Før du drar på ferie i sommer: sjekk om du har reiseforsikring – og hva den eventuelt dekker.

Ingen ser lyst på å få ferien ødelagt av tyveri, en bil som havarerer eller sykdom, men har du ikke reiseforsikring, vil ting fort se enda mørkere ut, ifølge Forbrukerrådet.

Kartlegg behovet ditt

For å finne den reiseforsikringen som passer aller best til deg og dine behov, bør du tenke nøye gjennom hva som kan være gunstig å være forsikre mot.

En helgetur til London krever for eksempel en annen reiseforsikring enn om du skal på ekstremferie og hoppe i fallskjerm.

Og har du gamle og syke foreldre hjemme, trenger du kanskje en forsikring som kan dekke utgifter hvis du plutselig må dra hjem igjen. Eller kanskje du skal reise 9 måneder jorden rundt og trenger omfattende reiseforsikring.

Poenget er å tenke nøye gjennom behov før man kjøper reiseforsikringen.

— Enkel sak

— En reiseforsikring bør dekke skader og tap av reisegods, avbestilling, hjemtransport, reisesyke, ansvar, rettshjelp, forsinkelse og ulykke. Men husk at det er veldig viktig å sette seg inn i de vilkår og unntak som gjelder i forsikringsdekningen, har Harald Sverdrup, advokat og administrerende direktør i Forsikringsklagenemnda tidligere uttalt.

Mathieu Veulemans, fungerende leder i Forbruker Europa, anbefaler folk å ta en titt på Finansportalen når man skal velge forsikring.

— Med Finansportalen på nett er det en enkel sak å velge forsikring, sier Veulemans til Forbrukerrådet.

Husk at du ikke trenger forsikring mot sykehusutgifter, hvis du skal reise i EØS/EU-området. Som medlem av folketrygden har du rett til hjelp i ferielandet, men du må kunne dokumentere at du er medlem av folketrygden. Dette gjør du ved å skaffe deg et Europeisk helsetrygdekort fra HELFO.

Både Forsikringsklagenemnda og Forbrukerrådet er for øvrig

Det er fordi det er vanskelig tilgjengelig informasjon om når forsikringen rent faktisk kommer til anvendelse, og fordi det ofte er krav om at man må ha betalt store deler av reiseutgiftene med ett og samme kort.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE, BT REISE,REISE-Adressa