– Sjekk de strendene – kan vi hoppe bølger...?

To melkehvite guttunger fra indre Østlandet skjuler ikke entusiasmen. Det er påske og etter 22 timers effektiv flytid, en kjapp oppkastsyke på 10.000 meter og et hetestopp i Singapore – er pågangsmotet imponerende. Jetlag forsvinner like fort som perfekte bølger klasker mot de gylne strendene på Gold Coast.

Og godt er det. Barna ble forespeilet en «gulrot» av dimensjoner i andre enden av den lange flyturen fra Norge.

– For å være helt ærlig, så skal det litt til for å bomme på vær og strandliv her på Gold Coast. Vi har 300 dager solskinn i året, snittemperaturer på 22 til 25 grader i vannet og et hav av aktiviteter og fornøyelsesparker, sier Jon Eddy.

Canadieren flyttet til Gold Coast som student, giftet seg lokalt og har i dag to små barn. Nå står han med surfebrettet under armen etter en padletur ved stranden på Coolangatta. Et av mange forskjellige forsteder langs den 54 kilometer lange kyststrekken som danner byen Gold Coast. Sentrum av den utstrakte kystbyen er verdenskjente Surfers Paradise, som ligger drøye syv mil sør fra storbyen Brisbane i delstaten Queensland.

Millioner av turister flokker til Gold Coast hvert år. Med gylne strender, utallige tilbud på aktiviteter og over 300 dager solskinn, er det lett å forstå hvorfor. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
På Australias Gold Coast finner du de bredeste og mest populære strendene på kysten av Queensland. Du kan likevel få mye strand for deg selv om du styrer unna Surfers Paradise. Her fra The Spit, nord for «Surfers». Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
The Spit innbyr til lek og moro. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det er viktig å holde et godt øye med barna på strendene i Australia. Havet er nådeløst og strømninger kan dra dem ut til havs. Bad mellom flaggene og hør på livvaktene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Gull og gråstein

– Det er ikke noe problem å fylle et par uker med fantastiske aktiviteter på Gold Coast. Byen er laget for det. Mye av det beste er likevel gratis. Bare strendene her får de fleste barn til å føle seg i himmelen, sier Eddy.

Han legger vekt på at Gold Coast er en ganske variert by, eller kystlinje om du vil, og det er greit å ikke gå i de største turistfellene med barna. Ifølge de lokale turistmyndighetene kommer det ti millioner turister til Australias mest ikoniske turistby hvert år, og mengden med tilbud kan være overveldende.

– Det er verdt en titt inne i Surfers Paradise, hvor det skjer mye gøy på dagtid og det er gode restauranter å ta med barna på kvelden.

Gold Coast har en naturlig skjønnhet få kyststriper overgår. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
På kveldene forvandler strandbyen Gold Coast seg til et yrende uteliv fullt av restauranter, barer og ikke minst mennesker. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Men skal du ha litt mer plass rundt deg på stranden og vil oppleve den ekte «Goldy»-kulturen, må du reise sørover på kysten, forklarer Eddy.

– Steder som Mermaid Beach, Burleigh Heads, Currumbin og hit til Coolangatta. Alle med sin unike stemning, spisesteder, aktiviteter og kultur. Dessuten kan Surfers Paradise bli ganske bråkete på kveldstid med sin høye partyfaktor.

Etter en uke med surfekurs på Currumbin Ally, snorkling i Tallebudgera Creek, delfinshow og hai-titting i Sea World, ferske reker rett fra trålerne på Main Beach og solnedgang med utsikt til skyskraperne fra The Spit – er vi lyserøde i huden og klare for en ganske annerledes kystby noen timers kjøring nordover.

Å kunne bli med under vann og se Australias marine arter er en stor opplevelse for de fleste barn. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Delfin-showet på Sea World er spektakulært, og parken er fin for barna – men ikke bruk mer enn en dag her. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Luksus og krokodiller

På Sunshine Coast ligger den lille feriebyen Noosa Heads. Sammenlignet med Gold Coast sin travle og til tider litt «harry» turistfaktor – har Noosa en ganske annen atmosfære. Omgitt av subtropisk regnskog, nydelige strender, boutique-shopping og et moteriktig klientell, har Noosa vært en populær, men rolig turistdestinasjon for eliten i mange tiår.

Dagene er late for familien på fire. De begynner med bading, surfing og turer på gangstien ut i Noosa National Park. Ved Tea Tree Bay kan man kanskje se en levende Koala hengende i toppen av gammel urskog.

I Noosa finner du en avslappet atmosfære og gode muligheter for surfing både for liten og stor. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ta med litt å drikke og se etter kola-bjørner i Noosa. Om ikke vil du se mange gode surfere som koser seg på bølgene som folder seg rundt halvøya i nasjonalparken. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

På kveldene er det italiensk, mexicansk og ikke minst australsk bordsetning. Lunsj på Noosa Heads Surf Lifesaving Club blir en favoritt i den tilbakelente livsstilen. Det endrer seg imidlertid raskt da vi besøker et velkjent sted i innlandet mot Glass House Mountains.

– Er du sikker på at det er sant? At han bodde her altså...?

Minstemann har vondt for å tro hvor han er, men det stemmer. Akkurat som på TV, er Australia Zoo en utrolig dyrepark som skaper fantastisk samspill mellom dyr og barn. Parken ble bygget av den avdøde TV-personligheten Steve Irwin, kjent som selveste krokodillejegeren. Vi forer kenguruer, ser krokodiller som angriper maten sin, hører flodhester prompe, klapper koalabjørner og løfter kvelerslanger.

Det hele tilspisser seg da en dyrepasser «nesten» blir spist av en fire meter lang saltvannskrokodille for hundrede gang den påsken – så vi rømmer til delstaten New South Wales og hippie-livet.

Lite slår en solnedgang i Byron Bay. Den tilbringes helst på stranden med noe kaldt i hånden og varm sand mellom tærne. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
I Byron Bay finner du en litt rar blanding av gammel hippiekultur og trendy nyrike strandposører. Et flott sted å henge ut noen dager – også med barn. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Et lite tog går noen kilometer nordover fra Byron Bay. En kjekk liten ting for barna. Sjekk ut Elements of Byron som ligger i endestasjonen – et dyrt, men perfekt hotell for barn med økologisk fokus og egen strand. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Gatelivet i Byron Bay er underholdning nok i seg selv. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Elements of Byron Bay byr på det perfekte basseng-livet. Det kan være greit å ha litt budsjett på hoteller i Byron, du får hva du betaler for – men prisene er ganske høye i og rundt byen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Byron Bay

Når man kjører inn i Byron Bay kan man lure på hvorfor så mange vil besøke den gamle hippie- og backpacker-byen? Trafikk og folk står i kø. Strendene her kan beskrives som de fleste andre steder langs den lange kysten – fantastiske, men prisen på overnatting har skutt i skyene det siste tiåret.

Arkitekturen er noe shabby, om ikke litt sjarmerende, og du vil fortsatt se unge backpackere og gamle barbeinte hippier henge på strandpromenaden. Restauranter og spisesteder er blitt i toppklasse, men passer ikke til en hippie-lommebok.

– Det er den spesielle auraen som henger i luften her, sier hotellresepsjonisten med et smil om munnen når vi spør om aktiviteter med barn.

– Spesielt på ettermiddagen. Nå er den årlige bluesfestivalen i gang, så det kommer ekstra mange hit. Dere må ta med barna inn og se solnedgangen på bystranden. Der er det nok underholdning i seg selv.

Det stemmer. For det er en bemerkelsesverdig ansamling som koser seg på plenen foran Byron Bay Beach Hotel. Flammeslukkere, gatemusikanter og turister i en slags snikende hippie-symbiose. Vennlig og avslappet. Piknik-teppene er fremme og folk nyter organisk øl, falafel-kebab og fettfri sorbet-is.

Barna sitter med store øyne og ser folk danse forbi i en av de spesielle solnedgangene stedet er så kjent for. Byron-vibbene lever.

Og Australia leverer.