London har det meste som skal til for å komme i julestemning.

1. Hvorfor nå?

Ingen annen by setter like mye fart på julestemningen som når den britiske hovedstaden er pyntet til jul. Til og med de av oss som synes julen bare handler om stress og bytting av gaver, får julestjerner i øynene når vi ser London pyntet i all sin prakt i desember.

Julegatene i London skrur vanligvis på lysene i slutten av november.

JULEMARKED: «Hyde Park Winter Wonderland» åpner dørene 22. november. Foto: Kirsty Wigglesworth/NTB Scanpix

2. Ikke reis hit uten å vite dette:

Her er du ikke alene. Men det er likevel mulig å gjøre juleshoppingen i den britiske hovedstaden smertefri. Legger du shoppingrunden utenom Oxford Street kan du spare deg selv for mye unødvendig stress. Kensington High Street er et roligere alternativ med mange av de samme kjedebutikkene som du finner på Oxford Street, mens på King's Road finner du de litt dyrere kjedebutikkene som Massimo Dutti og French Connection.

Uansett hvor du planlegger å legge handlerunden – husk å ta med gode sko.

3. Få med deg:

Londons mest kjente julemarked «Hyde Park Winter Wonderland» åpner dørene 22. november. Dette er stedet for deg som ønsker å fylle sansene med julestemning. Sving deg rundt på gammeldagse karuseller, se julenissens grotte, eller hygg deg på sirkus. I markedsbodene kan du kjøpe både julegaver og litt påfyll til magen.

På andre siden av Themsen, under London Eye, finner du julemarkedet Southbank. Her kan du fylle handleposen med hjemmelagde julegaver. Markedet holder åpent fra 15. november til 24. desember.

JULETRE: Den norske julegranen på Trafalgar Square tennes 5.desember. Foto: OLIVIA HARRIS/NTB Scanpix

Det blir ikke skikkelig «London-jul» uten en tur innom det overdådige varehuset Harrods i Knightsbridge, som er Londons største varehus. I annen etasje ønsker Harrods egen julebamse Eddie deg velkommen til Christmas World som tilsvarer 8000 kvadratmeter med alt du kan ønske deg av julepynt i alle prisklasser. Kanskje finner du julegaven til den som har alt.

Sulten eller ei, mathallen hos Harrods er en opplevelse i seg selv. Benytt anledningen til å slappe av med et glass champagne ved bardisken før du haster videre med handleposene.

5. desember kl. 18.00 tennes den norske julegranen på Trafalgar Square.

4. Styr unna:

Med fare for å gjenta seg selv til det kjedsommelige, styr unna handlegaten Oxford Street, i hvert fall i julen. Ligger favorittbutikken din i den travle handlegaten, lønner det seg å planlegge handleturen nøye. Finn ut hvor langt unna hverandre favorittbutikkene dine ligger, og legg opp en effektiv rute. Over Oxford Street henger digre stjerner, og fasadene er dekket av svære juletrær, julekuler, glitter og stas, så pass på at du løfter blikket.

5. Her får du det beste skrytebildet:

Er du på juleshopping så er du på juleshopping. Hele byen bugner av motiver som ligger til rette for det beste «julekortbildet». Hva sier vel mer god jul en et bilde av deg selv i fanget på Harrods egen julenisse.

EKSKLUSIV JULESHOPPING: Harrods er Londons største og overdådige varehus. Foto: © Fotolibrary/NTB Scanpix

6. Dette handler du med deg hjem:

Leter du etter den ultimate julegaven, er det faktisk mulig du finner den hos The Old Cinema i Chriswick. I disse butikkhyllene finnes det en rekke helt unike gjenstander, alt fra sjeldne vintagesmykker, spennende vintage møbler, som for eksempel et amerikansk trafikklys fra 1950-årene, til en rekke interiørartikler for de aller mest kresne.

Har du ikke vært innom Londons eldste varemagasin Liberty, bør du legge turen dit ved neste anledning. Det ikoniske varemagasinet har solgt julegaver helt siden 1875 og tilbyr en unik handleglede fordelt over fem etasjer. Å handle her er rett og slett noe helt annet enn å stresse rundt på de større varemagasinene.

Ønsker du alt under samme tak, ligger det enorme shoppingsenteret Westfield kun en kort togtur unna sentrum. Senteret, som ligger i Shepherd's Bush, har mer enn 300 butikker inkludert en egen fløy med designerluksus som Burberry, Mulberry, Luis Vuitton og Jimmy Choo. Blir føttene såre og magen skriker, kan du velge blant 65 forskjellige spisesteder, en massør, eller ta livet med ro på senterets egen kino.

JULENISSER: London vet å skape god julestemning i byen. Foto: MAX NASH/NTB Scanpix

7. Sulten & tørst:

Hva passer vel bedre enn å belønne seg selv med «Afternoon Tea» i ekslusive omgivelser på The Ritz i førjulstiden. Nyt scones, kaker og en av 17 ulike typer te mens du kanskje spotter en kjendis, eller to.

Vil du ha en helt spesiell opplevelse tar du turen til rokokkorestauranten Beach Blanket Babylon. Restauranten sies å være den best bevarte hemmeligheten i Notting Hill og tar nesten pusten fra deg i det du kommer inn i det ekstravagante lokalet. Flere unike ildsteder, flotte lysekroner, store speil og elegante stoler skaper en helt spesiell atmosfære. På menyen står mat basert på det europeiske kjøkken.

8. Hva sier det om deg at du reiser hit:

Du er nostalgisk og liker å ta vare på juletradisjonene, samtidig som du ønsker å krydre juleshoppingen med urbant storbyliv.