Old Spitalfields Market er pyntet til jul. Gatene rundt Londons eldste marked er fremdeles brosteinsbelagte, selv om skyhøye stål- og glassbygninger stadig trenger seg på. Folk handler julegaver, drikker varm, krydret rødvin og spiser julepai.

ERKEBRITISK: Rommet med julegranen er en hyllest til dronning Victoria. Den håndlagede pynten er noe for seg selv. Foto: Marianne Wie

Engelskmennene er glade i adventstiden, som de omtaler som «the festive season». Rundt hjørnet fra den travle markedsplassen ligger et georgiansk mursteinshus pyntet med kristtorn og granbar. Det staselige huset er oppkalt etter sin tidligere eier Dennis Severs, og er en av Londons litt ukjente attraksjoner. Et besøk her er som en tidsreise tilbake til fordums London, og i november og desember er huset kledd i sin fineste juledrakt.

– Huset er mest atmosfærisk etter skumringen, når det er opplyst med levende lys, sier David Milne (51), som er kurator og daglig leder av prosjektet.

TUSENKUNSTNER: David Milne (51) er den kreative sjelen bak juleinstallasjonene. Han skifter granbar og frukt regelmessig så julepynten alltid er frisk og frodig. Foto: Marianne Wie

Han besøkte huset for første gang for over 30 år siden da det var hjemmet til hans nå avdøde venn Dennis Severs, som var en kjent karakter i London på 80-tallet.

– Dennis kjørte rundt i byen med hest og vogn og viste betalende passasjerer hjemmene til aristokratiet. Han var en eksentrisk amerikaner med en helt unik livsanskuelse, forteller Milne.

Da Severs kjøpte huset, oppdaget han raskt at her lå fortiden bare og slumret. Alt han trengte å gjøre, var å blåse liv i den. Han diktet opp en fiktiv familie som bodde der parallelt med ham selv. Han kalte familien Jervis og bestemte at de var silkevevere av yrke.

JULEBAKST: På kjøkkenet er kokken i gang med å bake pepperkaker og mince pies. Foto: Marianne Wie

Et levende hjem

JULESTUEN: Lenker med granbar og silkebånd, levende lys og antikke møbler gir mersmak på fortidens julefeiring. Foto: Marianne Wie

Et besøk i huset er som å tre inn i et kunstverk. Hvert rom er et storslått stilleben, nyss forlatt av husets beboere. Når Milne forbereder juleinstallasjonen, lager han selv det han trenger, men ikke finner.

– Jeg er opphengt i detaljer når jeg setter sammen installasjonene. Jeg setter meg ned ved bordet, knekker noen nøtter og leser brevet som ligger der. Det skal føles ekte, sier kuratoren, som har erfaring fra arbeid innenfor både reklame og scenografi.

I spisestuen står bordet pyntet til julemiddag. Noen har spist granateple, dadler og drukket sherry. Paien som snart skal servers, står klar. Julekransen er pyntet med ekte frukt, og i kroken står det et gevær.

– Huset er over 300 år gammelt og da det ble bygget, lå det jaktmarker bare en liten ridetur unna dette området, opplyser Milne.

FAVORITTDRIKK: Ingenting er mer engelsk enn tedrikking. Kjøkkenet har porselen nok til å servere mange tørste briter. Det føles som om personen som er i ferd med å føre logg, drikke te og spise kake, nettopp har gått ut av rommet. Foto: Marianne Wie

Kongelig jul

Dagligstuen er en hyllest til dronning Victoria og det britiske kongehuset. På den ene veggen står det utstilt porselenskopper med bilder av medlemmer av kongefamilien.

– Jeg har ennå ikke funnet den rette Harry og Megan-koppen som kan passe inn i her, ler Milne mens han tenner stearinlysene på julegranen.

I andre etasje er soverommet til Dennis Severs forlatt slik det var da han døde. Ved himmelsengen i Louis-quatorze-stil står fremdeles skoene til den tidligere huseieren og konseptets far.

– Ideen er at familiemedlemmene som bor i huset, bare hår gått ut en liten tur, forklarer Milne.

På kjøkkenet ser det ut som kokken har tatt seg en pause midt i julebaksten. I en av stuene er det gjort klart for kaker og ettermiddagste. Sengen på loftet er uoppredd, og et av familiemedlemmene har tatt seg en pause i brevskrivingen.

– Å tilbringe tid her inne er veldig annerledes enn i dagens verden. Folk er glade når de går herfra, og mange besøker huset igjen og igjen, forteller Milne.

FAMILIE PÅ OPPLEVELSESTUR: Kate Guild (55), Anna Hardy (52), Sam Hardy (15), Nicola Ramsden (61), Rachel Third (28), Louise Third (58), Ellie Hardy (19) og Claire Third (26) poserer på trappen til Dennis Severs’ hus. Foto: Marianne Wie

Nysgjerrige gjester

Det kimer i ringeklokken, og på trappen står en stor familie. De trer stille, men spente inn i den smale gangen. Sakte går de fra rom til rom og ser seg rundt mens de suger inn atmosfæren. Etter en times tid har de vært gjennom alle etasjene, og det er på tide for dem å gå ut igjen i den travle storbyen.

– Jeg kunne kjenne energien i huset, det føltes som et lykkelig hus, hvisker Louise Third (58) mens hun forlater huset sammen med resten av følget.

– Det føltes som om vi kikket inn i noen andres liv mens de var i rommet ved siden av. Det var nærmest som om vi virkelig hadde reist tilbake i tid, ler hun.

LOFTSROMMET: I toppetasjen bor tjenestefolket. Der er standarden og atmosfæren derfor ikke like lystig som ellers i huset. Foto: Marianne Wie
PYNT OG GAVER: Det er mange detaljer å få med seg i den julepyntede salongen. Her er inspirasjon å hente for de fleste. Foto: Marianne Wie

Third har tatt turen til London fra Nottingham for å tilbringe en dag med sine søstre, nieser og nevøer. Den eldste i flokken, Nicola Ramsden (61), besøkte huset for fire år siden og tenkte det hadde noe interessant å by hvert medlem av familien.

– Jeg ville gjerne se huset pyntet til jul, og jeg tenkte at familien vår kunne ha godt av en opplevelse som måtte gjennomføres i stillhet, smiler hun.

Hun beskriver huset som mer levende enn et museum.

– Det er ikke en historisk fremstilling av fortiden, det er Dennis Severs’ tolkning av den. Bugnende kakefat og uoppredde senger appellerer til fantasien og oppfordrer de besøkende til å spinne videre på historiene. De gir oss noen hint, men vi må gjøre en del av arbeidet selv. Det er mer som å lese en bok enn å se på TV, avslutter hun og forsvinner ut i den mørke desemberkvelden sammen med resten av familien.

HISTORISK: Det er nesten som man kan høre lyden fra hestehovene mot den brosteinsbelagte gaten ved Dennis Severs’ hus. Foto: Marianne Wie
APPETITT: Noe av maten er ekte, noe er laget med trolldeig slik at ikke katten i huset skal forsyne seg av stillebenene. Foto: Marianne Wie

Hvor mye koster reisen din miljøet?

Slik bruker du klimakalkulatoren:

  • Velg antall personer som skal reise.

  • Skriv inn avgangssted og destinasjon og hvor mange netter ferien varer.

  • Trykk på «Klimatberäkna semestern», og du vil få opp fem søyler. Disse viser utslippet de forskjellige transportmetodene gir, om du velger å bruke dem til denne reisen.

  • Ønsker du mer informasjon: trykk på søylen og videre på «läs mer» eller «så har vi räknat».

Har du spørsmål eller innspill til kalkulatoren? Hva synes du om at vi legger den inn i alle reisesakene våre? Send en e-post til reporter Jon Roar Solset.