Reiseselskapet Hvitserk og Eventyrreiser publiserte forrige ukeet blogginnleggder de blant annet skriver «turisme er ikke bare en økonomisk og kommersiell aktivitet, men en av verdens viktigste virkemidler for menneskelig samhandling.»

Bakgrunnen for innlegget er at selskapet, som spesialiserer seg på eventyrreiser og naturopplevelser, skal arrangere tur til Iran i oktober. Det resulterte i blandede tilbakemeldinger.

På Facebook fikk de kommentarene «Hvem drar til Iran frivillig?», og «Landet som har henrettet 600 mennesker så langt i år…»

— Jeg har vært tre ganger i Iran, og det er fantastisk, forteller daglig leder, Trygve Sunde Kolderup.

Tror ikke på boikott

Daglig leder i Hvitserk og Eventyrreiser, Trygve Sunde Kolderup. Foto: unknown

Selskapet har blant annet arrangert turer til Zimbabwe, Russland, Uganda og Etiopia. Kolderup understreker at selv om de reiser til disse landene, betyr det ikke at de er enige i deres styresett og holdninger.De skriver at «vi var tidlig inne i Burma – nettopp med den tro at jo flere turister burmeserne snakket med, jo mer sårbare ble militærdiktaturet.»

— Vi tror nordmenn har godt av å besøke Iran, og at Iran har enda bedre at folk fra Norge kommer dit, sier han, og legger til at han ikke ser hvordan isolasjon eller boikott har noe for seg.

Vil ikke provosere

Reiseselskapet Hvitserk skal ta med turister til Iran og Midtøstens høyeste fjell, 5610 meter høye Mount Damavand. De mener turisme til utradisjonelle reisemål kan bidra til åpenhet og toleranse. Foto: Morteza Nikoubazl/NTB Scanpix

«Vi tror at det er bedre å snakke sammen, enn å isolere. Vi tror at turisme og kontakt med folk med andre oppfatninger og synspunkter, kan bidra til åpenhet og toleranse», skriver de i innlegget.— Men det er viktig å understreke at vi setter opp turer fordi det er en fin opplevelse. Ikke for å provosere eller pushe grenser. En fjelltur til Iran er en flott kultur- og naturopplevelse, forteller Kolderup.

Gruer du deg til neste flytur? Her er noen fakta som kan roe nervene.

Får støtte fra ekspert

En av Norges mest bereiste, reiseekspert og journalist Jens A. Riisnæs, er ikke i tvil om at turisme fremmer fred og toleranse.

— Selvfølgelig er reise fredsskapende. Det er ingen aktivitet som er så effektiv på å endre enkeltindividers holdninger. Reise er en uovertruffen metode, sier han.

I møte med andre kulturer må man bruke intellekt, følelser og sanser. Da blir man også kjent med seg selv og sin egen kultur, mener Riisnæs.

— Konflikter skapes ofte gjennom fordommer, sier han.

Når det kommer til Iran minner han om at landets historie går 5000 år tilbake. I likhet med Kina er Iran altså en av verdens eldste sivilisasjoner, og det alene bør være en grunn til å reise til landet.

— Det er kun ett land i verden som er kontroversielt å reise til, og det er Nord-Korea, sier han.

Her kan du få flere reisetips: