Du har kanskje planlagt å komme i adventsstemning på julemarkedene i

Stockholm, samtidig som du gjør unna årets julehandel. Eller kanskje du skal gjøre unna julehandelen med et par museklikk på utenlandske nettbutikker.

Da gjelder det å være klar over toll— og avgiftsreglene som gjelder.

Her er noen tips Aftenbladet har samlet fra Tollvesenet:

Netthandel

Hvis verdien er under 350 kroner er de fleste varer fritatt for toll og avgifter, med unntak av tobakk, sigarettpapir og alkohol, skriver Tollvesenet.

Tidligere var grensen 200 kroner, men denne ble justert opp fra 1. januar 2015. Til Aftenbladet opplyser Tollvesenet at trenden er at såkalte lavverdisendinger øker i antall i november og desember.

Dersom varene du har bestilt er verdt 350 kroner eller mer, inklusiv frakt og forsikring, må varene fortolles - det vil si du må betale toll og avgifter.

Ved fortolling må du ikke betale noe ekstra gebyr til Tollvesenet, men selskapet som leverer varene til deg, vil ofte ta betalt for tollbehandlingen. Hvor stort gebyret blir vil kunne være variiere fra selskap til selskap.

Vanligvis er det kun merverdiavgift (moms) på 25 prosent du må betale, men kjøper du for eksempel klær vil det i de fleste tilfellene komme 10,7 prosent toll i tillegg.

På enkelte varer må du også betale særavgift - for eksempel på sjokolade og godteri, mens bøker til privat bruk er fritatt fra mervardiavgift.

Slik unngår du at feriehandelen ender med bøter og anmeldelse:

Importkalkulator

Tollvesenet har laget en egen importkalkulator. Her kan du enkelt sjekke hvor mye du må ut med i toll og merverdiavgift.

Hva slags varer du handler avgjør om du må betale toll eller ei. For eksempel:

Dersom du kjøper skjorter fra utlandet for 800 kroner, må du ut med 10,7 prosent toll og 25 prosent i merverdiavgift — noe som totalt vil utgjøre i overkant av 300 kroner. Kjøper du kjøkkenutstyr for samme pris, slipper du unna toll, dermed blir det kun 200 kroner i merverdiavgift på toppen av kjøpesummen.

Lyst på en skikkelig utfordring?

Julehandel i utlandet

Dersom du velger å ta julehandelen i kombinasjon med en langhelg i utlandet, er det verdigrensene ved innreise til Norge som gjelder. Grensene avhenger av om du har vært utenlands over eller under 24 timer.

Over 24 timer: Du kan ta med varer verdt 6000 kroner uten å betale toll og avgifter. Verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarer.

Under 24 timer: I løpet av 24 timer kan du én gang ta med deg varer verdt 3000 kroner toll— og avgiftsfritt, inkludert kvotevarer.

«Husk at du bare kan ta med deg alkohol og tobakkskvoten dersom du kan dokumentere at du har betalt avgifter i et EØS-land. Du kan derfor ikke handle tax-free», skriver Tollvesenet på sine nettsider.

Har du handlet varer over verdigrensen, må du betale merverdiavgift, samt toll på enkelte varer. Da må du gå/kjøre på rødt i tollen.

Ofte innom Gardermoen?