— Nå er det høysesong for nødpass, og det er ikke uvanlig med 15 nødpass i løpet av ei helg, sier politiførstebetjent Knut Grøtting ved Stjørdal lensmannskontor avd. Værnes.

Så langt i år har politiet skrevet ut 17.778 nødpass på landsbasis.

— Lite folk på jobb

Nødpass er bare gyldig for én reise, og koster det samme som et vanlig pass (450 kroner for voksen). Du må levere inn nødpasset til politiet med en gang etter at du kommer hjem.

— Nå er det veldig mange som reiser fra Værnes, mens vi har ferieavvikling. Vi har nesten ikke folk på jobb, og det betyr at det gjerne blir stort arbeidspress på den ene vakta som sitter og skriver ut pass til alle døgnets tider, sier Grøtting.

Vi har en mann som har fått skrevet ut nødpass tre ganger det siste året.

Knut Grøtting, politiførstebetjent

Tre nødpass på ett år

Dessverre er det ikke alle som har forstått at nødpass skal skrives ut i nødstilfeller. Enkelte reisende bruker det vel hyppig.

— Vi har en mann som har fått skrevet ut nødpass tre ganger det siste året, og når det blir så mange ganger så kan det hende at det neste gang blir et avslag på forespørsel om nødpass på Værnes, advarer Grøtting.

- Man blir ganske oppgitt og frustrert over at noen prøver å utnytte systemet. Det er en mangel på respekt, sier Grøtting.

— Kyniske

I Hordaland er det for eksempel utstedt 1583 nødpass til nå i år. Og politiet som er stasjonert på Trondheim lufthavn Værnes har skrevet ut 226 nødpass. 15 av dem ble skrevet ut i løpet av helgen. På samme tiden i fjor var det skrevet ut 169 nødpass på Værnes. Det tilsvarer en økning på 33 prosent.

Noen blir kanskje lei av været i landsdelen, og bestemmer seg for å hoppe på en restplass eller sydentur.

— Mange kjøper nødpass for hver gang til de skal til Syden. Folk er ganske kyniske når det gjelder dette. De orker ikke å stille seg i køen som er på politihuset, og velger nødpass av rene makelighetshensyn, sier Grøtting.

Han mistenker at noen tror de får nødpass samtidig som boardingkortet.

— Det er også en god del som aldri har eid pass, men likevel bestiller seg en spontan ferietur. Jeg vil ikke karakterisere det som nød dersom du bestiller deg ferietur dagen før du skal reise. Da er det et problem du eier, sier Grøtting.

— Skaff pass i eget fylke

Svært mange av flypassasjerene bor i Trondheim, og det er også svært mange av de reisende som kommer fra Nord-Norge.

— I utgangspunktet skal man få pass og nødpass skrevet ut hos sin nærmeste politistasjon. Vi har ikke mulighet til å hjelpe alle som trenger nødpass, og derfor er det viktig at man får fikset dette i sitt eget fylke, forklarer politiførstebetjenten.

- Enn om en fra Bodø kommer til Værnes, og det viser seg at han har mistet passet på veien?

— Vi strekker oss så langt som mulig selvsagt. Men vår ene vakt kan ikke ta seg av alle som mangler pass i Nord-Norge og hele Sør-Trøndelag. Dersom det virkelig er et nødstilfelle, så er det ikke noe problem, sier han.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa