Det blir dårlig med snøfnugg, sølvguttsang og sprøstekt svor på Klaus Eriksen og familien denne julen.

Når høytidsfreden snart senker seg over vårt langstrakte kalde land, handler det for dem mer om solkrem, shorts og svømmebasseng.

— Vi har ikke noe imot norsk tradisjonsjul, men i år passet det spesielt bra å reise bort, forklarer Eriksen.

Vi har ikke noe i mot norsk tradisjonsjul, men i år passet det spesielt bra å reise bort

Sammen med kona og barna på åtte og seks år setter han tre dager før julaften kursen mot varmere strøk, nærmere bestemt Thailand. Der blir de til over nyttår.

De var i Thailand romjulen og nyttårsaften i fjor også, men dette blir første gang de tilbringer 24. desember der.

— Å være borte selve julaften satt litt langt inne, og dette er nok ikke noe vi kommer til å gjøre hvert år, sier han.

Har du en spesiell histore med julefeiring i utlandet? Send oss gjerne en e-post!

325.000 til utlandet

De fire thailandsfarerne er langt fra alene om å forlate ribbe og reinsdyr til fordel for sol og varme.

Ifølge nye beregninger fra bransjeorganisasjonen Virke Reise Utland kommer rundt 325.000 nordmenn til å reise utenlands i løpet av advent, jul og nyttårshelgen i år, noe som tilsvarer en økning på tre prosent fra i fjor.

Selve juleuken vil rundt 50.000 nordmenn feriere i utlandet, og av disse er 30.000 på charterferie, ifølge Virkes anslag.

Spesielt er Gran Canaria veldig populær, sammen med Tenerife.

Reisebransjen ellers melder om stor pågang etter julereiser, og det er Kanariøyene som er den soleklart mest populære destinasjonen i år som tidligere.

− Spesielt er Gran Canaria veldig populær, sammen med Tenerife. Det er også dit vi har flest ledige billetter nå, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise.*

Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise. Foto: Caroline Roka

I perioden 1. til 24. oktober registrerte nettstedet rundt 300.000 sidevisninger bare for reiser til Gran Canaria, mens drøyt 100.000 søkte på Tenerife. I underkant av 25.000 viste interesse for reiser til Thailand i denne perioden, mens 22.000 søkte på tyrkiske Antalya.Også hos den store charterarrangøren Ving er Gran Canaria den store julevinneren. Selv om det begynner å bli fullt på de mest populære stedene, er det fremdeles muligheter for de som vurderer å ta seg en tur.

— Vi har samme kapasitet i julen i år som i fjor da det også var gunstig med tanke på feriedager, sier Tonje Fossum, markeds og kommunikasjonsdirektør i Ving.

Reisebyrået Ticket på sin side melder om en økning i betsillingen av jule- og nyttårsreiser på hele tolv prosent i forhold til i fjor.

— Det merkes tydelig at vi ønsker å reise utenlands nå som vi bare trenger å ta ut fire feriedager for å ha mulighet til å være borte to uker i strekk, sier markeds- og administrasjonssjef i Ticket,Ellen Wolff Andresen i en pressemelding.

Gunstig i år

I år er det nok ekstra mange som kan være fristet av å legge julefeiringen til varmere strøk.

For det første faller julaften og nyttårsaften på hver sin tirsdag, noe som gjør det mulig å ta en lang juleferie uten å bruke for mange fridager.

I fjor falt disse dagene på mandager, noe som gjorde at mange benyttet anledningen også da. Neste år blir like gunstig om man teller fridager, med juleaften og nyttårsaften på hver sin onsdag.For det andre har mange skoler strammet inn på muligheten for å ta barna ut av undervisningen utenom ordinære ferier.

Dermed blir det færre muligheter å ta av for de som vil ha litt sol og varme i løpet av den norske vinteren.

Flere vil

Selv om endel faktisk reiser bort i julen, tyder mye på at langt flere gjerne skulle gjort det.

I en undersøkelse analysebyrået YouGov gjennomførte i fjor på vegne av Sabra Tours, svarte over halvparten av de spurte nordmennene (52 prosent) at de kunne tenke seg å reise utenlands i julen.

I en uhøytidelig poll på Facebook i høst svarte dessuten et overveldende flertall (117 av 140) at de godt kunne tenke seg å feire jul i utlandet.

— Mange frykter nok at de kan så tvil om hva familien betyr for dem dersom de drar bort i julen, sier forsker Anita Borch ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).

Mange frykter nok at de kan så tvil om familiens betydning dersom de drar bort i julen

Ifølge Borchs rapport «Julens betydning» (2004) er nettopp det å være sammen med familie og slekt det viktigste for hele 70 prosent av befolkningen under denne høytiden.

Forsker ved Sifo, Anita Borch. Foto: Arvid Søndrol Johansen

— Julen er en tid der man bekrefter betydningen av nære familierelasjoner, og i splittede familier kan det være en kamp om hvem som skal være hvor på selve julaften.- Det er dessuten forventninger om at en ideell jul er en jul slik den pleier å være. Bryter man tradisjoner – for eksempel ved å reise bort – står man i fare for å sende uheldige signaler, mener Borch.

— Mange holder nok tilbake ønsket om å reise bort i frykt for å såre, men jeg tror de fleste familier vil akseptere valget dersom man begrunner det og sier fra i god tid om planene, sier Borch.

— Julefeiringer er strengt regelbundet, men det er mulig å gjøre unntak, og jeg tror det vil være lettere å få familiens aksept for å reise bort enn mange frykter.

Gaver på forskudd

Klaus Eriksen forteller at han ikke har opplevd noen negative reaksjoner på deres valg om å reise bort, verken fra venner eller familie.

— Kona gruet seg nok litt til å fortelle det til sine foreldre, men de tok det helt fint. Også ungene synes det er greit å reise bort, og gaveutdelingen tar vi fredagen før vi drar, forteller Klaus.

Selv om familien på fire ikke rømmer fra den norske julen som sådan, innrømmer Klaus at det følger en viss lettelse ved valget.

— Både jeg og kona har ganske krevende jobber, og vi reiser først og fremst for å ha ferie og for å hvile. Norsk familiejul er hyggelig, men også krevende å stelle i stand, så det skal bli godt å få alt servert.

Stor avveining

Å legge julen til utlandet er derimot sjelden en billig affære.

Dette har blitt en høysesong hos charterselskapene, og jo senere man bestiller, jo mindre er sjansen for å kunne gjøre et kupp.

— Det koster noen kroner, men vi bestilte denne turen allerede i januar og kom slik sett relativt gunstig ut av det, forteller Klaus.

Vi bestilte denne turen allerede i januar og kom slik sett relativt gunstig ut av det

Hvordan selve julaften vil bli har de ennå ikke planlagt, men siden de bor på en charter-resort med mange nordmenn regner de med at det blir noen arrangementer som kan dempe eventuelle abstinenser.

— Vi har ikke planer om å ta med noe spesiell julemat eller pynt hjemmefra, men det blir nok noe ekstra for barna på selve kvelden, sier Klaus uten å ville røpe for mye.

* Schibsted-avisene og Finn.no er i samme konsern.