I 1868 kjøpte Den Norske Turistforening (DNT) sin første hytte, Krokan ved Rjukanfossen. Der står den ennå, men heldigvis har den fått seg noen malingsstrøk siden. Og den er ikke alene.

Én hytte blitt til 550 på 153 år. Flere av dem er nyoppusset. Her får du vite hvor de er, hvordan du kommer deg dit samt før- og etterbilder.

1. Kvinen

Hvor: Sirdal kommune i Agder. På grensen mellom Sirdal og Setesdal, nord i Kvifjorden.

I 2017 og 2018 ble de gamle hyttene revet. Nye ble reist i deres sted. De huser 40 sengeplasser og ligger fint til for gåturer i Setesdalsheiane.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du deg dit:

Kjør langs fylkesvei 468 fra Tonstad i Sirdal. Sving av til Donsen ved Tjørhom. Om du ikke har bil, kan du komme deg til Donsen med tog til Gyland Stasjon og buss derfra til Tjørhom. Derfra må du gå i omtrent 1,5 timer. PS: Det er mulig å be minibussen kjøre helt opp til Donsen. Derfra tar det omtrent 2,5 timer å gå til Kvinen.

På vinteren kan du parkere ved Flesebekk, like før Donsen. Derfra er det opptråkket skiløype om det er nok snø.

2. Arnbjørnrud

Hvor: Indre Østfold

Arnbjørnrud ligger sørøst for Mysen og er grundig oppusset. Den har tre rom med plass til fire personer totalt. Hytten er ubetjent, men har alt av utstyr man trenger.

Utenfor finner du bålplass og turmuligheter.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du deg dit:

Ta av E18 ved Mysen. Følg veien og ta til venstre inn på Asgårdveien. Kjør et stykke og ta til venstre inn på Nepleveien. Ta til høyre på Dammyrveien og følg skogsveien til en parkeringsplass. Derfra er det 1500 meter å gå til hytten.

Se reiseveien på denne lenken.

3. Bakken Gard

Hvor: Lysefjorden i Ryfylkeheiane, Rogaland

Bakken Gard er nylig renovert gård som ligger mellom Brattelig og Sognesand i Foresand kommune.

Hovedhuset har 18 senger, der 13 kan forhåndsbestilles. Det er også fire senger og fire madrasser på låven.

Hytten er ubetjent og mat må tas med.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du dit:

Om sommeren og høsten kan du ta båt fra Lauvvik eller Oanes til Bakken kai. Derfra er det en halvtimes gåtur i bratt terreng. Det er også mulig å gå inn fra Lyngsheia. Følg stien fra leiken til Sundmork eller fra Kåsastølen.

Hytten kan nås på ski, men vær obs på isete forhold. Det kan også være rasfare langs stien fra Songesand.

4. Stranddalen Turisthytte

Hvor: Ryfylkeheiene, Rogaland

Stranddalen turisthytte er blitt oppgradert betydelig de siste årene, blant annet med solcellepaneler på taket.

Den ligger ved Stranddalsvatnet i Suldal, 1000 meter over havet midt i Dyraheio. Hytten har 88 sengeplasser og er betjent om sommeren. Da serveres det frokost, lunsj og middag. Utenfor sesongen finnes det et selvbetjent matlager.

Det er gode muligheter for både topp-, blomster, støls- og geologiturer i området. Blant annet til steinformasjonen Smørslago eller klippen Stranddalsgubben.

Man kan også ro på vannet og fiske i nærheten.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du dit:

Den raskeste måten er å kjøre bil eller ta taxi til Saurdal eller Øvre Moen. Derfra er det en to- til tretimers gåtur langs merket rute. Alternativt kan du gå fra Kvilldal eller Saurdal kraftstasjon. Men da tar gåturen rundt tre til fire timer.

Det er også merket løype fra Sandsahytta og Jonstølen. Gåturene tar henholdsvis fem og ni timer.

På vinteren finner du skiløyper fra Saurdal, Jonstølen, Krossvatn og Vassdalstjørn.

5. Lysefjorden Turisthytte

Hvor: Lysefjorden, Rogaland

Lysefjorden turisthytte holder 80 sengeplasser og ligger helt innerst i Lysefjorden. Den er et godt startsted for gåturer til Kjerag, Flørlitrappene og andre turisthytter i området.

Hytten er betjent fra mai til oktober, og da serveres det frokost, lunsj og middag på restauranten.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du deg dit:

Ta ferge eller hurtigbåt fra Stavanger, Songesand, Forsand eller Lauvvik. Du kan også kjøre fra Øvre Sirdal, over Lyseheia og ned til Lysebotn.

6. Sloaros

Hvor: Nord i Setesdal Vesthei, Agder

Sloaros ble rehabilitert sommeren 2019 og ligger i høyfjellsterrenget nord i Setesdal Vesthei, mellom Haukeliseter og Hovden.

Her er det 22 sengeplasser, og anlegget består av en hovedhytte, sikringshytte og do/vedbod. Begge hyttene har kjøkkenutstyr og solcelleanlegg for strøm til lys og mobillading.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du deg dit:

Følg RV9 og gå langs merket løype enten fra Haukeliseter eller Hovden, ved skisenteret. Turen tar omtrent fem timer.

På vinteren er det preparert løype fra Hovden frem til Krossloskaret, ca. halvveis på turen.

7. Halgutusveen

Hvor: Vang Almenning, Hamar i Innlandet.

Halgutusveen er en liten overnattingshytte som ligger langs Rondanestien. Den har fått seg en real overhaling med ny romløsning, vinduer, ytterdør, tak, kledning m.m. Den er også utstyrt med solcelleanlegg med leselys og muligheter for lading. Den har til sammen seks sengeplasser.

Her finner du mange gode turer langs Rondanestien og nordover mot Raufjellet. Om vinteren kjører løypemaskinen mot Raufjellet.

Gode turmål er langs Rondanestien og nordover mot Raufjellet i retning Øyungshytta eller sørover mot Sandfløten. Dersom man følger Rondanestien litt nordover, kommer man inn på Birkebeinerstien. Herfra kan man gå østover til Rena eller vestover mot Åkersætra, Ljøsheim og Sjusjøen.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du deg dit:

Først må du kommer deg til Bringbu. Følg skiltingen til Gåsbu fra Vienkrysset ved E6. Følge Fjellvegen nordover til Bringbu. Passer broen over Åsta og parker ved Kittilåa. Følg Rondanestien omtrent 1,5 kilometer til hytten.

Samme vei om vinteren. Det går skispor fra Bringbu, men du må tråkke spor selv fra sporet og ca. 300 meter inn til hytten.

8. Alexander Grieg-hytten

Hvor: Øverst i Bergsdalen ved Hamlagrøosen, Vestland fylke

Alexander Grieg-hytten ligger i nærheten av Hardangerfjorden og ble bygget i 1970. I 2017 ble kjelleren oppgradert, og i 2019 ble hovedetasjen og loftet totalrenovert. Den har 34 sengeplasser og huser et stort spiserom, peisestue, kjøkken, dusj, badstue og aktivitetsrom med bordtennisbord.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du deg dit:

Hytten ligger bare 200 meter fra bilvei, og det er grusvei opp til inngangen. Den ligger omtrent en 1,5 timers biltur unna Bergen.

Du kan også ta tog eller buss. Begge to tar deg til Dale. Derfra kan du ta buss til Bergsdalen, som tar deg en times gåtur unna hytten. Eventuelt kan du ta tog til Bolstad eller Evanger. Derfra er det markert sti frem til hytten.

9. Sota Sæter

Hvor: Breheimen ved Jostedalsbreen, Innlandet fylke

Sota Sæter er over 100 år gammel og har nylig fått et løft. På tunet står det ti bygg som byr på god mat, badstu og masse naturstier rundt seg.

Mer informasjon om hytten finner du på ut.no.

Slik kommer du deg dit:

Det er bilvei helt frem. Kjør til Otta og videre til Lom. Ta deg forbi Bismo til Dønfoss bro og videre langs Bråtåvegen i en halv time. Om sommeren går det buss og tog fra Oslo til Otta og Lom. Herfra kan du ta buss. Noen ganger går den helt til hytta, men som oftest kun til Dønfoss bro. I så fall kan du ta en halvtimes taxitur derfra.

PS: Finsehytta pusses opp nå, og den åpner en gang i 2021.