I midten av januar har søstrene Serena og Costanza Belloni Filippi 500 oliventrær som skal beskjæres.

Mens alle andre olivenbønder i Italia kan brenne grenene, har de totalforbud mot å fyre opp bål – de bor tross alt midt i sentrum av Sesto Fiorentino, en liten bydel utenfor storbyen Firenze.

Tidligere hadde de geiter som tok seg av kapp fra vinranker og olivengrener, men fordi naboene ikke likte lukten av de firbeinte står de nå med hagen full av problemgrener.

Hanegal er heller ikke populært i nabolaget.

– For gjestene våre er beliggenheten noe av det mest unike med dette stedet. For oss er beliggenheten, vernereglene og restriksjonene en utfordring. Jeg vet faktisk ikke om noen andre i Italia som driver gårdsturisme så nært et bysentrum, sier Costanza Belloni Filippi.

KOMPONISTENS HILSEN: Ser du portrettet av Puccini på veggen over pianoet? Han var en venn av familien. – Et portrett med en personlig hilsen, det var den tids Facebook, sier Costanza. Foto: Irene Jacobsen
STASELIG SPISESTUE: Familiens egen spisestue blir gjort om til restaurant når gjestene melder seg. Foto: Irene Jacobsen
GÅRDSTURISMEN I TOSCANA: Costanza Belloni Filippi og sønnen Leonard (3) har roligere dager i vinterhalvåret, men fra mars av øker det på med gjester til den gamle herregården rett utenfor Firenze. Foto: Irene Jacobsen

Kaffebarene og butikker ligger rett nedi gaten. Det går tog til Firenze tre ganger i timen, flyplassen er 20 minutter unna. Men her inne i olivenhagen kjennes det som om du er langt, langt vekk fra bystøy.

Ordrene tikker inn. Fra USA, Canada, Sverige, England og Norge. Etter at Costanza Belloni Filippi fant seg en nordmann, er en stadig større del av gjestene fra det kalde nord.

Knut H. Fjærvoll kom til Villa il Paradisino på ferie for ni år siden. Kort oppsummert, nå løper treåringen Leonard rundt i hagen og Knut pendler mellom familielivet i Toscana og jobb i Norge.

– 14 grader midt i januar, det fint det, sier Constanza og viser vei mot kjøkkenhagen.

BESKJÆRING: Oliventrærne beskjæres i januar. 500 trær betyr mye grenkapp, problemet er at de ikke får lov å brenne grenene sånn som andre bønder, men må kjøre de vekk. Foto: Irene Jacobsen
ARTISJOKKÅKEREN: Frodig og overdådig vokser artisjokkene inntil denne høye muren. Bak muren bor høns, kaniner og ender – de havner også på middagsbordet. Foto: Irene Jacobsen
NÆR BYEN: Her på Villa il Paradisino i Sesto Fiorentino drives gårdsturisme fra et bysentrum. Med olivenoljeproduksjon og en kjøkkenhage som holder dem selvforsynte med grønnsaker. Gjestene kan bestille både frokost og middag på stedet. Foto: Irene Jacobsen
FAMILIEPROSJEKT: Etter endte studier gikk også Serena Belloni Filippi (32) inn i familiebedriften. Foto: Irene Jacobsen
ANTIKVITETER FRA A TIL Å: I seks generasjoner har familien bodd her, mange av møblene er enda eldre og stammer fra omtrent når husene ble bygget på 1600-tallet. Foto: Irene Jacobsen

Nattefrosten forsvinner med soloppgangen, noen dager høljer det ned, men det er stort sett ganske OK vær også i januar. Den blå våririsen blomstrer, i den økologiske kjøkkenhagen dyrker de vinterstid blomkål, hodekål, fennikel og rødkål, purreløk, brokkoli, neper, rosenkål og grønnkål.

Artisjokkene har en hel egen avdeling. Siden persillen liker seg best i skyggen, vokser den som et stort teppe under et av oliventrærne som klippes denne morgenen.

Da Serena og Costanzas tipp- tipp-tipp oldeforeldrene kom sørover fra Liguria for å kjøpe seg landbruksjord tidlig på 1800-tallet, endte de her i Sesto Fiorentino – et steinkast fra Firenze.

Mange generasjoner i samme hus

Søstrene er sjette generasjon på Villa il Paradisino. Da familien Belloni Fillipi åpnet dørene for turister i 2004 og inviterte inn, var det ikke bare i de nyrestaurerte leilighetene, men også sitt private hjem. Frokost serveres i stua i første etasje, matkursene holdes på det store familiekjøkkenet i villaen fra 1600-tallet og middagen serveres i spisestuen.

Fordi gården er så gammel er de underlagt de strengeste vernereglene.

– Ikke spør meg om italiensk byråkrati, sier Costanza og ler.

Stor renovering

Etter den store renoveringen, er fortsatt vinduene akkurat så store - eller små - som de alltid har vært.

Skadede gulvfliser er erstattet med antikke. Ingen ting har vært overlatt til tilfeldighetene. Alle de fem leiligheten er innredet med møbler som har vært i familien i flere hundre år.

Hun var akkurat ferdig med en mastergrad i landbruksvitenskap da foreldrenes store restaureringsprosjekt endelig så en ende.

– Jeg kjente ikke til turistnæringen fra før, men det var dette jeg hadde lyst til. At vi var en vennegjeng på fem som alle startet i denne bransjen samtidig, har vært en stor styrke. Vi jobber med litt ulike ting, men er alle opptatt av å gjøre jobben vår med kjærlighet.

Costanzas plan for de neste årene på Villa il Paradisino er klare. Den gamle vinkjelleren skal restaureres og i hagen skal det bygges et nytt basseng.

– Bare vent til juli, da bugner det i kjøkkenhagen. Auberginer, tomater, chili, salater – alt du kan tenke deg. Vi er selvforsynte med grønnsaker. Høner, ender og kaniner betyr også mye god mat. Vinproduksjonen vår skjer på gamlemåten, ekte og naturlig. De 500 oliventrærne gir mye god olje. Det er en fin plass å både bo og jobbe dette her.

Tre spreke ting å gjøre i Toscana

Se Toscana på to hjul

I Lucca sykler «alle» rundt bymuren. Men det finnes alternativer til turistfellene. Toscana tiltrekker seg sykkelturister av alle slag, fra mosjonistene til proffene. Er du heldig møter du en ekte proff som er ute på treningstur. Det finnes sykkelutleie i hver eneste by, mange tilbyr både MTB, hybrid, tandem og racersykkel. Kart og ruteforslag finner du for eksempel hos mapmyride.com.

Ta med tursko

Turløypene går på kryss og tvers gjennom hele Toscana, både utfordrende og helt enkle. De mest ambisiøse gir seg i kast med 400 kilometer gjennom fjellkjeden Appanniene. I motsatt ende av skalaen finnes pilegrimsruter, i fotsporene til en helgen, eller som renessanseløypene rundt Firenze. Ønsker du deg opp i høyden sikter du mot 1800-meters toppene i Alpi Apuane.

Visittuscany.com og discovertuscany.com har begge mange forslag til ruter.

MARMOR: Marmorfjellet i Carrara. Foto: Irene Jacobsen
STATUE: Marmorstatue av David er hugde ut i det store marmorbruddet. Foto: Irene Jacobsen
NORDMANN I CARRARA: Arne Mæland fra Os i Hordaland har lenge hatt et bein i Carrara. I nærheten av det store marmorbruddet har han funnet sin samarbeidspartner i Butros Romhein. Foto: Irene Jacobsen

Lær å hugge marmor i Carrara

Michelangelos David-statue ble hugde ut av marmor fra det store bruddet i Carrara. I dag er byen full av skoler og workshops for billedhuggere fra hele verden. Du kommer deg enkelt hit med tog fra Firenze. Både proffer og amatører drar hit – noen bare for å få en annerledes ferieopplevelse. I løpet av to uker på workshop lærer du deg å hugge marmor og kan ta en skulptur med hjem.

Kunstneren Arne Mæland (arne-art.no) fra Os i Hordaland, bor og jobber i Carrara store deler av året. Han er tilknyttet Arcoarte (arcoarte.it), skolen til skulptøren Butros Romhein. De tilbyr kurs for både profesjonelle og amatører.

Costanzas seks på topp

Pizza-maraton: Pizzaovnen i hagen er fra 1600-tallet. En kveld i uken fyres den opp med olivenved. Åtte sorter gourmetpizza og focaccia står på menyen. Toppingen er squashblomster, lokale oster, karamellisert løk og gorgonzola, Prosciutto di Parma, bøffelmozzarella og hvit trøffel. Oliven, ferske tomater, Pantelleria kapers, og til dessert focaccia med appelsin og brunt sukker.

Bli med å lage vin: En gang mellom 13. og 20. september er druene modne og familien Belloni Filippi lager vin. Gjestene som er her i denne perioden får bli med på innhøstingen.

Plukke oliven: I midten av oktober er det tid for å høste de 500 oliventrærne i hagen. Innhøstingen varer vanligvis i to uker.

Lær å lage tradisjonell toskansk mat: Kokekurset til Costanza starter i kjøkkenhagen og ender med en femretters middag. Kursdeltakerne er med fra a til å. Middagen tilberedes på det store familiekjøkkenet i renessansevillaen og serveres i spisestuen med åpen peis.

Dra på fottur i åsen rett bak villaen: Her er oliventrær, en skog, villaer fra middelalderen, flott utsikt og en kafé på toppen som har både god lokal mat og drikke.

Rusletur i Sesto Fiorentino: Her er du utenfor turisttråkket. Besøk kaffebarene og delikatesseforretningene, kjøp inn råvarer hos den lokale nærbutikken og lag mat selv i leiligheten.

RUSTIKT OG ANTIKT: Eierne var sterkt involvert i restaureringsarbeidet og valgte seg ut to lokale håndverkere som de samarbeidet med når bygget fra 1600-tallet skulle bli til fem funksjonelle ferieleligheter. Alle leiligheten har egne kjøkken. Foto: Ernst Barth
KAN LAGE SELV: Noen velger å lage all maten selv når de er gårdsturister, som her. Andre bestiller både frokost og middag hos vertsfamilien. Foto: Irene Jacobsen

Uten mat og drikke

• Mercato Centrale di Firenze: Matmarked og mange små restauranter som serverer førsteklasses mat.

Les mer: mercatocentrale.it/en/mercato-centrale-florence/

• Ristorante Aqaba: 15 minutes gange fra Villa il Paradisino. Restauranten ligger i et gammelt oransjeri. Her får du både god mat og unik atmosfære.

Les mer: ristoranteeaqaba.it

• Enoteca Pinchiorri: Toppen av toppen!

Les mer: enotecapinchiorri.it

• I'Brindellone: Florentinsk t-bone, sauehjerner og nyrer i tomatsaus. Bestill bord i forveien. Her blir det fullt.

• Été Bistro: En økologisk øl- og vinbar med skinker og salami, oster og snacks. Backpackerfølelse.

• Sabor Cubano: Bortgjemt bak katedralen, verdt å lete etter. Cubansk bar med kul pianomusikk og legendariske mojito.

Les mer: saborcubanafirenze.com