Årlig bruker utenlandske turister tusenvis av kroner på å oppleve Norge og norsk natur, mens nordmenn gjerne valfarter motsatt vei så fort anledningen byr seg.

Likevel får stadig flere øynene opp for at en norgesferie for oss blir både billigere og som oftest langt mer innholdsrik enn en charterferie.

Gratis og tilgjengelig

– I mitt hode er det utrolig at folk må fly til Syden for å få feriefølelsen. For min del er det mye mer avslappende å finne nye steder i Norge. Naturen er åpen, gratis og tilgjengelig hele tiden, sier Julie Maske i Den Norske Turistforening (DNT).

YPPERLIG FOR NATUROPPLEVELSER: Julie Maskes sønn Balder på Langedrag. Foto: Julie Maske

Med fartstid i DNT og som journalist i Fjell&Vidde har trebarnsmoren lang erfaring i å velge norgesturer fremfor charterferie.

– Da barna var små og vi skulle til besteforeldre på Røros, kombinerte vi bilturen med å velge alternative fylkesveier og bo på DNT-hytter som lå maks fem kilometer fra veien. Den ferien var topp. Vi hadde helt nydelige turer og overnattinger for en billig penge. Og det beste av alt – vi hadde hyttene helt for oss selv.

– Telt er undervurdert

For mange er sommerferie synonymt med Sørlandet, og en slik tur trenger heller ikke bli en dyr affære, mener Maske.

– Ett år syklet vi fra Grimstad til Kristiansand og sov på campingplasser underveis, målet var Dyreparken. Å bo i telt er undervurdert, og en superfin måte å feriere på, sier hun og legger til at mulighetene er uendelige dersom man vil på tur for en billig penge.

LOFOTEN: Camping er undervurdert, mener DNT. Foto: Galyna Andrushko / Shutterstock

Å få en fin opplevelse trenger ikke være så avansert. For barna har de fineste turene vært de korte, der vi har slått leir og ligget flere dager på samme sted. Finn en fjellbekk, sett opp teltet og slapp av.

Her er hennes og DNTs tips til turer som ikke tømmer lommeboka:

  • Pakk med ryggsekk og telt, og ta t-banen oppover i Oslo-marka. Følg en blåmerket sti, og bruk kart og kompass. I Østmarka kan du legge deg til for å se etter ulv. I Bergen har du hele Øygarden og i Trondheim kan du utforske bymarka.

  • Ta morgentoget fra for eksempel Oslo til Trondheim og ha hele ettermiddagen til å oppleve byen. Ta så nattoget til Bodø for å tilbringe tid der, og derfra ta ferge videre til Lofoten.

  • Utfør sykkeltur med øyhopping på Vestlandet, der utgiftene til overnatting er ingenting fordi dere sover i telt og maten lages på primus.

  • Eller hva med telt og hyttetur på Senja? Transportetappen er litt lang om man kommer fra Oslo, men eventyret desto større.

  • Halvøyen Hurumlandet mellom Oslofjorden og Drammensfjorden er en uoppdaget perle. Det er øykommunen Hvaler i Østfold også. Å leie kano kan gi møte med bever og store naturopplevelser på en rimelig måte.

  • Telttur i marka eller i eget nærmiljø er fenomenalt - sykkeltur en helg på Krokskogen med stopp på DNTs hytter i Marka gir minst like mye overskudd som en weekend med barn i London. Prisene for overnatting på en selvbetjent hytte varierer litt, men ligger på omtrent 250 kroner natten. Barn sover gratis.

Sjekk også BUA der mange kommuner kan tilby gratis utlån av sports- og fritidsutstyr.

GIR RÅD: Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Torbjørn Katborg Grønning

Mener norgesferie har blitt mer trendy

– Norge som ferienasjon har hatt en kraftig vekst de siste tre årene. Innkommende reiseoperatører forventer en omsetningsvekst på nesten ti prosent for 2017, noe som er svært positivt etter fjorårets kanonår, sier direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann.

Til tross for at Norge ikke er et billig land å feriere i, blir norgesferien gjerne langt rimeligere enn utenlandsferien dersom du planlegger godt, mener forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Jeg har snakket med en del foreldre som opplever motstand fra barna når norgesferie blir diskutert. Mange opplever et press fra nærmiljøet, der eksotiske reisemål og utenlandsturer fremstår som standarden. Men en norgesferie er gjerne vel så opplevelsesrik som en utenlandstur, mener Reitan.

Her er forbrukerøkonomens råd dersom du vil reise på lavbudsjett:

Overnatting

  • Hytteferie er et godt alternativ. Mange nordmenn eier fritidsbolig, og selv om mange ikke bruker hytta like flittig på sommeren er dette en fin måte å holde feriebudsjettet nede på. Nordmenn er på topp i Skandinavia når det gjelder å eie bolig, men vi er det folket som bruker den minst i sommerferien. Her har derfor mange et stort potensiale.

  • Reis til campingplasser eller sett opp telt gratis i skogen.

  • Besøk venner og kjente rundt om i landet. Kan du bo gratis hos disse slår du to fluer i en smekk.

  • Delingsøkonomien har åpnet opp for større muligheter for å skaffe seg rimelig bosted, og har du ikke benyttet deg av tjenester som for eksempel Airbnb er kanskje denne sommeren en god anledning?

  • En del hoteller har gode tilbud på sommeren. Vær tidlig ute med bestillingen.

  • Bo billig på turisthytter i fjellet. I tillegg til turistforeningens hytter kan du for eksempel sjekke ut kystledhyttene eller Statskogs hytter.

GRATIS AKTIVITETER: Sommerhalvåret er festivalhøytid. Mange har gratis inngang, blant annet Gladmatfestivalen i Stavanger. Foto: Aftenbladet

Aktiviteter

  • Fotturer i fjellet eller fisketurer kan nytes uten at du bruker en eneste krone. Kanoturer kan også gjøre relativt billig.

  • Mange museum og severdigheter har gratis inngang. Det arrangeres også mange festivaler rundt om i Norge på sommeren. Mange av disse kan nytes helt gratis.

BILLIG FREMKOMSTMIDDEL: Du får sett mye av Norge fra toget. Her fra kjente Flåmsbanen. Foto: Tatiana Popova / Shutterstock

Mat og drikke

  • Restaurantbesøk tar en stor jafs av feriebudsjettet og spesielt i Norge er det viktig å sørge for at du har kokemuligheter der du skal bo slik at du kan forberede så mye som mulig av maten selv. Å smøre matpakke kan være lurt, også for reiseetappene.

Transport

  • Skal du reise med offentlig transport kan det være lurt å bestille billetter tidlig for å få reisen så rimelig som mulig. NSBs billigbilletter blir for eksempel raskt utsolgt, så vær ute i god tid.

  • Sykkelturer er også hyggelig, og en billig måte å reise rundt i Norge på.