I Paris bør du unne deg fransk livsstil fra morgen til kveld. Men det er ikke bare enkelt å finne de beste stedene.

– Å finne frem til «les bonnes adresses» – de gode spisestedene, er en egen, fransk sport. Du må vri armen på parisere for å få dem, sier Hege Duckert.

Da hun arbeidet med reiseguiden «Paris – 100 unike opplevelser» gjorde hun nettopp det og deler gjerne sine innsidetips til noen av byens beste spisesteder.

For fem år siden ble fransk gastronomi satt på Unescos ikke-materielle verdensarvliste. Det ble uttalt den gang at maten er en del av det gode liv.

Dermed fikk matlaging for første gang en slik status.

DEN ENE: Hvis Hege Duckert mot formodning kun skulle rekke kun én middag i Paris, ville hun valgt å gå på Frenchie. Kokken Grégory Marchand jobbet sammen med Jamie Oliver i London, hvor han fikk tilnavnet «Frenchie». Foto: Agnete Brun

- Noe av begrunnelsen er at den franske maten har bidratt til så mange viktige høytider i så mange menneskers liv. Du drikker champagne når det er fest, du spiser gode, franske måltider knyttet til en høytid og som betyr noe for deg. Det synes jeg er veldig godt sett, og jeg opplever at det er lagt veldig vekt på i Paris, mener Duckert.

Paris er så fint! Dette gjør du en avslappet dag i byen:

PARISER: Hege Duckert må til Paris minst to ganger i året. Nå bor hun i Brussel og har ett års permisjon fra jobben som kulturredaktør i NRK. Foto: Jan T. Espedal

Det franske kjøkkenet ble systematisert av mesterkokken Auguste Escoffier, som blant annet skrev oppslagsverket «Le Guide Culinaire» i 1903.

Han hadde tilnavnet «kokkenes konge og kongenes kokk», og hans system med inndeling av avdelinger, planlegging og organisering av kjøkkenet, samt ulike oppskrifter brukes verden over i dag.

– Dette er noe av grunnlaget for det franske kjøkken og som har vært med på å gi verdensarvstatusen. Frankrike har også vært et foregangsland for å bevare viner og matprodukter med spesielle kvaliteter fra bestemte områder i merkevaresystemet AOC og AOP; Appellation origine controllé/protegé, forteller kokk og medeier Knut Brottveit på Brasserie France i Oslo.

  • Her vil verdens største reiseguide at du skal reise neste år:

PARIS-KJENNER: Knut Brottveit er kokk og medeier av den franske restauranten Brasserie France i Oslo. Han og hans kolleger deler sine innsidetips til gode spisesteder i Paris. Foto: Camilla Flaatten

Kortreist fremfor luksus

Brottveit mener det franske kjøkkenet er i utvikling, og at en av de viktigste trendene er det kortreiste, lokale råvarer og spesialiteter fremfor tradisjonell, fransk luksus.

- Mange av de store gamle trestjerners restaurantene er bygget på lokale råvarer og underbygging av produktenes egenart. Spesielt de som ligger på landsbygda. Da jeg jobbet hos Alain Chapel mellom Bourg-en-Bresse og Lyon på 1980-tallet het den store menyen «Images de Mionnay» med råvarer hentet fra den lille landsbyen og omegn. Ung and, karpe, frosk, grønnsaker. Ikke så langt fra filosofien på Noma eller Maaemo. Men teknikker og presentasjon har jo utviklet seg enormt siden den gangen, sier Brottveit.

DET GODE LIV: Brasserie France-medeier og kokk, Knut Brottveit, har allitid med seg gårdshunden Tass når han er i Paris. Tass er alltid velkommen på barer og restauranter. Foto: Knut Brottveit

Et fransk måltid handler vel så mye om å ha tid til å dyrke mat, handle godt og lage en ordentlig middag.

– Tidligere varte et måltid i gjennomsnittlig 80 minutter. I dag er det nede i 35 minutter. Franskmennene har også komprimert spisetiden, men det å handle og gå på markeder er noe de aller fleste parisere gjør – i alle fall i helgene. Den runden er for mange et helgeritual, forteller Duckert.

Paris er blitt mye billigere i år - se listen:

FLYNDRE: Har du sett filmen eller lest boken om kokken, TV-personligheten og kokebokforfatteren Julia Child? Sole meunière, pannestekt flyndre i massevis av smør, var en av årsakene til at hun forelsket seg i fransk mat. Foto: bonchan/Shutterstock,NTB scanpix
KLASSISK: Snegler er en klassisk fransk rett – og absolutt verdt et forsøk, hvis du tør. Foto: marco mayer/Shutterstock,NTB scanpix

Husk de faste spisetidene

Så hvordan spise som en franskmann i Paris?

Det handler egentlig om når du ankommer byen. Pariserne spiser til faste tider.

12 til 14.30 er lunsjtid og fra 19 til 22.30 er det middagstid. Og det er forskjell på bistro og brasseri.

– Lander du klokken tre, så finn et brasseri. Den type spisesteder er alltid åpne, i motsetning til bistroene. Brasseriene egner seg også godt for barnefamilier. De klassiske, kjente brasseriene gir deg et godt måltid, selv om de kanskje ikke er det mest innovative. Du får god valuta for pengene hvis du velger dagens treretters med tanke på råvarer og pris.

BON APPÉTIT: Brasseriene er alltid åpne, i motsetning til bistroene, og egner seg godt også for barnefamilier. Et tips er å se på krittavlene der dagens retter er listet opp. Foto: fivepointsix/Shutterstock,NTB scanpix

Men den lille, franske bistroen er hennes absolutte favoritt.

De følger åpningstidene og franske rutiner, og har ifølge Duckert fornyet seg de siste årene.

- Mange mente den klassiske bistromaten var tung og kraftig. Nå brukes det mye mer grønnsaker enn før og det gjør bistromåltidene bedre.

Hennes beste tips er å se til bistroene med små krittavler hvor dagens retter er listet opp. En slik tavle betyr at kokken har vært tidlig ute og handlet ferske råvarer fra markedet, og dermed er rettene ferske.

Her spiser du også godt i Frankrike:

NY KOLLEKSJON: – Å handle og å spise mat i Frankrike er en skjønnhetsopplevelse, fordi de er så opptatt av det. Hvert år lanseres en ny kolleksjon av makroner med innpakning av en designer. Det er unikt, sier Hege Duckert. Foto: Oksana Shufrych/Shutterstock,NTB scanpix

Vi vil spise godt

Restaurantbesøk er aktivitet nummer én for nordmenn når de besøker den franske hovedstaden, viser en undersøkelse fra reisebyrået Berg-Hansen.

Etter mat og vin kommer kunst— og kulturopplevelser og shopping.

- Mens restaurantbesøk i snitt er nummer to på listen over aktiviteter vi foretrekker på ferie, skiller listen for Paris seg ut. Når vi er i Paris, er det nemlig mat og drikke som betyr aller mest, sier kommunikasjonsrådgiver Hanne Anniken Wæhler i Berg-Hansen.

Denne restauranten er kanskje den sprøeste i USA:

10 restauranttips til Paris

Hege Duckerts innsidetips:

Bofinger

Byens eldste brasseri ligger i 4. arrondissement. Bofinger ble grunnlagt i 1864 og har servert sultne parisere og turister siden den gang. Det er et veldig livlig og veldig vakkert sted, ifølge Duckert.

– Dette er stedet for feiringer. Selv om det er mange turister her, så er maten helt utmerket.

Maten er fra Alsace – og det betyr husmannskost med kjøtt, gryter og pølser på menyen. Men det finnes også klassiske sjømatretter.

Les mer: bofingerparis.com

Frenchie

En liten bistro som har alt: intimitet, vennlighet, oppfinnsomhet og høy kvalitet. Menyen er sesongavhengig. Du må bestille bord god tid i forveien.

Får du ikke bord, kan du prøve restauranten Frenchie Bars à Vins som ikke har bordreservasjon, men til gjengjeld byr på et trivelig fellesbord.

Begge restaurantene er det kokken Grégory Marchand som står bak.

Les mer: frenchie-restaurant.com

ØSTOVER: 10. og 11. arrondissement har noen av de mest spennende spisestedene akkurat nå. Et av dem er den moderne bistroen Septime med unge og lekne kokker på kjøkkenet. Foto: Agnete Brun

Septime

I 11. arrondissement ligger en nyskapende og moderne bistro med den unge kokken Betrand Grébaut ved grytene. New York Times kåret gaten rue de Charonne, hvor Septime ligger, til den beste i hele byen.

Den er travel og du må forvente kø, men Duckert har et hett tips:

– Ring rett til restauranten klokken ti om morgenen på dagen tre uker før du vil spise. De booker nemlig hver dag separat, 21 dager i forveien og gir bordet til den første som ringer.

Les mer: septime-charonne.fr

DER KOKKENE SPISER: Paris' mange stjernekokker må også ha mat – og den velger de seg gjerne på Le Baratin. Den ligger i 20. arrondissement, så litt utenfor allfarvei – men den er verdt det. Foto: Agnete Brun

Le BaratinDuckert beskriver restauranten som en hyggelig nabolagsbistro – litt utenfor allfarvei i 20. arrondissement.

Men det er her de mange stjernekokkene i Paris velger å spise når de må ha en matbit.

– Velg dagens rett og får du en vinanbefaling av Pinouche, så ta den, sier hun.

Adresse: 3 rue Jouge-Rouve (ingen nettside).

Stikk innom bistrogaten

Rue Paul Bert kalles bare bistrogaten og som navnet tilsier: Her finner du gode bistroer på rekke og rad. Duckert har tre tips:

Bistrot Paul Bert, Le 6 Paul Bert og Le Chardenoux (les mer på restaurantchardenoux.com).

– Hvis du ser sole meunière (panert og smørstekt flyndre) på menyen hos Bistrot Paul Bert, må du ikke nøle, oppfordrer Duckert.

BISTROGATEN: I rue Paul Bert i 11. arrondissement ligger det gode bistroer på rekke og rad. Foto: Agnete Brun

Kokkene og eierne på Brasserie France er stadig vekk i Paris og deler gjerne noen av sine favorittrestauranter:

Le Comptoir du Relais

– Her må du regne med å stå i kø. Yves Camdeborde på Le Comptoir du Relais startet først opp La Regalade og er en av grunnleggerne av Bistronomien. Restauranten ligger midt i St. Germain, med mye fintfolk og velkledde mennesker i gatene, sier Knut Brottveit.

Ikke reservasjoner til lunsj eller i helgene.

Les mer: www.hotel-paris-relais-saint-germain.com

La RégaladeSaint-Honoré

Her får du en bra tre retters-meny med flere valg til under 40 euro. (Du kan også gå for originalen I 14. arrondissement).

– Pateen står på bordet mens du venter på forretten og du får en nystekt madeleine til kaffen. Velg sufflé til dessert! råder Brottveit.

Adresse: 106 rue Saint-Honoré

Tannat

Restauranten ligger mellom 10. og 11. arrondissement med Oberkampf-distriktet med trendy utesteder og Place de la Republique.

– En moderne bistro med bra og rimelig vin, gå langs Canal St. Martin før eller etter.

Les mer: www.tannat.fr

Brasserie Flo

– Vår første brasserie-opplevelse. Skalldyrfat og østers. Litt bortgjemt, men morsomt å finne. Åpent til sent, ganske nær teaterdistriktet, sier Brottveit.

Hans tips er å se «How to become a Parisian in one hour» på Theatre de Noveautés, som går i høst og vinter og er på engelsk.

Les mer: www.brasserieflo-paris.com/en/

Au Pied de Cochon

Det sies at det var her den gratinerte løksuppen oppsto.

– I hvert fall var det rundt hallene, som var det store ferskvaremarkedet i Paris. Etter å ha kommet inn med kjerrer og hestevogner fra landet og lesset av trengte man noe varmt og kraftig å styrke seg på. Ikke noe mattempel, men det hender man trenger en tartar eller løksuppe klokken 03 om morgenen.

Døgnåpen.

Les mer: www.pieddecochon.com/en/

LØKSUPPE: Det sies at den gratinerte løksuppen oppsto på den døgnåpne restauranten Au Pied de Cochon. En klassiker i hustrig høstvær. Foto: Pinkcandy/Shutterstock,NTB scanpix

Har du lyst til å prøve en varmende løksuppe?

Løksuppe fra Brasserie France

(Oppskriften gir ca. 8 porsjoner)

Ingredienser:

500 gram kepaløk (vanlig løk), finsnittet

4 stk. hvitløksbåter, finsnittet

1 dl hvitvin

1 ts tørket timian

2 liter kraft (vi bruker kylling og oksekraft, bruk det du har eller svak kraft av buljongterning, men ikke la buljongsmaken ta over)

1 ts sukker

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Gårsdagens loff og hvitost til gratineringen. Vi pleier å riste loffen med litt hvitløksolje først, og osten bør ideelt sett være gruyére, men de fleste hvitoster med litt karakter går fint!

Løk, hvitløk og timian freses i en romslig kjele med ett par spiseskjeer smør eller nøytral olje, til det begynner å få en svak brunfarge.

Ha i hvitvin og sukker. Kok i 3–4 minutter.

Ha i varm kraft. Kok opp. La suppen småkoke i ca. 30–45 minutter.

Smak til med salt og pepper.

Ha på grillen i ovnen på maks, fyll høye suppekopper nesten opp med varm suppe, legg loffskiver oppå og dekk med ost.

Gratiner til osten har en fin brunfarge. Server med nystekte baguetter.

Oppskriften er gjengitt med tillatelse av Brasserie France, se mer på brasseriefrance.no.

Følg oss på Twitter @reisecamilla og på Instagram @reiseredaksjonen