Florø

På Svanøy like utenfor Florø, ligger Hjortesenteret som forsker på hjort og dåhjort. Sistnevnte er avbildet. Senteret kan besøkes for å se hjort. Foto: Jan Tomas Espedal

– Jeg anbefaler alle å besøke Norges vestligste by, Florø. Kommunen har både isbre og storslått hav som gir unike muligheter til å oppleve uberørt natur. Øyene i Florøs skjærgård gir også fabelaktige turmuligheter: Kinn med sin 1000 år gamle kirke og den berømte Kinnaklova, der en kan sitte og nyte havørn på himmelen og nise i havet.

– På Batalden kan du kombinere en spektakulær fottur til topps med kunstutstilling på galleriet. Mett på opplevelser og tørst etter turen, er det bare å stikke innom Vesle Kinn og få servert det beste fra mikrobryggeri nummer én i landet. God tur!

Anbefalt av Øyvind Alsaker, fotballkommentator fra Florø

Øyhopping i Boknafjorden

Boknafjorden er ikke dannet av isbreer, men innsynkninger i området. Derfor er den vid og åpen. Foto: Dmitry Naumov / Shutterstock / NTB scanpix

– Øyhopping i Boknafjorden er en fullgod erstatning for gresk øyferie. Du kan enten ta hurtigbåten ut til en av byøyene utenfor Stavanger, besøke middelalderkirkene på Rennesøy eller sykle Sjernarøyane rundt. Husk badetøy!

Anbefalt av Mímir Kristjánsson, politiker for Rødt

Slogen på Sunnmøre

Slogen i Sunnmørsalpene er ifølge Store Norske Leksikon regnet som et av Norges fineste fjell. Turen kan gi deg følelsen av å være med i Ringenes Herre. Foto: Andreas Ebbesen / Shutterstock / NTB scanpix

– Dette er Norges flotteste fjell. Turen er akkurat hard nok til at du trenger et år på å glemme hvor sliten du blir. Og så tar du en tur til.

Anbefalt av Jan Åge Fjørtoft, tidligere fotballspiller fra Gursken

Ålesund

Fjellstua byr på restaurant og utsiktspunkt. Bare 418 trappetrinn fra Byparken så er du der. Det går an å kjøre dit også. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

– I hjembyen min blir du møtt av nydelig jugendarkitektur som du både kan skue på nært hold og fra avstand. Jeg anbefaler å ta en tur til utkikkspunktet Fjellstua, der du ser byen, storhavet, øyene rundt, samt Sunnmørsalpene. Dette er spesielt vakkert på en solfylt dag! Da burde du også kjøpe en stor is på «Stuen» på Skateflukaia, som du kan spise mens du tusler langs sjøen i Brosundet.

– Hvis det regner, kan du ta turen til Atlanterhavsparken, et stort og flott akvarieanlegg. Der får du innblikk i havlivet langs norskekysten. Det kuleste er å se dykkerne håndmate fiskene og kanskje kose litt med steinbiten. Du kan også se mating av oter, sel og pingviner, og barna kan få holde sjøpølser, krabber, sjøstjerner og hummer!

Anbefalt av Tale Krohn Engvik, også kjent som Helsesista

Sola Strand Hotell

– Dette er Norges fineste strand. Den er hvit og ligger perfekt til. Sjekk inn på hotellet som ligger helt inntil, nyt den gode maten og benytt deg av aktivitetstilbudene i nærheten, som for eksempel surfing.

Anbefalt av Camilla Herrem, håndballspiller fra Sola

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger består av omtrent 170 små og hvitmalte hus med brosteinsgater imellom. Foto: Svetlana Pechenkina / Shutterstock / NTB scanpix

– Ta deg en gåtur i Gamle Stavanger. Det er et must når du besøker byen. Og så kan du ta en matbit på Renaa Matbaren og en kaffe eller drink i Fargegaten.

– Anbefaler også en tur til Flor og Fjære, et park designet av Olav Bryn som også har en restaurant. God tur!

Anbefalt av Kathrine Sørland, tidligere Miss Norway fra Stavanger

Storehesten

Sunnfjord byr på alt fra øyer og skjær, til fjorder og daler. Her er solnedgangen ved Fjaler. Foto: Terje Espedal / Shutterstock / NTB scanpix

– Det er mye fint å se og oppleve i Sunnfjord. Jeg anbefaler en tur til Storehesten (også kjent som Kvamshesten). Fjellet på 1209 meter over havet, er litt av et landemerke og alle kan klare turen. Dette kan fint kombineres med en tur til Jølster eller Astruptunet der kunstneren Nikolai Astrup levde.

Anbefalt av Solveig Barstad, programleder fra Førde

Les kjendisenes tips for flere landsdeler her: