Gjennom nettsidenTilbakeblikk.nokan du se hvordan landskapet er i endring i Norge.

De har satt sammen hundrevis av gamle bilder fra hele Norge med nye bilder som er tatt nøyaktig samme sted. Resultatet er bildepar som viser all den nye bebyggelsen som er kommet, men også hvordan landskapet mange steder har endret seg.

Tidligere åpne marker har grodd igjen, sjølinjen har flyttet seg og breer har krøpet oppover på fjellet, skriver BT som har fått lov til å vise disse bildene fra Hordaland og Sogn og Fjordane.

Trekk i streken som deler bildene, så ser du hvordan ting har forandret seg.

Bryggen i Bergen

På dette bildet fra slutten av 60-tallet kan man fremdeles se sporene av da det gikk trikk over Bryggen. På bildet kommer en trolleybuss kjørende, mens mange bergensere har parkert på rekke og rad langs husene med sine privatbilder.

I dag er området langs husene gjort om til en slags gågate, hvor både uteservering og Unesco-statuett har fått plass. De to bildene har noe unikt til felles — det regner ikke!

Lyst på en annerledes helgetur?

Stalheim, Hordaland

Det er ikke mange hoteller i Norge som kan skilte med denne utsikten. Hotellet åpnet i 1885 og har siden den gang huset titusener av turister.

Tyske Keiser Wilhelm II ble bergtatt av stedet. Det samme ble mange fotografer og malere som søkte inspirasjon i den vakre naturen. Hotellet har brent ned hele tre ganger, så drar du hit i dag er det ikke lenger en paviljong på taket. Dagens hotell er fra 1959 og i en mer moderne stil.

Nærøydalen, Sogn og Fjordane

Stalheimskleiva i Nærøydalen er et velkjent turistmål i dag, og en del av rundturen «Norway in a Nutshell». I dag er det turistbusser som strever seg opp og ned svingene. I 1884 måtte turistene ta beina fatt.

Her har fotografen klart å plassere en moderne fotgjenger på nøyaktig samme sted som fotgjengeren for 130 år siden. Et nærmere studie av den unge mannen som i 1884 var på vei ned Stalheimskleiva, viser at han er praktisk utstyrt på det som ser ut som en varm sommerdag. Hatt, hvit skjorte, sekk, taske og støvler er kanskje ikke det dagens turgåere er kledd i, men han kunne glidd inn på en hipp kafé i 2016. I 1889 besøkte keiser Wilhelm II av Tyskland Vestlandet og Stalheimskleiva for første gang, og han ble veldig begeistret. I dag er veien inngangsporten til Unesco-området Nærøyfjorden.

Steinsdalsfossen, Hordaland

Ved Steinsdalsfossen i Norheimsund har det skjedd store endringer, også etter at bildet i 2011 ble tatt. Mens det på slutten av 1800-tallet var både et gammelt hus og hesjer her, er det i dag tomt for hus, inngjerdet og med et platå ut fra fossen.

I 2011 hadde man fremledes tilgang til å gå ganske nær fossen. I dag er det blitt strengere som følge av flere ulykker ved norske serverdigheter de siste årene. Det at du kan gå bak denne fossen og se det fra innsiden, gjør at mange turister besøker dette stedet.

Liker du fotturer? Her får du tips:

Lærdal, Sogn og Fjordane

Lærdal har lenge vært et knutepunkt mellom øst og vest. Forskjellen er at tidligere reisende kom roende inn fjorden vestfra, mens det i dag er boret biltunneler.

Bildene viser en kraftig vekst i bebyggelsen det siste hundreåret. Hauge kirke, som vi ser tydelig på begge bildene, ble bygget i 1868 og har plass til hele 507 personer. Mens den lå øde til på elvesletten i 1884, er kirken omringet av hus nå.

Merk at det nye bildet er tatt før brannen som ødela en god del hus i Lærdal i 2014. ## Bakka, Sogn og Fjordane

Bakka kirke i Nærøyfjorden sto ferdig i 1859 og har to hundre sitteplasser. Fjorden fikk status som et av Unescos verdensarvsteder i 2005 sammen med Geirangerfjorden. Antall bygg i området er stort sett det samme, mens det har kommet mye skog til.

I sommermånedene drar mange turister inn hit for å ta en titt.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Vadheim, Sogn og Fjordane

Vadheim i Høyanger kommune var lenge et populært stoppested på vei over Sognefjorden. Senere ble det et industristed, og i dag suser bilene forbi på vei til eller fra fergen på Lavik.

Disse to bildene, tatt med 127 års mellomrom, viser at bebyggelsen har endret seg mye i Vadheim. Men fjellene og fjorden er de samme.

Dette er litt en uvanlig og morsom kåring:

Nes i Kvam, Hordaland

På dette familiejordbruket på Nes i Kvam har de latt hovedhuset stå, mens låven er borte. Fremdeles er det gårdsdrift her men med mer moderne redskaper. Noenmennesker har gått bort, og en ny generasjon bønder har kommet til.

Fra gammelt av var det alltid et mål å overlate gården i bedre stand til neste generasjon, og alle måtte hjelpe til.

Seljestadjuvet i Odda, Hordaland

Veien gjennom Seljestadjuvet i Odda kommune var en ingeniørbragd på slutten av 1800-tallet. Dette var hovedveien fra Telemark til Vestlandet.

På det nye bildet skimter vi dagens hovedvei — E134 - i bakgrunnen, mellom to tunneler. Den gamle veien har endret seg lite, selv om hest og kjerre er byttet ut med biler.

Kilder: Nibio - Norsk institutt for bioøkonomi og Norsk Folkemuseum

Les mer om turer i Norge: