De samler hundretusener av besøkende og byr på opplevelser som kan redde ferien for familier på tur. Det som fryder de minste, gleder gjerne de voksne. Ingen sommer uten fornøyelsesparker, og ingen sommer uten at de varter opp med nye opplevelser. Her er noen av de nye tilbudene som de fem største familieparkene kan avduke i år.

Dyreparken

Hvor: Kristiansand

Når: Åpen hele året, Badelandet sesongåpnet 31. mars.

Dyreparken i Kristiansand, landets største familiepark, åpnet i påsken et nytt overnattingstilbud, Abra Havn. Dette skal være parkens største investering noensinne og er tenkt som en sjørøverlandsby med 171 leiligheter og med selveste Kaptein Sabeltanns historier som gjennomgangstema. Her skal en kunne bo i slikt som Langemanns hus, Pelle og Pysas hus eller kåkene til mange andre figurer fra Sabeltann-universet. Gjestene i Abra Havn vil kunne fraktes til og fra Kaptein Sabeltanns Verden i sjørøverkapteinens skip og vil kunne spise frokost med sjørøvere før Parkens åpningstid og få middag på Kaptein Sabeltanns Sjørøvergrill om kvelden.

— Dette er kronen på verket for Kaptein Sabeltann-universet. Jeg vet ikke om noe annet sted i verden som har et så stort og gjennomarbeidet sjørøverkonsept som det Dyreparken nå vil få, har Terje Formoe, Sabeltanns far, fremholdt.

Tusenfryd

Hvor: Vinterbro, 20 km sør for Oslo

Når: Helgeåpent fra 28. april, hver dag fra midten av juni.

Her er det duket for nye luftige opplevelser i en ny berg-og-dal-bane, Western Express. I slutten av mai åpnes en annen ny attraksjon, «Frydskogen», som er et område med fire attraksjoner spesielt tilrettelagt for småbarnsfamilier hvor store og små kan hygge seg sammen. Her kan smårollingene fly høyt til værs med «Sommerfugler» og kjenne at det kiler godt i magen mens de snurrer rundt i «Marihøna». Maskoten Fryd får sitt eget hus utformet som en trestubbe, som vil vekke eventyrlyst og utforskertrang, mens den siste attraksjonen, «Stubbesnurr», består av trestubber som snurrer rundt.

Hunderfossen Familiepark

Hvor: Øyer, nord for Lillehammer

Når: Helgeåpent fra 26. mai, hver dag fra 9. juni.

«Trollnatt» er et av årets nye tilbud. Hver kveld fra 7. til 28. juli blir det huldrespill, trollek, eventyr, teaterforestillingen «Trollsverdet», omgitt av musikk, fakler og mystikk. Et annet nytt tilbud her er «Minigraverland», der små og store barn kan prøve sine ferdigheter på åtte minigravemaskiner. På Hunderfossen finnes også et energisenter som nå er blitt videreutviklet. Her kan man leke med været og oppleve naturkreftene.

Kongeparken

Hvor: Ålgård utenfor Stavanger

Når: Helgeåpent fra 21. april, hver dag fra 22. juni

Her skal «Spinnvidle», eller «Spinnvill», være årets nye opplevelse. Hva slags attraksjon det dreier seg om, vil Kongeparken holde for seg selv til de presenterer sommerprogrammet senere denne uken, men daglig leder Håkon Lund løfter litt på sløret allerede nå:

— «Spinnvidle» løfter deg opp, slenger deg ut og gir deg skikkelig sug i magen. I tillegg flyr du over vannet i skummende, bølgende bevegelser.

Kongeparken vant tidligere i vår, i selskap med Disneyland, Universal Studios og andre temaparker fra hele verden, den internasjonale THEA-prisen for fjorårets nyskapning, Barnas Brannstasjon. Denne stasjonen og «brannmesteropplæringen» der tipper Lund blir en stor attraksjon også i sommer.

Bø Sommarland

Hvor: Bø i Telemark

Når: Helgeåpent fra 9. juni, hver dag fra 1. juli.

Her blir det nye klovnerier og sirkus. For første gang i Norge skal du her kunne oppleve såpeboblesirkus hvor du selv kan være med, både på å blåse bobler og lære sirkus - eller omvendt, ifølge reisenettavisen Boarding. Ennå er imidlertid det vannrike sommerlandet i Bø sparsomt på ordene om sommerens tilbud på sine nettsider.