Du trenger kun et lite avbrekk fra hverdagen hjemme. Flyturen må ikke være for lang, men samtidig lengter du etter litt varme – til lavest mulig pris.

Kriteriene kan være vanskelig å oppfylle, men ett alternativ gir deg dette og mer til. Du trenger ikke fly jorden rundt for å få en smak av sommer midt på vinteren. Svaret ligger kun fire timers flytur unna.

Mens mange europeiske storbyer har en tendens til å bli regnfulle og grå når kulden slår til, blomstrer Lisboa året rundt.

Med sine fargerike flisbelagte hus, grønne parker og sjarmerende smug fremstår den portugisiske hovedstaden levende uansett årstid.

Byen blir omtalt som Barcelonas lillesøster, men er ikke like flittig besøkt av nordmenn.

Her er syv grunner som gjør Lisboa til et optimalt reisemål – også utenom sesong.

SJARMERENDE FREMKOMSTMIDDEL: De gule veterantrikkene er synlige i bybildet og en fin måte å komme seg rundt på. Foto: Elise Rønnevig Andersen

1. Behagelig temperatur

Uteserveringer hele døgnet, gater som får deg til å ville gå i timevis, og en gradestokk som ikke gir deg frysninger med en gang du går ut døren: En viss varme gjør noe med humøret.

I sommermånedene er normalen temperaturer på over 30 varmegrader, mens vintersesongen holder seg stabil på rundt 15 grader. Og med 260 soldager i året, er den trendy storbyen et godt valg uansett årstid.

UTESERVERING HELE ÅRET: Du skulle ikke tro det var midt på vinteren, men 16 grader en januardag er helt normalt i Portugals hovedstad. Foto: Elise Rønnevig Andersen
BRUNSJ: Eight – The Health Lounge serverer salater, toast og boller med fristende smoothie. Foto: Elise Rønnevig Andersen

2. Frokost for enhver smak

Egen kafé kun dedikert frokostblanding? Lisboa har det. I en av hovedstadens mindre travle gater, snublet vi over Pop Cereal Café som serverer alle typer frokostblandinger du kan tenke deg – fra morgen til midnatt.

De senere årene har det dessuten dukket opp flere brunsjsteder i den portugisiske hovedstaden.

Dersom du ikke har reist på tur for frokostblanding, anbefaler vi Fauna & Flora eller Eight – The Health Lounge for en bedre brunsj. Sistnevnte åpnet for rundt ett år siden og har en ren plantebasert meny.

NOSTALGI: Med ulike kombinasjoner og toppinger kan du tilpasse din egen bolle frokostblanding hos Pop Cereal Cafe. Foto: Elise Rønnevig Andersen
GRØNN MENY: For ett år siden åpnet Eight – The Health Lounge i sentrum av Lisboa. Foto: Elise Rønnevig Andersen
TROFASTE KUNDER: Verdens eldste fungerende dukkesykehus, Hospital de Bonecas, har eksistert siden 1830. Foto: Elise Rønnevig Andersen

3. Lisboas mest «creepy» attraksjon?

På torget Praça da Figueira ligger også Hospital de Bonecas – et sykehus for dukker. Ja, du leste riktig.

Skal du innom en severdighet utenom det vanlige, gir dette sykehuset deg en akkurat passe creepy og annerledes opplevelse.

Siden 1800-tallet har portugisere kommet hit for å fikse dukker som har fått en litt hard omgang. Egne dukkedoktorer står klare for å reparere det kjæreste barna har.

Sykehuset har også et museum med dukker i alle slags former og fasonger – plastikk, porselen, papir og ull. Museet tar deg med på en tidsreise gjennom ulike rom som viser hvordan dukkene har forandret seg tiår etter tiår.

ET MUSEUM SOM IKKE VIL KJEDE DEG: For to euro får du tilgang til både sykehuset og museet som tilsammen huser over 4000 dukker. Foto: Elise Rønnevig Andersen
BYENS MEST POPULÆRE: Manteigaria. Spis på stedet, eller ta med en pastel de nata som souvenir. Foto: Elise Rønnevig Andersen

4. Pastel de Nata

Pastel de Nata, eller Pastéis de Belém som de også kalles, har sitt opphav fra bydelen Belém, vest i Lisboa.

Butterdeigskakene med vaniljekrem er ikke til å unngå under oppholdet ditt. Pastéis de Belém og Manteigaria er byens mest kjente steder for å skaffe seg det klassiske bakverket, og køene står hele dagen.

Vil du unngå ventetid, er det bare å snu seg til nærmeste bakeri eller kafé. Småkakene finnes omtrent på hvert gatehjørne, og fortæres gjerne stående sammen med en kruttsterk espresso.

Spis på stedet, eller ta med hjem som en souvenir. Prisen? Rundt en euro pr. stykk.

UTSEENDE TIL TERNINGKAST TRE: Det tradisjonelle bakverket ser ikke spesielt innbydende ut, men smaken er det ingenting å si på. Foto: Elise Rønnevig Andersen
GAMMELDAGS: Enkelte trikker tar deg opp bratte stigninger, mens andre kjører deg over hele byen. Foto: Elise Rønnevig Andersen

5. Vandre gatelangs

Med temperaturer som svinger mellom 13 til 21 grader i vinterhalvåret, er Lisboa perfekt å utforske til fots.

Selve byen er såpass kupert og estetisk vakker at avstandene vil føles kortere enn de er. Trange smug, bratte gater og flisdekorerte hus gir byen en sjarm mange storbyer mangler.

Ta en av de karakteristiske gule trikkene opp i høyden for bedre utsikt, eller sett deg på den overfylte – men sjarmerende 28-trikken. Hele turen tar rundt 40 minutter, og du passerer en rekke historiske attraksjoner og bydeler underveis.

Vi anbefaler særlig gamlebyen Alfama i øst eller Bairro Alto, litt lenger vest. Her henger klesvask til tørk over steinbelagte gater og mellom fargerike husfasader. Stopp på en fortauskafé for en iskrem eller iskald øl. Her varer nemlig uteserveringen hele året.

BY I SOLNEDGANG: En sen ettermiddag i Lisboa er ikke å forakte mens snøen daler ned i Norge. Her fra bydelen Chiado sentralt i sentrum. Foto: Elise Rønnevig Andersen
UTSIKT FRA GAMLEBYEN: Fra Alfama får du god oversikt over Lisboas sjarmerende bystrøk. Foto: Elise Rønnevig Andersen

6. Rimelig

Lisboa er regnet som en av de billigste hovedstedene i Vest-Europa, i hvert fall ifølge Forex banks siste storbyindeks.

Å komme seg hit, er heller ingen dyr affære. Et raskt søk gir oss tur-retur-billetter direkte fra Gardermoen for rundt 2500 kroner i vintermånedene. Legger du inn et mellomstopp, kan du komme unna med en tusenlapp mindre.

Flyplassen ligger nært sentrum, og derfor er det en smal sak å skaffe billig transport.

VELKOMMEN INN: Sardiner er en av Portugals spesialiteter, og portugiserne gir stor innsats i utsmykkingen. Foto: Elise Rønnevig Andersen

7. Avslutt dagen på matmarked

Det er på vei til Miami, New York, London og Montreal. Men allerede i 2014 åpnet første Time Out Market på plass i hjertet av Lisboa. Time Out er opprinnelig et magasin, og menneskene bak har plukket ut 24 restauranter og et knippe småbutikker som skal gjenspeile det beste Lisboa har å by på – alt under ett tak.

Hver forretningsidé får prøve seg i mathallen i alt fra én uke til tre år. Som redaksjonen bak skriver selv: Er konseptet bra, får det redaksjonell plass i magasinet. Er det fantastisk, får det plass på markedet.

Både lokale og besøkende tiltrekkes dette mangfoldige markedet som har oppe fra klokken 10 til midnatt hver dag, i helgene frem til klokken 02.

TILFREDSSTILLER SMAKSLØKENE: På utkikk etter byens beste pastel de nata, burger eller sushi? Time Out Market har spesialisert seg på å servere deg nettopp det. Foto: Elise Rønnevig Andersen
KULINARISK OPPLEVELSE: Time Out Market samler det beste fra Lisboa under ett og samme tak. Foto: Elise Rønnevig Andersen