— Etter å ha mistet bagasjen fem ganger, har vi lært å tenke litt annerledes når vi skal ut å reise. Vi pakker alltid det mest nødvendige, som medisiner, ekstra klær, mobilladere og toalettsaker i håndbagasjen i tilfelle kofferten blir borte på veien, sier Anne Grete Roland.
Neste tur går til Riga, og da tar familien ingen sjanser. De har flere ganger fått erfare at bagasjen ikke har kommet frem, og pakker derfor det mest nødvendige i håndbagasjen.
Mistet bagasjen tre ganger på ett år
Bare i løpet av 2013 har familien Roland opplevd at bagasjen har vært forsinket tre ganger. Til sammen har familien opplevd at bagasjen ikke har dukket opp på bagasjebåndet til rett tid hele fem ganger.
— Det blir spennende å se om bagasjen kommer frem denne gangen, og på hvilke av strekningene den eventuelt forsvinner, sier Roland.
— Det er omtrent som å spille russisk rulett. Vi blir nesten overrasket de gangene bagasjen dukker opp på rullebåndet, ler hun.
Familien har til nå ikke opplevd å miste eller bli frastjålet deler av bagasjen.
— Men det er aldeles utrivelig å stå der uten bagasje. Det skaper så mye ekstra arbeid. Først er det mye papirarbeid, deretter bruker man mye til på å spore opp koffertene.
— I tillegg må man ofte gjøre unødvendige innkjøp før bagasjen kommer til rette, sier Roland.
Roland legger også til at familien merker koffertene godt, og har ekstra bagasjelapper med adresse.
Utbetalte 18,3 millioner i 2012
I 2012 ble det behandlet 33 bagasjesaker i Transportklagenemnda – fly, og rundt 28 saker i Pakkereisenemnda.
— Forsinket bagasje er noe som forekommer ganske ofte, men at man opplever det fem ganger hører til sjeldenhetene, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.
Europeiske Reiseforsikring utbetalte i 2012, 18,3 millioner kroner i erstatninger for forsinket bagasje fordelt på 5978 skadesaker. I 2011 var tallet 17,8 millioner kroner fordelt på 6066 saker.
Utbetalingsnivået ligger derfor ganske stabilt fra år til år.
— En stor andel av koffertene som blir meldt savnet, kommer til rette og blir levert til rette vedkommende etter kort tid. Men dessverre er det et antall kofferter som blir borte for alltid. I 2012 var det cirka 1300 kofferter som aldri kom til rette eller ble skadet under transport. Dette resulterte i utbetalinger på vel 5 millioner kroner, sier Vennesland.
Bagasjeproblemene startet i 2006
Bagasjespøkelse for familien Roland oppsto første gang på en ferietur til Afrika, under en flytur fra Johannesburg til Durban i 2006. Den gang hjalp det ikke at de hadde vært føre var og pakket håndbagasje.
— Som den «fornuftige» mor, hadde jeg pakket reservetøy, toalettsaker, medisiner i en egen koffert som vi skulle bruke som håndbagasje. På siste flygning ble vi nektet å ta med kofferten om bord i kabinen. Vi hadde allerede hatt med kofferten som håndbagasje på de tre andre flyvningene, så det var jo litt merkelig at vi plutselig skulle bli stoppet, sier Roland.
— Da vi kom til Durban var både kofferten med reservetøy og ungenes koffert borte.
Det ble noen hektiske timer for familien Roland som hadde reist hjemmefra i -4 grader og snø og landet til +30 grader.
— Vi landet på en flyplass i ingenmannsland. Hotellet vi hadde bestilt, lå et godt stykke utenfor byen, og bussen gikk rett etter landing. Vi rakk derfor ikke å kjøpe nye klær til barna før vi kom frem til hotellet.
— Hotellet vi bodde på lå også ganske øde, med kun en liten handlegate med noen få butikker. Da vi endelig fikk kjøpt noen nye klær, ble alle kvitteringene håndskrevet, det fantes ikke noe annet. Derfor endte det med at vi ikke fikk noe igjen på forsikringen, siden forsikringsselskapet kun aksepterer maskinskrevne kvitteringer med org. nr., forteller Roland.
Bagasjen dukket opp etter to dager.
Gjentatte forsvinninger
Senere opplevde familien at koffertene ble borte på en familietur hjem fra Dublin, da kom koffertene til rette etter tre dager. Etter familiebesøk i Bodø, kom ingen av reisefølgets kofferter hjem før fire dager etter hjemkomst. Og på en Londontur dukket ingen av koffertene opp ved ankomst kl. 10.00. De bortkommende koffertene ble levert på hotellet samme kveld kl. 20.00. Også da Roland var på kurs i Trondheim ble bagasjen borte.
— Da jeg ankom Værnes kl. 09.30, var kofferten borte vekk. Etter de tidligere erfaringene med bortkommen bagasje, hadde jeg nå lært, og nærmest hang på telefonen i hver pause av kurset. Kofferten ble brakt til hotellet etter kl. 17.30 samme dag, og jeg fikk skiftet klær før det var festmiddag, sier Roland.
Familien har benyttet ulike flyselskap på disse turene, men på tre av flyturene har familien flydd med SAS.
Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen forteller at det er svært sjelden at samme person opplever at bagasjen blir forsinket eller borte tre ganger i løpet av samme år.
— Det er cirka 3 promille som opplever at bagasje forsinkes hos SAS, av dette kommer 99,4 prosent av bagasjen til rette. Sjansen for at dette skal ramme samme person eller familie flere ganger på relativt kort tid, er svært liten, sier Johansen.
- Jeg beklager den ekstra påkjenningen dette har påført familien, og jeg håper at de nå har brukt opp uhellskvoten, sier han.
Johansen forteller at SAS i slike situasjoner dekker nødvendige innkjøp for passasjerene.
- Gjør som amerikanerne, velg fargerike kofferter og bager
Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland påpeker at det er viktig å merke koffertene godt.
— Det er nok en del norske kofferter som står rundt om i verden, og lever et «ensomt» liv på oppbevaringene. Disse er umulige å identifisere til eier fordi det ikke er noe på kofferten som sporer den til eier. Gjør som amerikanerne, velg fargerike kofferter og bager, og utstyr dem med et kjennetegn som gjør at du kjenner den igjen, og medreisende raskt ser at det ikke er deres bagasje. Husk også navnelapper, sier hun.
Når det gjelder forsinket bagasje, er et viktig å legge inn god tid før avreise og god tid til neste flight hvis du må mellomlande.
— På en del av de store flyplassene tar det lang tid å bevege seg mellom terminalene, og det hender også at man må sjekke inn bagasjen på nytt. Det krever tid. Å legge inn tilstrekkelig med tid er svært viktig når vi nå selv booker mange av våre turer selv på nettet, sier Vennesland.
Krav på erstatning for nøkterne utlegg
Hvis bagasjen er forsinket, bortkommet eller skadet, kan du kreve erstatning av flyselskapet. Utlegg til for eksempel klær og toalettartikler blir vanligvis erstattet. Dette gjelder også ved kortere forsinkelser, men utgiften må skyldes et nødvendig behov dersom du skal få pengene tilbake.
— Hvis du står alene igjen ved tomt bagasjebånd, og skjønner at du er overlatt til det du står og går i, må du kontakte flyselskapet ved bagasjeutleveringen. Gjør det helst med én gang, eller senest sju dager etter at du skulle ha mottatt bagasjen. Pass på at du tar vare på den skriftlig bekreftelsen, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogly.
— Du kan ha krav på erstatning for nøkterne utlegg som for eksempel klær og toalettartikler, sier hun.
Når du har fått tilbake bagasjen, må du reklamere skriftlig til flyselskapet og kreve erstatning for utgiftene dine. Dette må gjøres innen 21 dager etter at du fikk tilbake kofferten.
-Ikke legg verdifulle gjenstander i bagasjen
Innenfor EU/EØS-området og i enkelte flygninger utenfor, er maksimumsgrensen på cirka 10.000 kroner. For andre flygninger utenfor EØS, vil maksimumsbeløpet kunne være atskillig lavere.
— Om bagasjen din er spesielt verdifull, bør du opplyse flyselskapet om dette når du sjekker inn. I mange tilfeller kan flyselskapet tilby bagasjevilkår som gir bedre dekning dersom bagasjen blir skadet eller mistet. Vær oppmerksom på at flyselskapet kan kreve at du betaler et gebyr for denne beskyttelsen. Du vil uansett ikke motta høyere erstatning enn det bagasjen er verdt, sier Skogly.
Hvis flyselskapet regner med at bagasjen ikke kommer til rette, eller den ikke har dukket opp innen 21 dager, har du krav på erstatning tilsvarende verdien på bagasjen.
— Men husk at denne erstatningen er begrenset til et maksimumsbeløp. Det varierer etter hvilket land du skal reise fra eller til. Husk derfor, at du ikke bør legge spesielt verdifulle gjenstander i bagasjen. Det kan medføre tap av erstatning, sier Skogly.
Skogly påpeker at dersom du ønsker å sikre verdiene i bagasjen fullt ut, kan det være nødvendig å tegne en egnet reiseforsikring.