De lyser opp mot oss, de kvadratiske gatene som fra luften minner mest om et sjakkbrett. Den lange flyturen skal vise seg å være verdt ventetiden.

Flyturen blir din største utgift dersom du drar til denne storbyen. For når du først er kommet til Buenos Aires, står severdighetene i kø – uten at det svir i lommeboken. Lonely Planet har rangert hvilke land du får mest valuta for pengene i 2019 – og Argentina er på topp ti.

Hovedstaden er enorm, og kontrasten mellom bydelene er stor. Opplev tangodans mellom fargerike hus i La Boca, kjøp designerklær i trendy Palermo, eller spis verdens beste biff ved sjøkanten i Puerto Madero.

Alt til priser langt under det vi er vant til.

Det blir en utfordring å rekke over alt. Vi har sørget for at du i hvert fall får med deg det beste av det som kanskje er verdens kuleste hovedstad.

Buenos Aires har blitt referert til som «Sør-Amerikas Paris». Flere bydeler minner om Europa, men prisnivået er et annet. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Kl 10: Besøk Casa Rosada

Dette rosa huset, Regjeringshuset, er fra 1873 og kanskje byens mest kjente bygg. Balkongen er verdenskjent fra den prisbelønte filmen Evita, og virkelighetens Evita, presidentfruen Eva Perón, holdt også taler herfra før hun døde, 33 år gammel. Omtrent vegg i vegg besøker du Museo de Casa Rosada, et musum som tar for seg Argentinas politiske historie, og som tilbyr gratis inngang. Begge steder ligger rett ved byens hjerte, Plaza de Mayo.

«DET ROSA HUSET»: Argentinas utøvende myndigheter holder til i dette rosa bygget fra 1873. Madonna fremførte «Don’t Cry For Me, Argentina» på balkongen her i filmen Evita. Foto: Elise Rønnevig Andersen
CALLE CAMINITO: Den kjente gaten er et yndet fotoobjekt for turistene på besøk i bydelen La Boca. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Kl 13 – Lunsj og tango i La Boca

Mange mener dette er byens mest instagramvennlige bydel. De fargeglade husene konkurrerer om oppmerksomheten der de står tett opp mot hverandre, og den kreative bebyggelsen er et resultat av de italienske immigrantene som i sin tid satte sitt preg på området.

Tangodansere finner du rundt hvert gatehjørne, og spiser du lunsjen her, kan du være sikker på at du får tangoshow inkludert.

Er du fotballinteressert, ligger La Bombonera en kort spasertur unna. Dette er hjemmestadion for fotballklubben Boca Juniors - der Diego Maradona hørte til.

Uteserveringene i bydelen La Boca pleier som regel inkludere tango. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Kl 15 – Shopping og verdens vakreste bokhandel

Du reiser kanskje ikke halve jorden rundt for å besøke en bokhandel, men El Ateneo Grand Splendid vil få deg til å endre mening. I 2019 ble bokhandelen, som opprinnelig ble åpnet som teater for nøyaktig hundre år siden, kåret til verdens vakreste av magasinet National Geographic. Det er ikke uten grunn.

Noen tiår som både teater og senere kino, gjør at bokhandelen i dag fremstår som høytidelig og slående vakker.

Både bokinteresserte og nysgjerrige turister valfarter til El Ateneo Grand Splendid for å få med seg verdens vakreste bokhandel. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Recoleta Cultural Centre ligger få minutters gange fra kirkegården og huser utstillinger og arrangementer. Det kulturelle senteret kom i ny fargedrakt i forbindelse med nyåpning i 2019. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Kl 17 – En kirkegård utenom det vanlige

Ettersom du allerede befinner deg i Recoleta, byens kultuelle sentrum, er du kun en spasertur unna den berømte Recoleta-kirkegården. Den ligger i en av byens mest luksuriøse kvartaler og er kjent for å være siste hvilested for Buenos Aires' mest kjente personligheter.

Kirkegården kan best beskrives som en minilandsby av gravkamre, mausoleer, som med overdådige steinutsmykninger viser at den avdøde hadde en formue som rettferdiggjør plassen.

Her ligger også presidentfruen Eva Perón gravlagt. Liket ble stjålet av kuppmakere og var borte i 16 år før det kom til rette igjen på 70-tallet. Nå er Evitas gravkammer blitt en turistmagnet.

Avslutt dagen med en drink på en av rooftop-barene som ligger omtrent vegg i vegg med gravplassen.

Recoleta-kirkegården er en av de mest kjente attraksjonene i Buenos Aires. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Rett overfor kirkegården finnes gode restauranter og barer. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Dag 2:

Man skulle kanskje tro verdens beste fotballspiller gjennom tidene tiltrakk seg haugevis av turister. Men det beskjedne huset ligger i en tilbaketrukket gate få vet om. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Kl 11 – Styr unna turistene: Besøk Maradonas barndomshjem

Selv den minst fotballinteresserte vil sjarmeres av neste punkt på programmet – en bortgjemt perle vi mistenker få vet om. Samtlige taxisjåfører hadde, overraskende nok, ikke hørt om stedet. Og når man omsider er fremme i den forlatte gaten, vitner vinduer med stengsler om at huset kan ha stått ubebodd i flere år.

– Bomtur, sier taxisjåføren som inntil nå ikke visste at dette var en attraksjon.

Men plutselig åpner en ung mann opp døren til Diego Maradonas barndomshjem og spør om vi vil komme inn. For rundt 50-lappen får du et unikt innblikk i hjemmet som huset verdens største fotballspiller gjennom tidene. Det er dessuten ikke uvanlig at du har huset for deg selv.

Adressen er La Casa de D10S, Lascano 2257.

For fotballfrelste er et besøk i Diego Maradonas hjem som å trå på hellig grunn - og et obligatorisk stopp på Buenos Aires-turen. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Huset står i den stand det en gang var i, men maleriet som er malt i ettertid, levner ingen tvil om hvem som en gang bodde her. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Godt utvalg, her på Valence i bydelen Recoleta. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Kl 15 – Kjøl deg ned med iskrem i særklasse

Takket være tilstrømningen av italienske innvandrere på 1800-tallet, må vi trekke frem den argentinske iskremen som et høydepunkt.

Den lokale iskremvarianten «dulce de leche» finner du overalt. Oversatt betyr det karamellisert melk, og de fleste iskrembarer har opp mot 15 ulike smaker med den søte melken som hovedingrediens.

Vi prøvde eksklusive Valence i Recoleta og den mer vanlige argentinske iskremkjeden Freddo – begge godkjent på smak og vel så det.

De italienske immigrantene som kom til byen på midten av 1800-tallet har satt preg på flere deler av byen – også isen. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Det er ingenting å si på kvaliteten når du får servert det beste kjøttet Argentina har å by på. Foto: Elise Rønnevig Andersen

21.00 – Spis argentinsk biff på en «parrilla»

– Hæ, kostet det ikke mer?

For 2600 argentinske pesos, i overkant av 500-lappen, får vi to forretter, to langtidsstekte biffer og drikke på en av parrillaene i Puerto Madero - Buenos Aires svar på Aker brygge.

Og disse parrillaene, eller grillrestaurantene, er ikke vanskelig å få øye på. Uansett hvilken bydel du velger å dra til, holder spisestedene jevnt over høy kvalitet. Biff er tross alt noe av det argentinerne kan best, og ofte får du se tilberedelsen dersom du spør.

Her spises det gjerne sent, i 22–23-tiden, så kom gjerne rundt klokken ni dersom du vil unngå fulle bord.

Argentina er kjent for å ha verdens beste biff. Og det beste av alt? Billig er den også. Foto: Elise Rønnevig Andersen
Kvinnens bro, eller «Puente de la Mujer», som den heter på spansk, åpnet i 2001. I dag fremstår den som et av byens mest populære blikkfang der den krysser elven Río de la Plata i Puerto Madero. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Reisen hit og overnatting

Norwegian har satset på Argentina og lanserte nylig direkteflygninger til Buenos Aires via London Gatwick fire ganger i uken.

Store flyselskaper som Lufthansa, Air France og KLM flyr deg til Buenos Aires med en mellomlanding i Europa.

Her bodde vi: Hilton Buenos Aires - Takterrassen med basseng er god nok grunn i seg selv til å unne seg noen netter på dette hotellet. Ligger langs kanalen i Puerto Madero.

Palo Santo Hotel - Urbant og økovennlig designhotell beliggende i den trendy bydelen Palermo. Hotellet har fokus på miljøvennlige materialer og bærekraftig forbruk, og innehar kun 24 rom.

Hotel Madero - Ligger, som navnet kanskje tilsier, i Puerto Madero - et fornyet havneområde. Femstjerners hotell som tilbyr store rom - til en pris som ligger langt under det du ville betalt i Norge.

Ekstra tid til overs? Fra Puerto Madero går det daglig ferger til Uruguay. Turen tar rundt to timer og koster cirka en tusenlapp hver vei.