims fem anbefalinger:

Lisa Lov (31) fikk tilnavnet Tigermom da hun var assisterende kjøkkensjef på en annen av Københavns topprestauranter, Relæ. Foto: Joacim Lund

1. Tigermom

«Jeg har ikke lyst til å drive en stiv restaurant der uttrykksløse servitører holder et kvarters foredrag for hver rett som kommer på bordet. Jeg vil ikke at det skal bli for alvorlig».

31 år gamle Lisa Lov driver det som for tiden må kunne kalle Københavns hotteste restaurant i dobbel forstand: Tigermom. Anmeldelsene har vært strålende, og dermed bærer det inn i internasjonale medier, som har fulgt Københavns restaurantliv med argusøyne de siste 10 årene. Wall Street Journal har intervjuet henne. Newsweek har satt henne på listen over fem kokker i verden det er verdt å følge med på.

For ti år siden hadde hun aldri vært i et restaurantkjøkken.

Fra rekruttering til restaurant

Dypest sett kan en kanskje si at Tigermom-prosjektet startet i New Zealand, der hun vokste opp som datter av kambodsjanske flyktninger. Men det fikk ingen retning før hun jobbet for et rekrutteringsselskap i Canada for ti år siden.

«Jeg likte ikke helt kontorlivet, og begynte å jobbe deltid i en thai-restaurant», forklarer hun.

«Jeg gikk dit etter jobb hver dag for å lage mat, og ble forelsket i kjøkkenet og maten. Så jeg gikk over til å jobbe heltid der. Etter en stund fikk jeg lyst til å prøve meg i en mer seriøs restaurant. Det var derfor jeg dro til København.

I København fikk hun jobb på Christian Puglisis Relæ, som fortsatt er en av byens høyest ansette restauranter.

«Jeg elsket det, men savnet den asiatiske maten. Så jeg begynte å lage asiatisk mat til kollegene mine på Relæ. Det var de som begynte å mase. Du burde åpne en egen restaurant, sa de».

Så da gjorde hun det.

Sterk åpning

Før jul åpnet Tigermom dørene til hornmusikk og applaus. Lokalene var moderne og fargerike. Servitørene var kledd i denim. Og maten var en hysterisk miks fra Asias varierte kjøkken.

«Jeg kan ikke si at det er thaimat, kinesisk, kambodsjansk eller noe annet. Jeg liker å ta inn inspirasjon fra overalt. Tiden på Relæ lærte meg å fokusere på kvaliteten på råvarene, på lokalmat, bærekraft, men kanskje aller viktigst: Relæ lærte meg å være kreativ».

– Er maten din nostalgisk?

– Ja, men ikke bare det. Den er en kombinasjon av nostalgi, nysgjerrighet, verdier og kresent utvalg. Den kombinasjonen kan løfte det asiatiske kjøkkenet, som gjerne forbindes med billig, dårlig kinesisk takeaway lagd av ting du helst ikke vil vite hva er.

– Går det an å si at humor er en ingrediens også?

– Ha ha, ja. Jeg vil ikke at det skal bli for alvorlig.

– Kjøkkensjefer har gjerne en filosofi. Har du det?

– Ja, jeg har noen verdier jeg holder meg til. Bærekraft er kanskje den viktigste. Det aller meste av fisk og kjøtt og grønnsaker kommer fra folk som driver bærekraftig og godt i nærområdet. Jeg handler inn det som er i sesong, og pønsker ut en plan for hvordan jeg kan bruke det. Men det vokser ikke ris rundt København, så den importerer jeg heller direkte fra et kooperativ nordøst i Thailand. Jeg fant nemlig ut at risen som selges her koster ti ganger så mye som bøndene får, og det gidder jeg ikke være med på. Så jeg importerer heller direkte. Bøndene får mye mer penger, jeg får den beste risen jeg har vært borti, og det koster meg likevel mindre enn om jeg handler her.

Tigermom liker å ha kontroll. På bakrommet dyrkes alt restauranten trenger av urter. Foto: Joacim Lund

– Er Tigermom en del av en asiatisk bølge som skyller over København nå?

– Ja. Den måtte komme. Før eller siden måtte denne byen få noe mer enn det nordiske kjøkkenet.

– Er den nordiske bølgen over?

– Nei.

Andre restauranter har gjerne vinpakke til en syvretter. Tigermom tilbyr en chilipakke. Foto: Joacim Lund
Foto: Joacim Lund
Valget står mellom fire retter og syv retter. Drikkepakkene består av cocktails, øl, sider og vin. Den lille heter Tipsy monkey, den store Drunken dragon. Foto: Joacim Lund
For ti år siden hadde Lisa Lov aldri jobbet i et restaurantkjøkken. I dag får hun internasjonal oppmerksomhet for maten hun lager. Foto: Joacim Lund

2. Barabba

Italia er det landet jeg har vært mest i de siste 35 årene, dersom vi ser bort fra Norge, da. Og jeg tror jeg kan si at jeg aldri har fått bedre italiensk mat enn på Barabba like ved Kongens Nytorv i København.

Navnet kommer fra den bibelske figuren Barabbas, forbryteren som ble sluppet fri på bekostning av Jesus, og ifølge kjøkkensjefen ble det slik fordi de ville ha et navn som er litt syndig.

På Barabba er du aldri i tvil om at det er italiensk mat du spiser, selv om det er lite som minner om det du får på en gjennomsnittlig osteria. Rettene er ekstremt delikate, både i sammensetning av råvarer og utførelse. Ikke et dårlig alternativ når det siste måltidet skal velges, for å holde oss til bibelske bilder.

Grillet blekksprut tilberedes av kokker langs hele den lange italienske kysten hver dag. Få gjør det like bra som kjøkkensjef Marco Cappelletti hos Barabba i Københanvn. Foto: Joacim Lund
Barabba er åpen onsdag til søndag helt frem til 02 på natten. Lurer du på hva slags restaurant du har kommet til når du snubler inn, hjelper interiøret deg et stykke på vei. Foto: Joacim Lund
Ravioli er italiensk tradisjonsmat. Ravioli fylt med flytende parmesan og dekket med høvlet trøffel har nok imidlertid ikke vært vanlig noe sted. Foto: Joacim Lund

3. Noma

Det er vanskelig å anbefale restauranter i København uten å nevne Noma, restauranten som gjentatte ganger er blitt kåret til verdens beste og har gjort det nordiske kjøkkenet verdenskjent.

I fjor flyttet Noma inn i nye lokaler i naturskjønne omgivelser på Refsehaleøen, etter min mening en solid oppgradering. Menyen deles inn i tre sesonger for maksimal bærekraft og kvalitet på råvarene, så sjekk nettsidene for å bestille bord når menyen passer din gane. Det lønner seg å være ute i god tid.

Prisene er høye, noe som er enkelt å forstå når du ser bygningene, utstyret og antallet mennesker på jobb. Kvaliteten blir deretter. For å bruke en bilmetafor: EN BMW 5-serie er en utmerket bil. Men bare Formel 1 er Formel 1.

Norge er godt representert på Noma, både i staben og på tallerkenen. Mange av skjellene er plukket langs norskekysten. Foto: Joacim Lund
Alt er ikke hva det ser ut til å være: På tallerkenen finner du både krabbekjøtt og rogn. Men krabben er egentlig en kjeks. Foto: Joacim Lund
Som bildene avslører var sjømat på menyen da jeg besøkte Noma. Her torsketunge på beinet med wasabiblomster. Foto: Joacim Lund
I varmen fra bålpannen utenfor den nye restauranten på Refsehaleøen er det utsikt til både natur og industri. Foto: Joacim Lund
På Noma er det flere kokker og servitører enn det er gjester. Det koster, men har du råd, er det verdt det. Foto: Joacim Lund

4. Øl & brød

Er det én ting som virkelig utmerker seg i dansk tradisjonsmat, er det smørrebrød. Gjerne med postei eller sild, og gjerne servert med øl og snaps. Og tradisjonen er ikke død ennå. Tvert imot er den blitt kraftig revitalisert de siste årene.

Mikkeller startet som et artig, lite ølbryggingsprosjekt for to kamerater fra København. Men det forble ikke lite, for ølet ble godt, faktisk så godt at det begynte å vinne priser, og snart var Mikkeller en internasjonal suksess. Derfra var veien kort til restaurantbransjen, og i dag driver kameratene barer og restauranter flere steder på kloden. I Viktoriagade like ved Kødbyen ligger flere av dem på rekke og rad.

Hos Øl & Brød serverer vennlige hipstere førsteklasses, moderne smørrebrød – og øl i verdensklasse – i lyse, moderne lokaler.

Noen nostalgiske elementer avslører at Mikkeller er opptatt av å videreføre arven, men Øl & Brød er først og fremst en kreativ, moderne, lys og hyggelig leverandør av kvalitetsøl og ekstravagante smørrebrød. Foto: Joacim Lund
Klarer du ikke helt å bestemme deg, kan du bestille en vakker bukett med smørrebrød. Noen med råvarer fra planteriket, andre med sjømat eller kjøtt. Foto: Joacim Lund
Foto: Joacim Lund
Tartar med øl og snaps er for mange synonymt med den gode København-stemningen. Få fikser kombinasjonen bedre enn Øl & Brød. Foto: Joacim Lund

5. Apollo Bar & Kantine

Om målet er å erobre Danmark, er vi nordmenn godt i gang i Nyhavn-området. Der er det til tider så mange av oss at vi ser ut til å være i overtall. Og veldig, veldig mange legger igjen pengene i de tilsynelatende gamle restaurantene langs havnepromenaden (OK, noen av dem er faktisk gamle, da), til tross for at mange av disse selger mat av høyst varierende kvalitet.

Kunsthal Charlottenborg ligger imidlertid også i havnen, og våger du deg inn, kan du få deg en kunstferdig lunsj eller middag til en anstendig pris i Apollo Bar ved inngangen i første etasje, eller kombinere det med en kunstopplevelse, for den saks skyld.

Og så kan du jo alltids drikke øl og hjelpe til med erobringen etterpå.

I Nyhavn er det godt å vite at det finnes utmerket frokost, lunsj og middag til høyst anstendige priser. Foto: Joacim Lund
Kunsthal Charlottenborg er mettet av skaperglede, også i kjøkkenet. Her en slags klassiker: Posjerte egg på surdeigsbrød med røkelaks, sort sesam-hollandaise og urtesalat. Foto: Joacim Lund

Tips-tips

Dansk lov krever at service er inkludert i prisen, så det er aldri strengt tatt nødvendig å tipse. Det er imidlertid nokså vanlig å legge på 10 prosent dersom opplevelsen er bra, og det blir selvsagt også satt pris på.

Slik kommer du deg rundt

København er ikke bare blitt en av verdens store matbyer, den er også en av verdens beste sykkelbyer. Det er paddeflatt nesten overalt, og sykkelstiene er ofte adskilt fra biltrafikken. Men husk å gi tegn når du skal svinge eller stoppe, ellers får du huden full av kjeft av andre syklister.

Sjekk også:

Relæ, Manfreds, Amass, Kiin Kiin, Sanchez, Slurp Ramen og Italo Disco er alle restauranter folk snakker om.

Glad i vin? Prøv Den Vandrette i Nyhavn. Naturvinentusiaster vil elske Pompette på Nørrebro.

Bakerier av høy kvalitet dukker opp overalt i København akkurat nå, noen av de beste er Andersen & Maillard, Juno The Bakery, Hart Bageri, Lille Bakeri og Mirabelle.

Er du sulten og er i nærheten av Nansengade, sniff deg frem til Slurp ramen joint, Københavns nudelhimmel. Foto: Joacim Lund

Vi har tidligere testet steder du MÅ spise i andre storbyer:

Paris er alltid en god idé, sa Audrey Hepburn. Og det hadde hun selvsagt rett i – gitt at du vet hvor du skal gå.

London - Ingen by i verden tar imot flere nordmenn enn London. Men så er det da også en av verdens beste matbyer.

Barcelona - Barcelona har alltid vært en matby å regne med. Men de siste årene er den blitt loco!

Roma - Glem alt moderne, nyskapende og grensesprengende. Roma har verdens beste tradisjonsmat.