En flaske vann kan koste hele fire til fem ganger mer på europeiske lufthavner enn i en vanlig butikk. Det ønsker EUs kommissær for transport, Violeta Bulc, å gjøre noe med.

Bulc krever ifølge den danske avisen Politiken at en halvliters flaske med vann skal koste én euro (ca. 9,50 kroner.)

126 flyplasser sier ja til rimeligere vann

Det kreves også at vannflaskene skal være lettere tilgjengelig – det vil si med en gang en kommer ut av sikkerhetskontrollen.

Siden tidlig på 2000-tallet har det ikke vært mulig å ta med seg vann eller andre flytende væske i beholdere på mer enn 100 milliliter gjennom sikkerhetskontrollen.

Ifølge den danske avisen, som siterer tyske Die Welt, har 126 ikke-navngitte flyplasser allerede gått med på kravet. Flyplassene i Brussel, Frankfurt og München har allerede innført billigere vann med lettere tilgjengelighet.

Målet er mindre kø i sikkerhetskontrollen:

Oppfordrer til gratis vann

Stive priser på flyplassene har vært et tema i mange år, både når det gjelder kvalitet og utvalg.

Avinor er allerede kontaktet av Airport Council International (ACI) om salg av billigere flaskevann.

— Vi har fått en forespørsel fra vår interesseorganisasjon, ACI, i Brussel om salg av billig flaskevann. Vårt svar er at vi ønsker å gjøre tilgjengelig tydelige drikkevannskilder der passasjerene kan fylle sine egne flasker, sier markeds- og merkevaresjef Ina Eldøy i Avinor.

FLERE DRIKKEFONTENER: Flere av de største norske flyplassene innførte flere drikkefontener med mulighet til å fylle opp tomme flasker på terminalene. Her fra Gardermoen. Foto: Oslo Lufthavn AS

På Gardermoen oppfordres reisende til å ha med seg tomme flasker, og fylle opp på en av de 13 drikkefontenene fordelt på inn— og utenlandsterminalene. Pris for en halv liter flaskevann koster 28 kroner på flyplassen etter sikkerhetskontrollen. Kritikk av mattilbudet på flyplassene:

Avinor mener at det i Norge ikke er nødvendig å tilby de reisende billig flaskevann, fordi godt vann i Norge er gratis.

— Norge er et av de få landene i verden der man kan drikke vann rett fra springen. Det er et fortrinn vi bør synliggjøre og benytte oss av, sier Eldøy.

HAR VELDIG GODT VANN: Markeds- og merkevaresjef Ina Eldøyi Avinor mener det ikke er nødvendig med billig glaskevann fordi vannet i Norge er godt - og gratis. Foto: Jon Ingemundsen

På Oslo Lufthavn, Sola, Flesland, Værnes i Bodø ble det i fjor sommer innført flere drikkestasjoner på både inn— og utenlandsterminalen. Der kan tomme drikkeflasker fylles når en har passert sikkerhetskontrollen.- Da vi startet opp med dette på Stavanger lufthavn, Sola, for noen år siden gikk vi i dialog med butikkene som selger vann inne på flyplassen. Vi var forberedt på å erstatte det tapet de eventuelt måtte ha, men det viste seg at de ikke hadde noen nedgang i vannsalget det første året.Imidlertid har vi dels erfart at salget av alternative drikker har erstattet noe av det tradisjonell vannsalget, sier Eldøy.

Fontenene med mulig for å fylle vann er populært tilbud, men Eldøy forteller at det tok litt tid før passasjerene å bli kjent med gratisløsningen.

Les mer om mattlilbudet på nye OSL:

Danmark på vei

På Kastrup er de i ferd med å innføre vennligere vannpriser – og at du kan få tak i to flasker vann til 20 danske kroner i taxfree-butikken rett etter sikkerhetskontrollen. Flere steder på flyplassen er vannprisene en god del høyere, ifølge Politiken.dk.

SAS og Norwegian tar for øvrig 25 kroner for en halvliter med vann om bord på flyvninger i Europa.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Les mer om luftfart og reise:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen